نشست قضایی شماره 1398-6283

نشست قضایی شماره 1398-6283

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6283


کد نشست:
1398-6283

تاریخ برگزاری:
1397/12/06

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر اصفهان

موضوع:
بررسی درخواست تامین خواسته شاکی در کلانتری یا دادسرا

پرسش:
چنانچه شاکی در شکواییه اظهارات خود در کلانتری یا دادسرا تقاضای تامین خواسته نماید آیا دادسرا تکلیفی به اتخاذ تصمیم در آن خصوص دارد؟ (در فرض مثبت بودن پاسخ نحوه اتخاذ تصمیم چگونه می باشد.)

نظر هیئت عالی:
صدور قرار تامین خواسته در صورتی که تقاضا مبتنی بر ادله قابل قبول باشد الزام قانونی دارد والا بازپرس با دستور اداری تقاضا را رد می کند.

نظر اکثریت:
هرگاه تقاضای شاکی مبنی بر ضرر و زیان وارده مبتنی بر ادله قابل قبول باشد بازپرس قرار تامین خواسته صادر می کند (وفق ماده 107 قانون آیین دادرسی کیفری سال 92) و در فرض فقد ادله مذکور صرفا با یک دستور تقاضای شاکی را رد می نماید. در سایر موارد مانند درخواست اعمال ماده 278 قانون آیین دادرسی کیفری سال 92 نیز به همین ترتیب اقدام می شود.

نظر اقلیت:
چنانچه شرایط مذکور در ماده 107 قانون آیین دادرسی کیفری سال 92 فراهم بود بازپرس قرار تامین خواسته صادر می نماید و در فرض عدم وجود شرایط ماده 107 قانون آیین دادرسی کیفری سال 92 بازپرس تکلیفی به رد تقاضا ندارد زیرا این تکلیف مستلزم نص قانونی است که در این مورد نصی وجود ندارد.

نظر ابرازی:
1-اگر در زمان طرح شکایت مطالبه ضرر و زیان انجام شده باشد و ادله آن نیز قبل یا بعد از تحت تعقیب قرار گرفتن متهم ارایه شده باشد و دلایل قابل قبول باشد درخواست صدور قرار تامین خواسته زمان مشخصی ندارد و تا قبل از ختم تحقیقات می تواند صدور قرار تامین خواسته را درخواست کند. 2- اگر در زمان طرح شکایت مطالبه ضرر و زیان انجام شده باشد و ادله آن نیز قبل یا بعد از تحت تعقیب قرار گرفتن متهم ارایه شده باشد و دلایل قابل قبول نباشد طبیعتا قرار تامین خواسته صادر نخواهد شد و برای روشن بودن این موضوع که بازپرس به درخواست صدور قرار تامین خواسته توجه داشته است به موجب صورتجلسه باید اعلام شود که شرایط قانونی برای صدور قرار تآمین خواسته فراهم نیست لذا به درخواست شاکی ترتیب اثر داده نمی شود. 3- اگر در زمان طرح شکایت مطالبه ضرر و زیان انجام نشده باشد به درخواست صدور قرار تامین خواسته توجه نخواهد شد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 278 ـ هرگاه به علت جرم نبودن عمل ارتکابی قرار منع تعقیب صادر و به هر دلیل قطعی شود نمی توان بار دیگر متهم را به همان اتهام تعقیب کرد. هرگاه به علت فقدان یا عدم کفایت دلیل قرار منع تعقیب صادر و در دادسرا قطعی شود نمی توان بار دیگر متهم را به همان اتهام تعقیب کرد مگر پس از کشف دلیل جدید که در این صورت با نظر دادستان برای یکبار قابل تعقیب است و اگر این قرار در دادگاه قطعی شود پس از کشف دلیل جدید به درخواست دادستان می‏توان او را برای یکبار با اجازه دادگاه صالح برای رسیدگی به اتهام تعقیب کرد. در صورتی که دادگاه تعقیب مجدد را تجویز کند بازپرس مطابق مقررات رسیدگی می کند.

مشاهده ماده 278 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 107 ـ شاکی می تواند تامین ضرر و زیان خود را از بازپرس بخواهد. هرگاه این تقاضا مبتنی بر ادله قابل قبول باشد بازپرس قرار تامین خواسته صادر می کند. تبصره ـ چنانچه با صدور قرار تامین خواسته اموال متهم توقیف شود بازپرس مکلف است هنگام صدور قرار تامین کیفری این موضوع را مدنظر قرار دهد.

مشاهده ماده 107 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 107 ـ مرور زمان اجرای احکام قطعی تعزیری را موقوف می کند و مدت آن از تاریخ قطعیت حکم به قرار زیر است: الف ـ جرایم تعزیری درجه یک تا سه با انقضای بیست سال ب ـ جرایم تعزیری درجه چهار با انقضای پانزده سال پ ـ جرایم تعزیری درجه پنج با انقضای ده سال ت ـ جرایم تعزیری درجه شش با انقضای هفت سال ث ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت با انقضای پنج سال تبصره 1 ـ اگر اجرای تمام یا بقیه مجازات موکول به گذشتن مدت یا رفع مانعی باشد مرور زمان از تاریخ انقضای آن مدت یا رفع مانع محاسبه می شود. تبصره 2 ـ مرور زمان اجرای احکام دادگاه های خارج از کشور درباره اتباع ایرانی در حدود مقررات و موافقتنامه های قانونی مشمول مقررات این ماده است.

مشاهده ماده 107 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM