نشست قضایی شماره 1399-6746

نشست قضایی شماره 1399-6746

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6746


کد نشست:
1399-6746

تاریخ برگزاری:
1397/12/15

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر اراک

موضوع:
اخذ پرونده از یک شعبه بازپرسی و ارجاع آن به شعبه دیگر

پرسش:
چنانچه پرونده ای از یک شعبه بازپرسی اخذ و به شعبه دیگری ارجاع شود و نهایتا مبادرت به صدور قرار نهایی شود و پرونده به دادگاه ارسال شود (با اعتراض شاکی به لحاظ صدور قرار منع یا موقوفی تعقیب و یا با صدور کیفرخواست)؛ در این صورت تکلیف دادگاه رسیدگی کننده به پرونده چه می باشد؟

نظر هیئت عالی:
امر مذکور در سوال به عنوان تخلف اقتضای تعقیب دارد؛ اظهارنظر دادگاه در ماهیت فاقد اشکال است؛ نتیجتا نظر اکثریت صحیح اعلام می شود.

نظر اکثریت:
هر چند که طبق ماده 339 نمی توان پرونده را از یک شعبه اخذ و به شعبه دیگر ارجاع نمود لیکن دادگاه در خصوص ماهیت امر (بررسی اعتراض شاکی نسبت به قرار منع یا موقوفی و یا صدور حکم در خصوص محکومیت یا برایت متهم) اظهار نظر کند و در خصوص تخلف صرفا باید متذکر گردد و اگر تخلفی صورت گرفته مسیولیت آن با مقام ارجاع است.

نظر اقلیت:
با عنایت به اینکه قانون در این امر تصریح دارد و نمی توان پرونده را به شعبه دیگر ارجاع نمود و شعبه بازپرسی که بدوا به آن پرونده ارجاع شده دارای قاضی می باشد همچنین وفق ماده 469 قانون آیین دادرسی کیفری در صورت عدم رعایت تشریفات دیوانعالی کشور مبادرت به صدور نقض حکم می نماید و موضوع مطروحه یکی از تشریفات رسیدگی است و در قانون با توجه به اهمیت آن حتی در تبصره ماده 339 قانون آیین دادرسی کیفری به تخلف صورت گرفته اشاره شده لذا باید قرار صادره نقض و جهت رسیدگی به شعبه صالح (اولین شعبه) ارسال گردد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 469 ـ در موقع رسیدگی عضو ممیز گزارش پرونده و مفاد اوراقی را که لازم است قرائت می کند و طرفین یا وکلای آنان در صورت حضور می توانند با اجازه رئیس شعبه مطالب خود را اظهار دارند. همچنین دادستان کل یا نماینده وی با حضور در شعبه به طور مستدل مستند و مکتوب نسبت به نقض یا ابرام رای معترض عنه یا فرجام خواسته نظر خود را اعلام می کند. سپس اعضای شعبه با توجه به محتویات پرونده و مفاد گزارش و مطالب اظهار شده با درج نظر دادستان کل کشور یا نماینده وی در متن دادنامه به شرح زیر اتخاذ تصمیم می کنند: الف ـ اگر رای مطابق قانون و ادله موجود در پرونده باشد با ابرام آن پرونده را به دادگاه صادرکننده رای اعاده می ـنمایند. ب ـ هرگاه رای مخالف قانون یا بدون توجه به ادله و مدافعات طرفین صادر شده باشد یا رعایت تشریفات قانونی نشده و آن تشریفات به درجه ای از اهمیت باشد که موجب بی اعتباری رای شود شعبه دیوان عالی کشور رای را نقض و به شرح زیر اقدام می کند: 1 ـ اگر عملی که محکوم علیه به اتهام ارتکاب آن محکوم شده به فرض ثبوت جرم نبوده یا به لحاظ شمول عفو عمومی و یا سایر جهات قانونی متهم قابل تعقیب نباشد رای صادره نقض بلا ارجاع می شود. 2 ـ اگر رای صادره از نوع قرار و یا حکمی باشد که به علت ناقص بودن تحقیقات نقض شده است برای رسیدگی مجدد به دادگاه صادرکننده رای ارجاع می شود. 3 ـ اگر رای به علت عدم صلاحیت ذاتی دادگاه نقض شود پرونده به مرجعی که دیوان عالی کشور صالح تشخیص می دهد ارسال می شود و مرجع مذکور مکلف به رسیدگی است. 4 ـ در سایر موارد پس از نقض رای پرونده به دادگاه هم عرض ارجاع می شود. تبصره ـ در مواردی که دیوان عالی کشور رای را به علت نقص تحقیقات نقض می کند مکلف است تمام موارد نقص تحقیقات را به تفصیل ذکر کند.

مشاهده ماده 469 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 339 ـ پس از ارجاع پرونده نمی توان آن را از شعبه مرجوع‏الیه اخذ و به شعبه دیگر مگر به تجویز قانون ارجاع داد. تبصره 1 ـ رعایت مفاد این ماده در مورد شعب بازپرسی دادگاه تجدید نظر استان و شعب دیوان عالی کشور نیز الزامی است. تبصره 2 ـ تخلف از مقررات این ماده موجب محکومیت انتظامی تا درجه چهار است.

مشاهده ماده 339 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM