نشست قضایی شماره 1398-5692

نشست قضایی شماره 1398-5692

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5692


کد نشست:
1398-5692

تاریخ برگزاری:
1397/06/05

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر اصفهان

موضوع:
تفاوت اخاذی با چاقو و سرقت مسلحانه

پرسش:
بزه موضوع ماده 617 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی در قسمت اخاذی با چاقو چه تفاوتی با سرقت مسلحانه موضوع ماده 652 قانون مذکور دارد؟

نظر هیئت عالی:
اخاذی و سرقت دو عنوان مجرمانه متفاوت است اخاذی گرچه اخذ مال دیگری به عنف یا تهدید است ولکن مشمول عنوان سرقت نیست بنابراین جرایم موضوع مواد 617 (اخاذی به وسیله چاقو یا هر اسلحه دیگر و.. .) و 652 (سرقت مسلحانه و.. .) هریک در مجرای خود قابل تعقیب و مجازات هستند. ضمنا چنانچه اخاذی بدون استفاده از سلاح واقع گردد مرتکب مطابق ماده 665 قانون تعزیرات (مصوب 1375) قابل مجازات است.

نظر اکثریت:
در لغت نامه دهخدا اخاذی به عمل شخص بسیار سخت گیرنده اطلاق شده است. در واقع مفهوم اخاذی اجبار طرف مقابل به پرداخت مال یا انجام فعل یا ترک فعل مشخص می باشد. در بسیاری از موارد که اخذ مال به وسیله چاقو صورت می گیرد ممکن است مال باخته با دیدن سلاح از روی ترس و ناچاری مال خود را با اختیار به طرف مقابل بدهد ولی به نظر می رسد عرفا می توان گفت که ربایش محقق شده است و اختیار ناشی از اجبار موثر در مقام و تغییر ماهیت فعل ارتکابی متهم نمی باشد با این وصف تفکیک بین این مورد و موردی که فرد مسلح خود اموال مال باخته را از جیب یا کیف او خارج می کند فاقد توجیه است و جسارت عمل شخص مرتکب در حالت اول با میزان مجازات مندرج در ماده 617 متناسب نمی باشد. با این توضیح به نظر می رسد تنها راه حل قانونی برای جمع دو ماده تمسک به ماده 131 قانون مجازات اسلامی می باشد که بر اساس آن مرتکب به مجازات اشد محکوم خواهد شد. با توجه به تفاسیر فوق اخاذی با چاقو و سرقت تام مسلحانه با یکدیگر هم پوشانی دارد و مشمول ماده 131 قانون مجازات اسلامی خواهد شد.

نظر اقلیت:
ضمن پذیرش نظر اکثریت مبنی بر اینکه اختیار ناشی از اجبار موثر در مقام و تغییر ماهیت فعل ارتکابی متهم نمی باشد و تنها راه حل قانونی برای جمع دو ماده ماده131 قانون مجازات اسلامی می باشد اما با توجه به متن ماده 617 بخش تعزیرات به نظر می رسد اخاذی با چاقو جرم انگاری نشده است بلکه صرفا وسیله قرار دادن چاقو جهت اخاذی در این ماده جرم انگاری شده لذا می توان گفت این جرم با شروع به سرقت مسلحانه هم پوشانی دارد و در صورت وقوع جرم سرقت به صورت تام صرفا مقدمه وقوع جرم محسوب خواهد شد.

نظر ابرازی:
بین اخاذی و سرقت دو تفاوت وجود دارد که منجر به تشخیص عنوان صحیح با فعل ارتکابی خواهد شد: 1) عنصر ربایش در تحقق اخاذی وجود ندارد و طرف با اختیار ناشی از ترس مال را به اخاذ می دهد. 2) در سرقت موضوع جرم الزاما مال است ولی در اخاذی علاوه بر مال انجام خدمت یا ترک فعل به اجبار نیز می تواند از مصادیق اخاذی باشد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 652 ـ هرگاه صدمهای که به حد فاصل بیضه ها و مقعد وارد شده است موجب عدم ضبط ادرار یا مدفوع یا هر دو گردد یک دیه کامل دارد.

مشاهده ماده 652 قانون مجازات اسلامی

ماده 131 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه رفتار واحد دارای عناوین مجرمانه متعدد باشد مرتکب به مجازات اشد محکوم می شود

مشاهده ماده 131 قانون مجازات اسلامی

ماده 665 ـ هر کس مال دیگری را برباید و عمل او مشمول عنوان سرقت نباشد به حبس از شش ماه تا یک سال محکوم خواهد شد و اگر در نتیجه این کار صدمه ای به مجنی علیه وارد شده باشد به مجازات آن نیز محکوم خواهد شد.

مشاهده ماده 665 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM