نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1394/06/26

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر گلپایگان

موضوع:
تکلیف دادگاه در صورت فقد یا عدم کفایت ادله در جرایم درجه 7 و 8 از منظر صدور رای

پرسش:
در صورت فقد یا عدم کفایت ادله یا عدم وجود وصف جزایی در جرایم درجه 7 و 8 دادگاه مکلف به صدور قرار منع تعقیب است یا حکم برایت؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت که با موازین حقوقی و قانونی انطباق دارد و صحیح است.

نظر اکثریت:
با توجه به مفهوم و منطوق مواد 341 340 و به ویژه تصریح ماده 383 قانون آیین دادرسی کیفری مبنی بر این که « در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود پس از پایان تحقیقات مقدماتی چنانچه عمل انتسابی جرم محسوب نشود یا... دادگاه حسب مورد قرار منع یا موقوفی تعقیب و در غیر این صورت قرار رسیدگی صادر می کند» به نظر می رسد قانونگذار در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاههای کیفری مطرح می شود این دادگاه ها را مکلف به تفکیک دو مرحله تحقیقات مقدماتی و رسیدگی نموده است. لذا در فرض سوال دادگاه های کیفری در مرحله تحقیقات مقدماتی می بایست قرار منع تعقیب و در مرحله رسیدگی رای بر برایت صادر نمایند.

نظر اقلیت:
با عنایت به این که قانونگذار تفکیک عملی بین مرحله تحقیق و رسیدگی در جرایم درجه 7 و 8 قایل نشده است و با توجه به قید عبارت «جلسه رسمی» در بند ب ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری به نظر می رسد تا قبل از تشکیل اولین جلسه رسمی دادرسی به لحاظ اینکه موضوع مشمول عنوان تعقیب متهم است چنان چه دلایل در حدی نباشد که نیاز به احضار متهم باشد صدور قرار منع تعقیب ارجحیت دارد. لکن پس از شروع اولین جلسه رسیدگی چنان چه دادگاه نظر بر عدم بزهکاری متهم داشت مکلف به صدور رای بر برایت متهم می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 340 ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود. در این مورد و سایر مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود دادگاه پس از انجام تحقیقات به ترتیب زیر اقدام می کند: الف ـ چنانچه دادگاه خود را صالح به رسیدگی نداند قرار عدم صلاحیت صادر می کند و اگر مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب بداند حسب مورد اتخاذ تصمیم می کند. ب ـ در غیر موارد مذکور در بند (الف) چنانچه اصحاب دعوی حاضر باشند و درخواست مهلت نکنند دادگاه با تشکیل جلسه رسمی مبادرت به رسیدگی می کند. در صورتیکه اصحاب دعوی حاضر نباشند یا برای تدارک دفاع یا تقدیم دادخواست ضرر و زیان درخواست مهلت کنند دادگاه با اخذ تامین متناسب از متهم وقت رسیدگی را تعیین و مراتب را به اصحاب دعوی و سایر اشخاصی که باید در دادگاه حاضر شوند ابلاغ می کند.

مشاهده ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 383 ـ در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود پس از پایان تحقیقات مقدماتی چنانچه عمل انتسابی جرم محسوب نشود یا ادله کافی برای انتساب جرم به متهم وجود نداشته باشد و یا به جهات قانونی دیگر متهم قابل تعقیب نباشد دادگاه حسب مورد قرار منع یا موقوفی تعقیب و در غیر اینصورت قرار رسیدگی صادر می کند.

مشاهده ماده 383 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM