نشست قضایی شماره 1400-8033

نشست قضایی شماره 1400-8033

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8033


کد نشست:
1400-8033

تاریخ برگزاری:
1398/08/06

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر اقلید

موضوع:
ملاک اعمال مجازات در خصوص سن متهم چگونه است

پرسش:
در صورتی که در زمان ارتکاب بزه شخص 17 سال سن داشته اما در زمان رسیدگی به اتهام شخص 20 ساله بوده ایا دادگاه می تواند رای به نگهداری شخص در کانون اصلاح و تربیت بدهد؟

نظر هیئت عالی:
در موضوع سوال با توجه به قسمت اخیر ماده 304 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال 92 نگهداری متهم 20 ساله در بخش نگهداری جوانان کانون باید صورت گیرد معهذا این امر مطلق نیست با توجه به سن متهم در زمان رسیدگی نگهداری محکومی که تناسب با سن افراد در کانون حتی در بخش جوانان ندارد ازجمله امتیازات حتی برای خود محکوم نیست و بحیث اقتضاء نگهداری در زندان ممکن می باشد.

نظر اکثریت:
ملاک اعمال مجازات وفق ماده 89 قانون مجازات اسلامی سن متهم در زمان ارتکاب جرم می باشد نه در زمان رسیدگی لذا دادگاه وفق ماده 89 اخیر الذکر مجاز به تعیین مجازات از جمله نگهداری در کانون اصلاح و تربیت می باشد هر چند برای اشخاص بالای 18 سال تعیین مجازات نگهداری در کانون با فلسفه تاسیس این نهاد مطابقت نداشته و تبعات منفی نیز برای افراد دیگری که در کانون نگهداری می شوند دارد و بهتر است دادگاه رسیدگی کننده به این موضوع توجه نموده و از راهکارهای دیگری از جمله مجازات های جایگزین وفق تبصره 2 ماده 89 قانون مجازات اسلامی و جزای نقدی استفاده کند اما در هر حال وفق نص قانون در صورتی که مثلا جزای نقدی پرداخت نشد و جمع بود سایر شرایط محکوم باید به کانون معرفی شود نه به زندان.

نظر اقلیت:
وجاهتی برای صدور حکم به نگهداری در کانون نیست و می بایست متهم در زندان نگهداری شود.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 304 ـ به کلیه جرایم اطفال و افراد کمتر از هجده سال تمام شمسی در دادگاه اطفال و نوجوانان رسیدگی می شود. در هر صورت محکومان بالای سن هجده سال تمام موضوع این ماده در بخش نگهداری جوانان که در کانون اصلاح و تربیت ایجاد می شود نگهداری می شوند. تبصره 1 ـ طفل کسی است که به حد بلوغ شرعی نرسیده است. تبصره 2 ـ هرگاه در حین رسیدگی سن متهم از هجده سال تمام تجاوز نماید رسیدگی به اتهام وی مطابق این قانون در دادگاه اطفال و نوجوانان ادامه مییابد. چنانچه قبل از شروع به رسیدگی سن متهم از هجده سال تمام تجاوز کند رسیدگی به اتهام وی حسب مورد در دادگاه کیفری صالح صورت میگیرد. در این صورت متهم از کلیه امتیازاتی که در دادگاه اطفال و نوجوانان اعمال می شود بهره مند می گردد.

مشاهده ماده 304 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 89 ـ درباره نوجوانانی که مرتکب جرم تعزیری میشوند و سن آنها در زمان ارتکاب بین پانزده تا هجده سال تمام شمسی است مجازات های زیر اجراء می شود: الف ـ نگهداری در کانون اصلاح و تربیت از دو تا پنج سال در مورد جرایمی که مجازات قانونی آنها تعزیر درجه یک تا سه است. ب ـ نگهداری در کانون اصلاح و تربیت از یک تا سه سال در مورد جرایمی که مجازات قانونی آنها تعزیر درجه چهار است. پ ـ نگهداری در کانون اصلاح و تربیت از سه ماه تا یک سال یا پرداخت جزای نقدی از ده میلیون (10.000.000) ریال تا چهل میلیون (40.000.000) ریال یا انجام یکصد و هشتاد تا هفتصد و بیست ساعت خدمات عمومی رایگان در مورد جرایمی که مجازات قانونی آنها تعزیر درجه پنج است. ت ـ پرداخت جزای نقدی از یک میلیون (1.000.000) ریال تا ده میلیون (10.000.000) ریال یا انجام شصت تا یکصد و هشتاد ساعت خدمات عمومی رایگان درمورد جرایمی که مجازات قانونی آنها تعزیر درجه شش است. ث ـ پرداخت جزای نقدی تا یک میلیون (1.000.000) ریال در مورد جرایمی که مجازات قانونی آنها تعزیر درجه هفت و هشت است. تبصره 1 ـ ساعات ارائه خدمات عمومی بیش از چهار ساعت در روز نیست. تبصره 2 ـ دادگاه می تواند با توجه به وضع متهم و جرم ارتکابی به جای صدور حکم به مجازات نگهداری یا جزای نقدی موضوع بندهای (الف) تا (پ) این ماده به اقامت در منزل در ساعاتی که دادگاه معین می کند یا به نگهداری در کانون اصلاح و تربیت در دو روز آخر هفته حسب مورد برای سه ماه تا پنج سال حکم دهد.

مشاهده ماده 89 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM