نشست قضایی شماره 1398-5773

نشست قضایی شماره 1398-5773

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5773


کد نشست:
1398-5773

تاریخ برگزاری:
1397/10/27

برگزار شده توسط:
استان خراسان جنوبی/ شهر بیرجند

موضوع:
بازداشت محکوم علیه جنایت عمدی موجب دیه

پرسش:
در فرض پرونده ای شخص الف مرتکب جرم ایراد ضرب و جرح عمدی صرفا موجب دیه علیه شخص ب می گردد. در مرحله تحقیقات مقدماتی پس از تفهیم اتهام به شخص الف نامبرده به علت عجز از تودیع تامین کیفری در راستای ماده 226 قانون آیین دادرسی کیفری به بازداشتگاه معرفی می گردد. در مرحله صدور حکم دادگاه صلاحیت دار حکم به محکومیت محکوم علیه صادر و پس از قطعیت دادنامه پرونده جهت اجرای حکم به واحد اجرای احکام کیفری ارسال می گردد. تاریخ وقوع جنایت عمدی موجب دیه مورخ 97/07/21 می باشد و حسب ماده 488 قانون مجازات اسلامی 1392 مهلت پرداخت دیه یک سال از مورخ مزبور می باشد.

نظر هیئت عالی:
مطابق ماده 226 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی متهمی که در مورد او قرار وثیقه یا کفالت صادر شده است تا سپردن وثیقه یا معرفی کفیل به باز داشتگاه معرفی می گردد و نیز بر اساس ماده 251 این قانون با اجرای کامل مجازاتهایی نظیر دیات قرار تامین کیفری لغو می شود بنابراین در فرض سوال که متهم به لحاظ عجز از تودیع وثیقه یا معرفی کفیل در باز داشت به سر می برد و پرونده امر منتهی به صدور حکم بر محکومیت وی به پرداخت دیه در حق مجنی علیه ( محکوم له) گردیده است هر چند موعد پرداخت دیه فرا نرسیده باشد موجب قانونی جهت الغای قرار تامین یاد شده به واسطه صدور حکم یا عدم حصول موعد پرداخت دیه وجود ندارد لکن قاضی اجرای احکام کیفری در صورت اقتضاء می تواند مطابق ماده 507 قانون فوق الذکر نسبت به متناسب سازی قرار تامین مزبور و ایجاد مقدمات آزادی محکوم علیه با اخذ تامین خفیف تر اقدام نماید. نظریه مشورتی شماره 7/94/3313 مورخ 1394/11/28 اداره کل حقوقی قوه قضاییه به شرح فوق الذکر موید نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان بیرجند استان خراسان جنوبی است.

نظر اکثریت:
محکوم علیه باید تا انقضای مهلت پرداخت دیه در بازداشت باشد و آزاد نمودن وی بدون تامین کیفری فاقد وجاهت قانونی است.

نظر اقلیت:
می بایست محکوم علیه تا انقضای مهلت پرداخت دیه آزاد گردد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 226 ـ متهمی که در مورد او قرار کفالت یا وثیقه صادر می شود تا معرفی کفیل یا سپردن وثیقه به بازداشتگاه معرفی می گردد؛ اما در صورت بازداشت متهم می تواند تا مدت ده روز از تاریخ ابلاغ قرار بازپرس نسبت به اصل قرار منتهی به بازداشت یا عدم پذیرش کفیل یا وثیقه اعتراض کند. تبصره ـ مرجع صادرکننده قرار و رئیس یا معاون زندان مکلفند تمهیدات لازم را به منظور دسترسی متهم به افرادی که وی برای یافتن کفیل یا وثیقه گذار معرفی می کند فراهم کنند و هر زمان متهم کفیل یا وثیقه معرفی نماید هرچند خارج از وقت اداری باشد درصورت وجود شرایط قانونی مرجع صادرکننده قرار یا قاضی کشیک مکلف به پذیرش آن هستند.

مشاهده ماده 226 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 534 ـ هرگاه محکوم علیه پیش از اتمام مهلت قانونی پرداخت دیه به پرداخت تمام یا بخشی از آن اقدام کند قاضی اجرای احکام کیفری ضمن پذیرش مراتب را به محکوم له اعلام می کند. تبصره ـ مهلت های پیش بینی شده برای پرداخت دیه جرایم شبه عمد و خطای محض مانع از پذیرش تقاضای اعسار و یا تقسیط نیست.

مشاهده ماده 534 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 488 ـ مهلت پرداخت دیه از زمان وقوع جنایت به ترتیب زیر است مگر اینکه به نحو دیگری تراضی شده باشد: الف ـ در عمد موجب دیه ظرف یک سال قمری ب ـ در شبه عمد ظرف دو سال قمری پ ـ در خطای محض ظرف سه سال قمری تبصره ـ هرگاه پرداخت کننده در بین مهلت های مقرر نسبت به پرداخت تمام یا قسمتی از دیه اقدام نماید محکوم له مکلف به قبول آن است.

مشاهده ماده 488 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM