نشست قضایی شماره 1399-7139

نشست قضایی شماره 1399-7139

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7139


کد نشست:
1399-7139

تاریخ برگزاری:
1398/04/22

برگزار شده توسط:
استان خوزستان/ شهر گتوند

موضوع:
دیه پرداختی از طرف شرکت بیمه

پرسش:
شخصی در اثر تصادف رانندگی دچار آسیب می شود و پس از طرح شکایت راننده مقصر به پرداخت دیه در حق او محکوم می گردد و شاکی از طریق بیمه دیه تمامی صدمات وارده به او را با این استدلال که در رای نیامده پرداخت ننموده و به این دلیل مبادرت به طرح دعوی به طرفیت راننده مقصر و شرکت بیمه نموده است. در فرض صحت ادعای خواهان مسیول پرداخت دیه کدامیک از اشخاص فوق است؟

نظر هیئت عالی:
نظریه شماره 7/98/798 مورخ 1398/6/13 اداره کل حقوقی قوه قضاییه بند 2 نظریه یاد شده بشرح زیر که نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان گتوند تا حدودی همسو با آن است مورد تایید است.

نظر اکثریت:
با توجه به تبصره 2 ماده 2 قانون بیمه اجباری که بر پرداخت خسارت از محل بیمه نامه تاکید نموده و تبصره 2 ماده 8 همان قانون که زیان دیده باید به طرفیت راننده مسبب حادثه و شرکت بیمه گر اقامه دعوی نماید و لحاظ ماده 13 و مواد 31 و 32 و 50 همان قانون باید شرکت بیمه گر در صورت حصول شرایط به پرداخت خسارت محکوم و دعوی نسبت به راننده مقصر به استناد بند 7 ماده 84 قانون آیین دادرسی مدنی به لحاظ اینکه دعوی بر فرض ثبوت اثر قانونی ندارد رد می شود.

نظر ابرازی:
دعوی باید علیه هر دو مطرح شود و مسبب حادثه محکوم می شود اما در رای اشاره می شود که از بیمه نامه بابت خسارت پرداخت شود.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 13 ـ اگر خودداری از اظهار مطالبی یا اظهارات خلاف واقع از روی عمد نباشد عقد بیمه باطل نمی شود در این صورت هر گاه مطلب اظهار نشده یا اظهار خلاف واقع قبل از وقوع حادثه معلوم شود بیمه گر حق دارد یا اضافه حق بیمه را از بیمه گذار در صورت رضایت او دریافت داشته قرارداد را ابقاء کند و یا قرارداد بیمه را فسخ کند ـ در صورت فسخ بیمه گر باید مراتب را به موجب اظهارنامه یا نامه سفارشی دو قبضه به بیمه گذار اطلاع دهد اثر فسخ ده روز پس از ابلاغ مراتب به بیمه گذار شروع می شود و بیمه گر باید اضافه حق بیمه دریافتی تا تاریخ فسخ را به بیمه گذار مسترد دارد. در صورتی که مطلب اظهار نشده یا اظهار خلاف واقع بعد از وقوع حادثه معلوم شود خسارت به نسبت وجه بیمه پرداختی و وجهی که بایستی در صورت اظهار خطر به طور کامل و واقع پرداخته شده باشد تقلیل خواهد یافت.

مشاهده ماده 13 قانون بیمه

ماده 1 ـ بیمه عقدی است که به موجب آن یک طرف تعهد می کند در ازاء پرداخت وجه یا وجوهی از طرف دیگر در صورت وقوع یا بروز حادثه خسارت وارده بر او را جبران نموده یا وجه معینی بپردازد. متعهد را بیمه گر طرف تعهد را بیمه گذار وجهی را که بیمه گذار به بیمه گر می پردازد حق بیمه و آنچه را که بیمه می شود موضوع بیمه نامند.

مشاهده ماده 1 قانون بیمه

ماده 2 ـ عقد بیمه و شرایط آن باید به موجب سند کتبی باشد و سند مزبور موسوم به بیمه نامه خواهد بود.

مشاهده ماده 2 قانون بیمه

ماده 8 ـ در صورتی که مالی بیمه شده باشد در مدتی که بیمه باقی است نمی توان همان مال را به نفع همان شخص و از همان خطر مجددا بیمه نمود.

مشاهده ماده 8 قانون بیمه

ماده 31 ـ در صورت توقف یا افلاس بیمه گر بیمه گذار حق فسخ قرارداد را خواهد داشت.

مشاهده ماده 31 قانون بیمه

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM