نشست قضایی شماره 1398-6655

نشست قضایی شماره 1398-6655

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6655


کد نشست:
1398-6655

تاریخ برگزاری:
1398/05/08

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر مشهد

موضوع:
نحوه اعمال تعدد و تکرار جرم در مرحله صدور رای در صورتی که جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد

پرسش:
در صورتی که جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد و مشمول تکرار جرم نیز باشد نحوه اعمال تعدد و تکرار جرم در زمان اصدار رای چگونه است ؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اداره کل حقوقی قوه قضاییه به شماره 7/97/2996 مورخ 1398/3/18 که ذیلا نقل می گردد مورد تایید اعضای هیآت عالی است؛ دو عامل تشدید کننده مجازات یعنی تعدد و تکرار هر دو حکم مقنن است و هر کدام شرایط و خصوصیات خاص خود را دارد و در فرض سوال که هر دو عامل تشدید کننده مجازات وجود دارد باید هر دو در تشدید مجازات اعمال گردد و مجازات بر اساس مقررات هر دو عامل تشدید شود و نصی که فقط یکی از این دو مقررات ( تعدد یا تکرار ) باید اعمال گردد. وجود ندارد. یعنی دادگاه مجازات هر یک از جرایم را بر اساس مقررات تعدد و تکرار تعیین و سپس مجازات اشد به مرحله اجرا گذاشته می شود و با توجه به عبارت " از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند " و " حداکثر مجازات تا یک و نیم برابر " که به ترتیب در دو ماده 134 و 137 قانون مجازات اسلامی 1392 آمده دادگاه الزامی ندارد که حداکثر مجازات مقرر را ( یک و نیم برابر ) در اعمال تعدد و تکرار تعیین نماید.

نظر اکثریت:
اگر مشمول تعدد جرم باشد و جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد صرفا مقررات تعدد جرم به استناد ماده 134 قانون مجازات اسلامی اجرا خواهد شد و چنانچه مرتکب مشمول تکرار نیز باشد دیگر مقررات تکرار در خصوص مرتکب اعمال نمی شود.

نظر ابرازی:
هم مقررات تعدد جرم اجرا می شود و هم مقررات تکرار جرم بدین نحو بدوا مقررات تعدد را اعمال می نماییم سپس مقررات تکرار را بعنوان مثال اگر مرتکب چهار فقره سرقت موضوع ماده 656 قانون مجازات اسلامی شده باشد به چهار فقره چهار سال و نیم حبس با اعمال تکرار مجازات مرتکب به چهار فقره شش سال تبدیل می گردد

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

ماده 137 ـ هر کس به موجب حکم قطعی به یکی از مجازات های تعزیری از درجه یک تا شش محکوم شود و از تاریخ قطعیت حکم تا حصول اعاده حیثیت یا شمول مرور زمان اجرای مجازات مرتکب جرم تعزیری درجه یک تا شش دیگری گردد به حداکثر مجازات تا یک و نیم برابر آن محکوم می شود.

مشاهده ماده 137 قانون مجازات اسلامی

ماده 656 ـ شکستن هریک از استخوان های ترقوه در صورتی که بدون عیب درمان شود موجب چهار درصد دیه کامل و در صورتی که درمان نشود و یا با عیب درمان شود موجب نصف دیه کامل است.

مشاهده ماده 656 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM