نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1400/01/11

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر سقز

موضوع:
بررسی امکان صدور قرار ترک تعقیب توسط دادسرا پس از اعتقاد دادگاه به قرار جلب به دادرسی

پرسش:
چنانچه دادسرا در خصوص اتهام توهین قرار منع تعقیب صادر نماید و شاکی در مهلت مقرر نسبت به قرار صادره اعتراض نموده و دادگاه کیفری پس از بررسی قرار منع تعقیب را نقض و اعتقاد به قرار جلب به دادرسی داشته و پرونده جهت تفهیم اتهام و.. . به دادسرا اعاده گردد و شاکی در این مرحله درخواست ترک تعقیب نماید؛ آیا بازپرس یا دادیار می تواند قرار ترک تعقیب صادر نماید یا باید از نظر دادگاه تبعیت نماید؟

نظر هیئت عالی:
به نظر می رسد در فرض سوال علی رغم صدور قرار جلب به دادرسی صدور قرار ترک تعقیب در صورت فراهم بودن شرایط آن فاقد منع قانونی است و درصورتی که تقاضای شاکی به بازپرس ارایه شود ایشان مراتب را به دادستان یا جانشین وی جهت اتخاذ تصمیم اعلام می کند.

نظر اکثریت:
تعقیب مرتکب به ارتکاب جرم از وظایف دادستان است و حسب ماده 79 قانون آیین دادرسی کیفری شاکی می تواند از دادستان درخواست ترک تعقیب نماید و این درخواست محدود به وقت است و تا قبل از صدور کیفرخواست شاکی فرصت دارد که درخواست ترک تعقیب نماید و صدور قرار ترک تعقیب در صلاحیت دادگاه نمی باشد چراکه دادگاه صرفا در خصوص احراز وقوع جرم یا عدم وقوع جرم یا انتساب یا عدم انتساب آن به مرتکب اظهارنظر می نماید. بنابراین بازپرس صرفا با ضمیمه نمودن درخواست شاکی در پرونده و بدون تاثیر آن در مسیر پرونده اقدام مورد نظر دادگاه را در خصوص قرار جلب به دارسی انجام می دهد و چنین درخواستی از ناحیه شاکی در مرحله دادگاه بی اثر است.

نظر اقلیت:
در خصوص سوال فوق می توان اظهار داشت که چون اراده ی جدیدی اتفاق افتاده است و می تواند در نتیجه رای دادگاه اثرگذار باشد مطلوب آن است که با درج درخواست ترک تعقیب در پرونده بازپرس جهت ارشاد پرونده را به دادگاه ارسال نماید تا دادگاه موضوع را بررسی نماید و نتیجه را به دادسرا اعلام نماید و نمی توان به درخواست شاکی بی تفاوت ماند.

نظر ابرازی:
بازپرس صرفا با ضمیمه نمودن درخواست شاکی در پرونده و بدون تاثیر آن در مسیر پرونده اقدام مورد نظر دادگاه را در خصوص قرار جلب به دارسی انجام می دهد و دادگاه اقدام به صدور قرار ترک تعقیب می نماید و عبارت (قبل از صدور کیفرخواست) در ماده 79 قانون فوق الذکر از باب غلبه است و منافاتی با اختیار دادگاه در صدور قرار ترک تعقیب ندارد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 92 ـ تحقیقات مقدماتی تمام جرایم بر عهده بازپرس است. در غیر جرایم مستوجب مجازات های مقرر در ماده (302) این قانون در صورت کمبود بازپرس دادستان نیز دارای تمام وظایف و اختیاراتی است که برای بازپرس تعیین شده است. در این حالت چنانچه دادستان انجام تحقیقات مقدماتی را به دادیار ارجاع دهد قرارهای نهائی دادیار و همچنین قرار تامین منتهی به بازداشت متهم باید در همان روز صدور به نظر دادستان برسد و دادستان نیز مکلف است حداکثر ظرف بیست و چهار ساعت در این باره اظهارنظر کند. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ در صورت عدم حضور بازپرس یا معذور بودن وی از انجام وظیفه و عدم دسترسی به بازپرس دیگر در آن دادسرا در جرایم موضوع ماده (302) این قانون دادرس دادگاه به تقاضای دادستان و تعیین رئیس حوزه قضایی وظیفه بازپرس را فقط تا زمان باقی بودن وضعیت مذکور انجام می دهد.

مشاهده ماده 92 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 79 ـ در جرایم قابل گذشت شاکی می تواند تا قبل از صدور کیفرخواست درخواست ترک تعقیب کند. در این صورت دادستان قرار ترک تعقیب صادر می کند. شاکی می تواند تعقیب مجدد متهم را فقط برای یکبار تا یکسال از تاریخ صدور قرار ترک تعقیب درخواست کند.

مشاهده ماده 79 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 608 ـ جنایتی که باعث جمع شدن یک یا دو لب و یا قسمتی از آن گردد موجب ارش است خواه موجب نمایان شدن دندان ها بشود خواه نشود.

مشاهده ماده 608 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM