نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1382/02/13

برگزار شده توسط:
استان چهار محال و بختیاری/ شهر شهرکرد

موضوع:
سلب حق ملاقات اولیای واقعی طفل در جهت رعایت مصلحت طفل

پرسش:
آیا رعایت مصلحت طفل می تواند موجب زایل شـدن حق اولیـای وی شـود؟ به عنوان مثال بین مرد و زنی اختلاف ایجاد شده و منجربه طلاق می شود. آن ها پسربچه پنج ساله خود را جهت سرپرستی به خانواده دیگری که فاقد فرزند هستند می سپارند و برای آن خانواده حکم سرپرستی و حضانت صادر می شود. بعد از مدتی زن و شوهر طلاق گرفته به یکدیگر رجوع می کنند و اگرچه خواهان استرداد فرزند خویش نیستند اما طی دادخواستی به دادگاه خانواده تقاضای ملاقات با طفل خویش را می نمایند. خانواده طفل که هم اکنون سرپرستی وی را عهده دار هستند و از بدو کودکی تاکنون او را نگهداری کرده اند اظهار می دارند طفل تصور می کند که آن ها پدر و مادر واقعی او می باشند که از وی نگهداری می کنند و چنان چه پدر و مادر واقعی طفل بخواهند به طور مرتب با یک برنامه زمان بندی مشخص ملاقات کنند طفل دچار آسیب های روحی و روانی و تزلزل در شخصیت و هویت خویش می شود آیا دادگاه خانواده می تواند با همین استدلال و در جهت رعایت مصلحت طفل حق ملاقات اولیای واقعی طفل را از وی سلب کند؟

نظر هیئت عالی:
موضوع سوال با مقررات قانونی در خصوص ملاقات فرزندان مشترک اختلاف فاحش دارد. در این جا پدر و مادری بدون رعایت مصلحت فرزندشان و صرفا روی اختلافات حاصله از هم جدا می شوند و هیچ کدام حاضر به نگهداری فرزند مشترکشان نیستند و در نهایت فرزند آن ها به اشخاصی سپرده می شود. مسلما برای تحویل بچه پنج ساله به افرادی که فاقد فرزند هستند احتیاط لازم معمول و تحت شرایط خاص سرپرستی طفل به آن ها واگذار می شود. حال اگر پس از مدتی پدر و مادر هوس ملاقات فرزندشان را داشته باشند اجازه ملاقات صرفا با رعایت غبطه و مصلحت طفل بوده و دادگاه باید با رعایت جوانب قضیه و عند الاقتضا حسب نظر روانکاو و سایر متخصصین مربوط اجازه ملاقات به پدر و مادر واقعی وی بدهد. درهر حال با توجه به وضع خاص پیش آمده نمی توان گفت محکمه سرپرستان فعلی را مجبور به ملاقات والدین واقعی با طفل خواهد کرد زیرا:

نظر اکثریت:
اعمال مصلحت طفل نمی تواند موجب زایل شدن حق ملاقات اولیای وی با او شود به لحاظ این که حق طبیعی و احساسی و واقعی پدر و مادر است که با فرزند خویش ملاقات کنند. چه بسا آن فرزند در سنین بالاتر متوجه موضوع شود و صدمات جبران ناپذیر بیشتری بر او وارد شود. لذا نمی توان پدر و مادر واقعی را از ملاقات با وی منع کرد.

نظر اقلیت:
اقلیت همکاران استدلال خانواده ی طفل را که هم اکنون سرپرستی وی را عهده دار هستند پذیرفته و استدلال می کنند که رعایت مصلحت طفل جهت پیشگیری از ورود آسیب های روحی و روانی و جلوگیری از ایجاد تزلزل در شخصیت و هویت وی ایجاب می کند که حق ملاقات پدر و مادر واقعی با او از آنان سلب شود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM