نشست قضایی شماره 1399-7411

نشست قضایی شماره 1399-7411

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7411


کد نشست:
1399-7411

تاریخ برگزاری:
1397/03/10

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر آق قلا

موضوع:
شرط حضانت برای مادر

پرسش:
حضانت مادر طبق ماده 1170 ق.م با فوت یا ازدواج مادر مرتفع می شود؛ حال اگر زوجین در ضمن طلاق شرط کنند که حضانت طفل تا 13 سالگی با مادر باشد اگر مادر ازدواج کند آیا حضانت پابرجاست یا مرتفع می شود؟ به عبارت دیگر ماده ی 1170 شامل حضانت قانونی می شود یا حضانت قراردادی را هم در بر می گیرد؟

نظر هیئت عالی:
قواعد مربوط به حضانت طفل درجهت حمایت و رعایت مصلحت طفل است و قانونگذار در ماده 1170 قانون مدنی مقرر داشته در صورت ازدواج مادر حق حضانت با پدر خواهد بود زیرا با ازدواج مادر حق تقدم در حضانت و سرپرستی طفل را از دست داده و تفاوتی بین حق حضانت ناشی از امر قانونی یا قراردادی نیست و در این صورت پدر حق دارد و مطابق ماده 41 قانون حمایت خانواده از دادگاه تقاضای تجدیدنظر نماید.

نظر اکثریت:
ماده 1170 در ادامه ی ماده 1169 می باشد که ماده ی اخیر یک قاعده تکمیلی و در مقام حل اختلاف هست و ماده 1170 هم یک قانون تکمیلی بوده و امری نیست و این ماده نیز در مقام حل تنازع می باشد؛ کما اینکه مواد بعد از 1170 نیز در مقام حل تنازع می باشند؛ از طرفی حضانت هم حق است و هم تکلیف؛ چون حق است زوجین می توانند به یکدیگر واگذار کنند و ماده ی 10 ق. م نیز اجازه ی چنین توافقی را داده است و علاوه بر این مطابق مواد 959 960 975 سلب حق امکان پذیر هست؛ حضانت از فرزند امتیازی است که از طرف مقنن به افراد داده شده و قابل اسقاط است که نظریات مشورتی 3563/7 و 1830/7 نیز موافق آن می باشد؛ بنابراین با توصیفات فوق ماده 1170 شامل حضانت قراردادی نیز می شود و لذا توافق صورت گرفته صحیح و مطابق قانون بوده و حضانت مادر در صورت توافق یاد شده و ازدواج وی کماکان پابرجا می باشد.

نظر اقلیت:
قاعده ماده ی 1170 از قواعد آمره هست و توافق خلاف آن جایز نبوده و قانونی نیست و لذا ماده ی 10 ق. م نیز اینجا کارایی نداشته فلذا نمی توان توافقی خلاف آن کرد؛ بنابراین در صورت ازدواج مادر حتی در صورت توافق به پابرجا بودن حضانت برای مادر باتوجه به غیرقانونی بودن این توافق حضانت مرتفع می شود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1170 - اگر مادر در مدتی که حضانت طفل با او است مبتلا به جنون شود یا به دیگری شوهر کند حق حضانت با پدر خواهد بود.

مشاهده ماده 1170 قانون مدنی

ماده 10 - قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نموده اند در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد نافذ است.

مشاهده ماده 10 قانون مدنی

ماده 1168 - نگاهداری اطفال هم حق و هم تکلیف ابوین است.

مشاهده ماده 1168 قانون مدنی

ماده 1169 - برای حضانت و نگهداری طفلی که ابوین او جدا از یکدیگر زندگی می کنند مادر تا سن هفت سالگی اولویت دارد و پس از آن با پدر است. تبصره - بعد از هفت سالگی در صورت حدوث اختلاف حضانت طفل با رعایت مصلحت کودک به تشخیص دادگاه می باشد. (اصلاحی 80/09/1382 مجمع تشخیص نظام)

مشاهده ماده 1169 قانون مدنی

ماده 1173 - هر گاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست صحت جسمانی و یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد محکمه می تواند به تقاضای اقربای طفل یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضاییه تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند اتخاذ کند. موارد ذیل از مصادیق عدم مواظبت و یا انحطاط اخلاقی هر یک از والدین است: 1 - اعتیاد زیان آور به الکل مواد مخدر و قمار. 2 - اشتهار به فساد اخلاق و فحشاء. 3 - ابتلا به بیماری های روانی با تشخیص پزشکی قانونی. 4 - سوءاستفاده از طفل یا اجبار او به ورود در مشاغل ضد اخلاقی مانند فساد و فحشا تکدی گری و قاچاق. 5 - تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف.

مشاهده ماده 1173 قانون مدنی

ماده 975 - محکمه نمی تواند قوانین خارجی و یا قراردادهای خصوصی را که بر خلاف اخلاق حسنه بوده و یا به واسطه ی جریحه دار کردن احساسات جامعه یا به علت دیگر مخالف با نظم عمومی محسوب می شود به موقع اجرا گذارد اگر چه اجرای قوانین مزبور اصولا مجاز باشد.

مشاهده ماده 975 قانون مدنی

ماده 1171 - در صورت فوت یکی از ابوین حضانت طفل با آن که زنده است خواهد بود هر چند متوفی پدر طفل بوده و برای او قیم معین کرده باشد.

مشاهده ماده 1171 قانون مدنی

ماده 41ـ هرگاه دادگاه تشخیص دهد توافقات راجع به ملاقات حضانت نگهداری و سایر امور مربوط به طفل برخلاف مصلحت او است یا در صورتی که مسوول حضانت از انجام تکالیف مقرر خودداری کند و یا مانع ملاقات طفل تحت حضانت با اشخاص ذی حق شود می تواند در خصوص اموری از قبیل واگذاری امر حضانت به دیگری یا تعیین شخص ناظر با پیش بینی حدود نظارت وی با رعایت مصلحت طفل تصمیم مقتضی اتخاذ کند. تبصره ـ قوه قضائیه مکلف است برای نحوه ملاقات والدین با طفل ساز و کار مناسب با مصالح خانواده و کودک را فراهم نماید. آیین نامه اجرائی این ماده ظرف شش ماه توسط وزارت دادگستری تهیه می شود و به تصویب رئیس قوه قضائیه می رسد.

مشاهده ماده 41 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM