نشست قضایی شماره 1398-6018

نشست قضایی شماره 1398-6018

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6018


کد نشست:
1398-6018

تاریخ برگزاری:
1396/08/08

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر بوانات

موضوع:
عدول از قرار بازداشت موقت توسط بازپرس

پرسش:
بازپرس پس از تفهیم اتهام در مورد متهم مبادرت به صدور قرار بازداشت موقت می نماید و پس از بررسی مجدد پرونده به این نتیجه می رسد که در صدور قرار بازداشت موقت ملاک های مندرج در ماده 250 قانون آیین دادرسی کیفری را رعایت ننموده قبل از انقضای مدت یک ماه یا دوماهه می تواند از قرار بازداشت موقت صادره عدول کند یاخیر؟ و آیا احتیاج به موافقت دادستان دارد یا نه؟

نظر هیئت عالی:
بی تردید به محض اینکه بازپرس به عدم شرایط قانونی صدور قرار بازداشت موقت توجه پیدا کرد باید نسبت به فک یا تبدیل قرار اقدام کند و مراتب را به دادستان انعکاس دهد.

نظر اکثریت:
با توجه به متن ماده 242 قانون آیین دارسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحات 1394 که مقرر داشته: «...در خصوص بازداشت موقت فک تخفیف یا ابقای آن باید به تایید دادستان برسد...»؛ بنابراین بازپرس نمی تواند تازمانی که دادستان موافقت نکرده از قرار بازداشت موقت عدول نماید.

نظر اقلیت:
با توجه به ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری که مهلت بازبینی قرار بازداشت موقت را یک ماه و دو ماه دانسته است لذا قبل از این مهلت در حقیقت تبدیل قرار بازداشت موقت به قرار دیگری (مثلا وثیقه) تبدیل تامین به حساب می آید و نیازی به تایید دادستان ندارد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 250 ـ قرار تامین و نظارت قضایی باید مستدل و موجه و با نوع و اهمیت جرم شدت مجازات ادله و اسباب اتهام احتمال فرار یا مخفی شدن متهم و از بین رفتن آثار جرم سابقه متهم وضعیت روحی و جسمی سن جنس شخصیت و حیثیت او متناسب باشد. تبصره ـ اخذ تامین نامتناسب موجب محکومیت انتظامی از درجه چهار به بالا است.

مشاهده ماده 250 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 242 ـ هرگاه در جرایم موضوع بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون تا دو ماه و در سایر جرایم تا یک ماه به علت صدور قرار تامین متهم در بازداشت بماند و پرونده اتهامی او منتهی به تصمیم نهائی در دادسرا نشود بازپرس مکلف به فک یا تخفیف قرار تامین است. اگر علل موجهی برای بقای قرار وجود داشته باشد با ذکر علل مزبور قرار ابقاء و مراتب به متهم ابلاغ می شود. متهم می تواند از این تصمیم ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ به دادگاه صالح اعتراض کند. فک یا تخفیف قرار بدون نیاز به موافقت دادستان انجام می شود و ابقای تامین باید به تایید دادستان برسد و در صورت مخالفت دادستان حل اختلاف با دادگاه صالح است. فک تخفیف یا ابقای بازداشت موقت باید به تایید دادستان برسد و در صورت مخالفت دادستان حل اختلاف با دادگاه صالح است. هرگاه بازداشت متهم ادامه یابد مقررات این ماده حسب مورد هر دو ماه یا هر یک ماه اعمال می شود. به هرحال مدت بازداشت متهم نباید از حداقل مجازات حبس مقرر در قانون برای آن جرم تجاوز کند و در هر صورت در جرایم موجب مجازات سلب حیات مدت بازداشت موقت از دو سال و در سایر جرایم از یکسال تجاوز نمی کند. تبصره 1 ـ نصاب حداکثر مدت بازداشت شامل مجموع قرارهای صادره در دادسرا و دادگاه است و سایر قرارهای منتهی به بازداشت متهم را نیز شامل می شود. تبصره 2 ـ تکلیف بازپرس به اظهارنظر درباره درخواست متهم موضوع ماده (241) این قانون در صورتی است که وفق این ماده نسبت به قرار اظهارنظر نشده باشد.

مشاهده ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM