نشست قضایی شماره 1400-7856

نشست قضایی شماره 1400-7856

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7856


کد نشست:
1400-7856

تاریخ برگزاری:
1397/09/22

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
رعایت مقررات احضار در خصوص متهم در زندان به دلیل محکومیت دیگر

پرسش:
شخص به دلیل محکومیت قبلی در زندان می باشد شخصی در پرونده دیگری علیه وی طرح شکایت کرده و دلایل کافی جهت توجه اتهام نیز وجود دارد. حال با توجه به مراتب فوق آیا برای تفهیم اتهام می توان هر زمان متهم را از زندان اعزام کرد یا اینکه مقررات احضار (مهلت پنج روزه و.. .) باید رعایت گردد؟

نظر هیئت عالی:
با عنایت به مواد 2 171 و 180 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان شیراز اصلح است. (توضیح اینکه نظریه اقلیت قضات محترم ) نیز همسو با نظریه اکثریت بوده ولکن جامعیت آن را ندارد.

نظر اکثریت:
در مورد تفهیم اتهام به متهم بین متهم زندانی و غیر زندانی فرقی نیست؛ ولیکن از حیث اتهام انتسابی به متهم باید این تفکیک را قایل شد که اگر بزه انتسابی به متهم از جمله جرایمی باشد که امکان صدور دستور جلب بدوی در مورد آن وجود داشته باشد (مصادیق مذکور در ماده 180 قانون آیین دادرسی کیفری ) در این صورت می توان متهمی را که در زندان است برای هر زمانی (حتی ظرف 24 ساعت) از زندان اعزام و به وی تفهیم اتهام کرد؛ ولی چنانچه اتهام متهم از جمله جرایمی باشد که امکان صدور دستور جلب بدوی وجود نداشته باشد در این صورت باید مقررات احضار ( از جمله رعایت مهلت 5 روزه و تفهیم حق داشتن وکیل و.. .) رعایت گردد؛ ولیکن از لحاظ شکلی چون متهم در زندان به سر می برد این امور از طریق زندان انجام می شود.

نظر اقلیت:
بین متهم زندانی و غیر زندانی فرقی نیست و باید مقررات احضار از قبیل؛ مهلت پنج روزه متهم برای حضور تفهیم حق معرفی وکیل و.. . رعایت گردد چرا که فلسفه رعایت این مقررات دادن فرصت به متهم برای تدارک دفاع می باشد و چنانچه این مقررات رعایت نگردد این حق از متهم سلب شده است. البته از لحاظ شکلی چون متهم آزاد نیست و در زندان به سر می برد ارسال احضاریه و... از طریق اداره زندان انجام می شود.

نظر ابرازی:
مقررات احضار در خصوص فردی می باشد که آزاد است و اختیار حضور یا عدم حضور دارد؛ ولیکن در مورد شخصی که در زندان به سر می برد و اختیاری جهت حضور یا عدم حضور در مرجع قضایی ندارد با توجه به اینکه حضور یا عدم حضور متهم در مرجع قضایی وابسته به دستور مقام قضایی می باشد بنابراین؛ رعایت مقررات احضار لازم نیست و می توان متهم را جهت تفهیم اتهام در هر زمانی به شعبه بازپرسی اعزام نمود و البته حق داشتن وکیل باید به متهم در هر حال تفهیم شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 180 ـ در موارد زیر بازپرس می تواند بدون آنکه ابتداء احضاریه فرستاده باشد دستور جلب متهم را صادر کند: الف ـ در مورد جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات قطع عضو و یا حبس ابد است. ب ـ هرگاه محل اقامت محل کسب و یا شغل متهم معین نباشد و اقدامات بازپرس برای شناسایی نشانی وی به نتیجه نرسد. پ ـ در مورد جرایم تعزیری درجه پنج و بالاتر در صورتی که از اوضاع و احوال و قرائن موجود بیم تبانی یا فرار یا مخفی شدن متهم برود. ت ـ در مورد اشخاصی که به جرایم سازمان یافته و جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی متهم باشند.

مشاهده ماده 180 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 169 ـ احضار متهم به وسیله احضاریه به عمل می آید. احضاریه در دو نسخه تنظیم می شود که یک نسخه از آن به متهم ابلاغ می گردد و نسخه دیگر پس از امضاء به مامور ابلاغ مسترد می شود.

مشاهده ماده 169 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 2 ـ دادرسی کیفری باید مستند به قانون باشد حقوق طرفین دعوی را تضمین کند و قواعد آن نسبت به اشخاصی که در شرایط مساوی به سبب ارتکاب جرایم مشابه تحت تعقیب قرار می گیرند به صورت یکسان اعمال شود.

مشاهده ماده 2 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 171 ـ فاصله میان ابلاغ اوراق احضاریه و زمان حضور نزد بازپرس نباید کمتر از پنج روز باشد.

مشاهده ماده 171 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM