نشست قضایی شماره 1400-8475

نشست قضایی شماره 1400-8475

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8475


کد نشست:
1400-8475

تاریخ برگزاری:
1399/06/16

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
ترتب یا عدم ترتب آثار طرح شکایت بر صورت جلسه پلیس 110

پرسش:
با توجه به اینکه در جرایم قابل گذشت جهت شروع به تعقیب شکایت شاکی خصوصی لازم است آیا صورتجلسه پلیس 110 در حکم شکایت می باشد؟

نظر هیئت عالی:
چنانچه گزارش پلیس 110 متضمن شکایت شاکی باشد بنابراین شرط تعقیب موضوع که متوقف بر شکایت شاکی خصوصی می باشد فراهم شده است.

نظر اکثریت:
چنانچه شاکی مراتب وقوع جرم را به پلیس 110 گزارش نموده و تقاضای رسیدگی نموده باشد و صورتجلسه تنظیم و به امضای شاکی رسیده باشد این صورتجلسه در حکم شکایت می باشد و می توان به استناد آن تعقیب متهم را شروع نمود. در ماده 37 قانون آیین دادرسی کیفری نیز اشاره شده است که مامورین انتظامی باید شکایت کتبی یا شفاهی را قبول نمایند و شرایط و ترتیبات پیگیری شکایت شفاهی نیز ذکر شده است. بنابراین صورتجلسه پلیس 110 نیز یکی از مصادیق این نوع شکایت می باشد خواه به صورت فرم صورت جلسه فیزیکی و خواه به صورت فرم ثبت شده در سامانه رخدادهای انتظامی باشد

نظر اقلیت:
فرم صورتجلسه پلیس 110 شکایت نمی باشد و در واقع صورتجلسه ای است که توسط مرجع انتظامی در خصوص یک واقعه تنظیم شده است و چنانچه بزه دیده شکایت داشته باشد باید با رعایت شرایط و ترتیبات مقرر در قانون آیین دادرسی کیفری نسبت به طرح شکایت از طریق دادسرا اقدام نماید و یا با مراجعه به مرجع انتظامی در برگ اظهارات شاکی شکایت خود را مطرح نماید. بنابراین آنچه به عنوان گزارش پلیس 110 صورت جلسه می شود در حکم شکایت تلقی نمی شود و آثار شکایت را ندارد.

نظر ابرازی:
اگر اظهارات شاکی در برگ صورت جلسه پلیس 110 قید شده باشد و به امضای ایشان نیز رسیده باشد در حکم شکایت می باشد و آثار آن را دارد ولی آنچه به عنوان گزارش در سامانه رخدادهای انتظامی ثبت شده و فاقد امضای شاکی می باشد در حکم شکایت تلقی نمی شود و آثار شکایت را نیز ندارد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 10 ـ بزه دیده شخصی است که از وقوع جرم متحمل ضرر و زیان می گردد و چنانچه تعقیب مرتکب را درخواست کند «شاکی» و هرگاه جبران ضرر و زیان وارده را مطالبه کند «مدعی خصوصی» نامیده می شود.

مشاهده ماده 10 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 68 ـ شاکی یا مدعی خصوصی می تواند شخصا یا توسط وکیل شکایت کند. در شکوائیه موارد زیر باید قید شود: الف ـ نام و نام خانوادگی نام پدر سن شغل میزان تحصیلات وضعیت تاهل تابعیت مذهب شماره شناسنامه شماره ملی نشانی دقیق و درصورت امکان نشانی پیام نگار (ایمیل) شماره تلفن ثابت و همراه و کدپستی شاکی ب ـ موضوع شکایت تاریخ و محل وقوع جرم پ ـ ضرر و زیان وارده به مدعی و مورد مطالبه وی ت ـ ادله وقوع جرم اسامی مشخصات و نشانی شهود و مطلعان در صورت امکان ث ـ مشخصات و نشانی مشتکی عنه یا مظنون در صورت امکان تبصره ـ قوه قضاییه مکلف است اوراق متحدالشکل مشتمل بر موارد فوق را تهیه کند و در اختیار مراجعان قرار دهد تا در تنظیم شکوائیه مورد استفاده قرار گیرد. عدم استفاده از اوراق مزبور مانع استماع شکایت نیست.

مشاهده ماده 68 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 37 ـ ضابطان دادگستری موظفند شکایت کتبی یا شفاهی را همه وقت قبول نمایند. شکایت شفاهی در صورت مجلس قید و به امضای شاکی می رسد اگر شاکی نتواند امضاء کند یا سواد نداشته باشد مراتب در صورت مجلس قید و انطباق شکایت شفاهی با مندرجات صورت مجلس تصدیق می شود. ضابطان دادگستری مکلفند پس از دریافت شکایت به شاکی رسید تحویل دهند و به فوریت پرونده را نزد دادستان ارسال کنند.

مشاهده ماده 37 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM