نشست قضایی شماره 1400-8597

نشست قضایی شماره 1400-8597

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8597


کد نشست:
1400-8597

تاریخ برگزاری:
1399/05/04

برگزار شده توسط:
استان هرمزگان/ شهر بندر عباس

موضوع:
صحنه سازی جرم سرقت اموال خودروی خود به تقلب جهت دریافت حق بیمه

پرسش:
شخصی لاستیک های خودروی خود را برداشته و خودرو را بیرون منزل قرار داده و جهت صحنه سازی سرقت و دریافت خسارت از شرکت بیمه با پلیس تماس میگیرد ولی مامورین پلیس متوجه موضوع شده و با دریافت اذن ورود به منزل لاستیک ها را کشف و مرتکب به عمل مزبور با نیت سوء معترف میشود.

نظر هیئت عالی:
هر چند رفتار متهم در فرض پرسش از مصادیق شروع به جرم مذکور در ماده 61 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب 1395 ( به لحاظ صحنه سازی متقلبانه) می تواند باشد اما به لحاظ ماده 15 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب 1399 و نسخ شروع به جرم های خاص و لحاظ درجه جرم تعزیری موضوع ماده 61 قانون فوق الذکر که درجه 6 تعزیری است در وضعیت فعلی با عنایت به ماده 122 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 شروع به جرم مذکور قابل مجازات نمی باشد.

نظر اکثریت:
کسی مرتکب شروع به جرم شده است که قطعا بخشی از عملیات اجرایی را انجام داده باشد. اگر کسی به رغم داشتن قصد مجرمانه و به رغم انجام کامل عملیات مقدماتی در طیف عملیات اجرایی وارد نشده باشد مجرم محسوب نمی شود.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه در کلاهبرداری توسل به وسایل متقلبانه ضرورت دارد و به عبارتی این ویژگی بایستی به نحوی باشد که باعث فریب قربانی جرم گردد. در فرض سوال اقدامات مالک به حدی آشکار و ساختگی است که به محض حضور مامورین در صحنه نه تنها ساختگی بودن آن بلکه محل اختفا لاستیک هم معلوم و با اذن ورود به منزل لاستیک نیز رویت می شود بنابراین با توجه به عدم متقلبانه تلقی شدن عمل مرتکب شروع به کلاهبرداری نیز منتفی است و اصولا جرمی واقع نشده است.

نظر ابرازی:
در مقابل نظریه عینی نظریه "ذهنی" است. این نظریه به طورقطع نظریه عینی را می پذیرد اما از آن فراتر می رود و به دفاع از جامعه ی می رود و می گوید هر وقت فرد خطرناک بود او شروع کننده جرم است و لازم نیست بخشی از عملیات اجرایی را انجام داده باشد. این نظریه می گوید عملیات مقدماتی شروع به جرم است مشروط براینکه بین عملیات مقدماتی و عملیات اجرایی فاصله زمانی وجود نداشته باشد و در نقطه عملیات مقدماتی به نقطه و عملیات اجرایی رسیده باشد. پس در این مثال شروع به جرم نیست زیرا فاصله زمانی وجود دارد. اما وقتی وارد خانه شد شروع به جرم است. اما وقتی فاصله ای بین عملیات مقدماتی و اجرایی نباشد شروع جرم است. درست است که دست نزده ولی باز جرم است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 122 ـ هر کس قصد ارتکاب جرمی کرده و شروع به اجرای آن نماید لکن به واسطه عامل خارج از اراده او قصدش معلق بماند به شرح زیر مجازات می شود: الف ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات حبس دائم یا حبس تعزیری درجه یک تا سه است به حبس تعزیری درجه چهار ب ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها قطع عضو یا حبس تعزیری درجه چهار است به حبس تعزیری درجه پنج پ ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها شلاق حدی یا حبس تعزیری درجه پنج است به حبس تعزیری یا شلاق یا جزای نقدی درجه شش تبصره ـ هرگاه رفتار ارتکابی ارتباط مستقیم با ارتکاب جرم داشته لکن به جهات مادی که مرتکب از آنها بی اطلاع بوده وقوع جرم غیرممکن باشد اقدام انجام شده در حکم شروع به جرم است.

مشاهده ماده 122 قانون مجازات اسلامی

ماده 15 ـ در موردی که به واسطه قوه قهریه و یا بروز حوادث غیر قابل پیش بینی که وقوع آن از اراده طرفین خارج است تمام یا قسمتی از کارگاه تعطیل شود و انجام تعهدات کارگر یا کارفرما به طور موقت غیر ممکن گردد قراردادهای کار با کارگران تمام یا آن قسمت از کارگاه که تعطیل می شود به حال تعلیق در می آید. تشخیص موارد فوق با وزارت کار و امور اجتماعی است.

مشاهده ماده 15 قانون کار

ماده 61 ـ هرکس با انجام اعمال متقلبانه مانند صحنه سازی صوری تصادف تعویض خودرو یا ایجاد خسارت عمدی وجوهی را بابت خسارت دریافت کند به حبس تعزیری درجه شش و جزای نقدی معادل دو برابر وجوه دریافتی محکوم می شود. شروع به جرم مندرج در این ماده علاوه بر مجازات مقرر برای شروع به جرم در قانون مجازات اسلامی مستوجب جزای نقدی درجه پنج می باشد.

مشاهده ماده 61 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM