نشست قضایی شماره 1398-5931

نشست قضایی شماره 1398-5931

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5931


کد نشست:
1398-5931

تاریخ برگزاری:
1397/07/18

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر چادگان

موضوع:
اعتراض واخواهی خارج از مهلت مقرر با اعلام عذر موجه

پرسش:
با توجه به ماده 406 از قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 چنانچه رای دادگاه مبنی بر محکومیت باشد ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ واقعی قابل واخواهی در همان دادگاه می باشد. حال چنانچه دادنامه به متهم به صورت واقعی ابلاغ شده باشد و مشارالیه در خارج از وقت مزبور و در مهلت مقرر برای تجدیدنظرخواهی اعتراض واخواهی خود را با اعلام عذر موجه تقدیم شعبه صادرکننده رای نماید آیا علی رغم عدم تصریح قانون آیین دادرسی کیفری در بخش اعتراض به رای غیابی می توان از ماده 432 قانون مذکور در خصوص تجدیدنظرخواهی و همچنین از ماده 306 قانون آیین دادرسی مدنی استفاده و در صورت احراز عذر موجه اعتراض واخواهی را قبول کرد و در صورت مثبت بودن پاسخ آیا دادگاه کیفری می بایست در این رابطه قرار قبولی واخواهی صادر و یا پذیرفتن به معنای قبول عذر موجه می باشد؟

نظر هیئت عالی:
مستفاد از وحدت ملاک ماده 432 ق.آ.د.کیفری و ایضا ماده 306 ق.آ.د. مدنی دادگاه مکلف به رسیدگی به عذر موجه است و لدی القبول صدور قرار قبولی واخواهی لازم می باشد نظر اکثریت در حد این استنتاج صایب اعلام می شود.

نظر اکثریت:
با اتخاذ از وحدت ملاک ماده 432 قانون آیین دادرسی کیفری و نیز وحدت ملاک از ماده 306 قانون آیین دادرسی مدنی و اینکه واخواهی نیز از طرق عادی اعتراض به آراء می باشد و سکوت قانونگذار نیز به منزله آن بوده است که مقنن با توجه به مواد قانونی یاد شده در مقام بیان بوده است لذا دادگاه مکلف است به عذر موجه رسیدگی کند و صرف پذیرش آن عذر موجه به منزله قبول درخواست واخواهی است و از نظر تشریفات نیازی به صدور قرار قبولی درخواست واخواهی در امور کیفری نمی باشد.

نظر ابرازی:
با عنایت به ابلاغ واقعی دادنامه به محکوم علیه غایب چنانچه تقاضای واخواهی نامبرده خارج از مهلت واخواهی ولی داخل در مهلت تجدیدنظرخواهی باشد به لحاظ رعایت اصل جلوگیری از اطاله دادرسی و تسریع در رسیدگی کیفری حمل بر تجدیدنظرخواهی می گردد و در صورتی که قانونگذار بر خلاف این امر نظر داشت اعلام می کرد و اگر قانونگذار می خواست به مقررات قانون آیین دادرسی مدنی احاله کند مثل مبحث صلاحیت و غیره اعلام می نمود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 306 - مهلت واخواهی از احکام غیابی برای کسانی که مقیم کشورند بیست روز و برای کسانی که خارج از کشور اقامت دارند دو ماه از تاریخ ابلاغ واقعی خواهد بود مگر اینکه معترض به حکم ثابت نماید عدم اقدام به واخواهی در این مهلت به دلیل عذر موجه بوده است. در این صورت باید دلایل موجه بودن عذر خود را ضمن دادخواست واخواهی به دادگاه صادر کننده رای اعلام نماید. اگر دادگاه ادعا را موجه تشخیص داد قرار قبول دادخواست واخواهی را صادر و اجرای حکم نیز متوقف می شود. جهات زیر عذر موجه محسوب می گردد: 1 - مرضی که مانع از حرکت است. 2 - فوت یکی از والدین یا همسر یا اولاد. 3 - حوادث قهریه از قبیل سیل زلزله و حریق که بر اثر آن تقدیم دادخواست واخواهی در مهلت مقرر ممکن نباشد. 4 - توقیف یا حبس بودن به نحوی که نتوان در مهلت مقرر دادخواست واخواهی تقدیم کرد. تبصره 1 - چنانچه ابلاغ واقعی به شخص محکوم علیه میسر نباشد و ابلاغ قانونی به عمل آید آن ابلاغ معتبر بوده و حکم غیابی پس از انقضاء مهلت قانونی و قطعی شدن به موقع اجراء گذارده خواهد شد. درصورتی که حکم ابلاغ واقعی نشده باشد و محکوم علیه مدعی عدم اطلاع از مفاد رای باشد می تواند دادخواست واخواهی به دادگاه صادرکننده حکم غیابی تقدیم دارد. دادگاه بدوا خارج از نوبت در این مورد رسیدگی نموده قرار رد یا قبول دادخواست را صادر می کند. قرار قبول دادخواست مانع اجرای حکم خواهد بود. تبصره 2 - اجرای حکم غیابی منوط به معرفی ضامن معتبر یا اخذ تامین متناسب از محکوم له خواهد بود. مگر اینکه دادنامه یا اجرائیه به محکوم علیه غایب ابلاغ واقعی شده و نامبرده در مهلت مقرر از تاریخ ابلاغ دادنامه واخواهی نکرده باشد. تبصره 3 - تقدیم دادخواست خارج از مهلت یادشده بدون عذر موجه قابل رسیدگی در مرحله تجدیدنظر برابر مقررات مربوط به آن مرحله می باشد.

مشاهده ماده 306 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 406 ـ در تمام جرایم به استثنای جرایمی که فقط جنبه حق اللهی دارند هرگاه متهم یا وکیل او در هیچیک از جلسات دادگاه حاضر نشود یا لایحه دفاعیه نفرستاده باشد دادگاه پس از رسیدگی رای غیابی صادر می کند. در اینصورت چنانچه رای دادگاه مبنی بر محکومیت متهم باشد ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ واقعی قابل واخواهی در همان دادگاه است و پس از انقضای مهلت واخواهی برابر مقررات حسب مورد قابل تجدید نظر یا فرجام است. مهلت واخواهی برای اشخاص مقیم خارج از کشور دو ماه است. تبصره 1 ـ هرگاه متهم در جلسه رسیدگی حاضر و در فاصله تنفس یا هنگام دادرسی بدون عذر موجه غائب شود دادگاه رسیدگی را ادامه می دهد. در اینصورت حکمی که صادر می شود حضوری است. تبصره 2 ـ حکم غیابی که ظرف مهلت مقرر از آن واخواهی نشود پس از انقضای مهلت های واخواهی و تجدید نظر یا فرجام به اجراء گذاشته می شود. هرگاه حکم دادگاه ابلاغ واقعی نشده باشد محکوم علیه می تواند ظرف بیست روز از تاریخ اطلاع واخواهی کند که در این صورت اجرای رای متوقف و متهم تحت الحفظ به همراه پرونده به دادگاه صادرکننده حکم اعزام می شود. این دادگاه در صورت اقتضاء نسبت به اخذ تامین یا تجدید نظر در تامین قبلی اقدام می کند. تبصره 3 ـ در جرایمی که فقط جنبه حق اللهی دارند هرگاه محتویات پرونده مجرمیت متهم را اثبات نکند و تحقیق از متهم ضروری نباشد دادگاه می تواند بدون حضور متهم رای بر برائت او صادر کند.

مشاهده ماده 406 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 432 ـ هرگاه تقاضای تجدید نظر یا فرجام خارج از مهلت مقرر تقدیم شود و درخواست‏کننده عذر موجهی عنوان کند دادگاه صادر کننده رای ابتداء به عذر او رسیدگی می نماید و در صورت موجه شناختن آن قرار قبولی درخواست و در غیر اینصورت قرار رد آن را صادر می کند. جهات عذر موجه همان است که در ماده (178) این قانون مقرر شده است.

مشاهده ماده 432 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM