نشست قضایی شماره 1398-6340

نشست قضایی شماره 1398-6340

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6340


کد نشست:
1398-6340

تاریخ برگزاری:
1396/08/11

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر قروه

موضوع:
تعیین مرجع صالح به رسیدگی در جرائم متعدد حدی تعزیر و منافی عفت

پرسش:
شخصی متهم به ارتکاب جرایم متعدد حدی و تعزیری شامل آدم ربایی لواط تفخیذ رابطه نامشروع توهین ساده و سرقت میشود با توجه به ماده 306 قانون آیین دادرسی کیفری به جرایم منافی عفت به طور مستقیم در دادگاه صالح رسیدگی میشود. مطابق ماده 313 همان قانون به اتهامات متعدد متهم یکجا رسیدگی خواهد شد. اعلام نمایید در خصوص لواط و تفخیذ و رابطه نامشروع که در کنار جرایم آدم ربایی و غیره روی داده آیا دادسرا صالح به تحقیق و صدور کیفرخواست در این جرایم میباشد یا اینکه صالح نبوده و باید پرونده را تفکیک و به دادگاه صالح ارسال نماید ؟

نظر هیئت عالی:
نظریه شماره 7/94/1094 مورخ 1394/5/4 اداره حقوقی قوه قضاییه که موید نظریه اقلیت و مورد تایید اکثریت اعضاء هیات عالی است بشرح ذیل نقل می گردد:

نظر اکثریت:
فلسفه وضع ماده 306 قانون آیین دادرسی کیفری محدود نمودن و عدم نشر عناوین منافی عفت و حفظ حرمت افراد و متهمین در سطح جامعه است یعنی قانونگذار در مقام رسیدگی قضایی به این موضوعات نظر بر این داشته که سیستم دادسرا درگیر موضوعات منافی عفت نشود به همین منظور رسیدگی به آنرا مستقیما در صلاحیت دادگاه قرار داده است لذا در فرض سوال باید پرونده مجزا و در خصوص موارد منافی عفت به دادگاه ارسال شود. و نظریه مشورتی اداره کل حقوقی که گروه اقلیت به آن اشاره نموده مخالف فلسفه وضع و روح حاکم بر ماده 306 است.

نظر اقلیت:
مطابق ماده 313 قانون مزبور « به اتهامات متعدد متهم باید با رعایت صلاحیت ذاتی توامان و یکجا در دادگاهی رسیدگی شود که صلاحیت رسیدگی به جرم مهمتر را دارد » دادسرا نیز در معیت دادگاه انجام وظیفه مینماید و مطابق ماده 92 قانون آیین دادرسی کیفری تحقیقات مقدماتی تمام جرایم بر عهده بازپرس است و اصل بر صلاحیت کلی دادسرا در همه جرایم است لذا در فرض سوال دادسرا صالح به رسیدگی به جرایم منافی عفت متهم در کنار سایر جرایم عادی وی میباشد. و ماده 306 منصرف به مواردی است که متهم صرفا جرم منافی عفت انجام داده باشد که مستقیما در دادگاه مطرح خواهد شد لذا بین ماده 306 و 313 نیز اساسا تعارضی وجود ندارد و قابل جمع میباشند نظریه مشورتی 1094/64/7 مورخ 04/05/1394 اداره کل حقوقی نیز موید نظریه اقلیت است

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 306 ـ به جرایم منافی عفت به طور مستقیم در دادگاه صالح رسیدگی می شود. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ منظور از جرایم منافی عفت در این قانون جرایم جنسی حدی همچنین جرایم رابطه نامشروع تعزیری مانند تقبیل و مضاجعه است. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 306 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 313 ـ به اتهامات متعدد متهم باید با رعایت صلاحیت ذاتی توامان و یکجا در دادگاهی رسیدگی شود که صلاحیت رسیدگی به جرم مهمتر را دارد.

مشاهده ماده 313 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 92 ـ تحقیقات مقدماتی تمام جرایم بر عهده بازپرس است. در غیر جرایم مستوجب مجازات های مقرر در ماده (302) این قانون در صورت کمبود بازپرس دادستان نیز دارای تمام وظایف و اختیاراتی است که برای بازپرس تعیین شده است. در این حالت چنانچه دادستان انجام تحقیقات مقدماتی را به دادیار ارجاع دهد قرارهای نهائی دادیار و همچنین قرار تامین منتهی به بازداشت متهم باید در همان روز صدور به نظر دادستان برسد و دادستان نیز مکلف است حداکثر ظرف بیست و چهار ساعت در این باره اظهارنظر کند. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ در صورت عدم حضور بازپرس یا معذور بودن وی از انجام وظیفه و عدم دسترسی به بازپرس دیگر در آن دادسرا در جرایم موضوع ماده (302) این قانون دادرس دادگاه به تقاضای دادستان و تعیین رئیس حوزه قضایی وظیفه بازپرس را فقط تا زمان باقی بودن وضعیت مذکور انجام می دهد.

مشاهده ماده 92 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM