نشست قضایی شماره 1398-6382

نشست قضایی شماره 1398-6382

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6382


کد نشست:
1398-6382

تاریخ برگزاری:
1397/05/23

برگزار شده توسط:
استان خوزستان/ شهر بندر ماهشهر

موضوع:
بررسی جواز الزام زوج به طلاق در نکاح منقطع

پرسش:
آیا زوجه در نکاح منقطع می تواند حکم به الزام زوج به طلاق را از دادگاه تقاضا نماید؟

نظر هیئت عالی:
در نکاح منقطع (متعه) انحلال عقد یا با انقضای مدت است یا بذل مدت توسط مرد؛ بنابراین در عقد موقت طلاق مصداق ندارد در نتیجه زن حق الزام زوج به طلاق را ندارد؛ لیکن در صورت وجود دلایل کافی بر عسر و حرج زوجه ناشی از دوام عقد موقت با درخواست زوجه دادگاه می تواند مرد را از باب قاعده «الحاکم ولی ممتنع» مجبور نماید که بقیه مدت را بذل کند و در صورت خودداری مرد دادگاه به ولایت از مرد بقیه مدت را بذل می نماید.

نظر اکثریت:
هرچند قانون در این خصوص ساکت است ولی با توجه به اینکه قانون گذار در ماده 1130 قانون مدنی بهره جسته است که الزام زوج به طلاق شامل ازدواج موقت و دایمی باشد و قاعده عسر و حرج مختص نکاح دایم نمی باشد چنانچه در نکاح دایم در صورت اثبات عسر و حرج زوج را می توان ملزم به طلاق زوجه نمود به طریق اولی در عقد نکاح موقت نیز امکان پذیر است و نظرات فقها و نظریه اداره حقوقی قوه قضاییه به شماره 7/19422 مورخ 1381/3/2نیز موید این نظر می باشد.

نظر اقلیت:
طلاق مخصوص عقد دایم است و در نکاح منقطع طلاق موجب پایان رابطه زوجیت نمی باشد زیرا در نکاح منقطع رابطه با انقضا مدت یا بذل آن از طرف شوهر قطع می شود. حسب ماده 1139 قانون مدنی که مقرر می دارد طلاق مخصوص عقد دایم است و در ازدواج منقطعه با انقضای مدت یا بذل آن از طرف شوهر زوجه از زوجیت خارج می شود.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1130 - در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد وی می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود. تبصره - عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه ی زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب می گردد: 1 - ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه. 2 - اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلاء وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است. 3 - محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر. 4 - ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفا با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد. 5 - ابتلای زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه ی صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید. موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود حکم طلاق صادر نماید.

مشاهده ماده 1130 قانون مدنی

ماده 1139 - طلاق مخصوص عقد دائم است و زن منقطعه با انقضای مدت یا بذل آن از طرف شوهر از زوجیت خارج می شود.

مشاهده ماده 1139 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM