نشست قضایی شماره 1396-1116

نشست قضایی شماره 1396-1116

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1396-1116


کد نشست:
1396-1116

تاریخ برگزاری:
1396/07/03

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر کرمان

موضوع:
بررسی تعیین تکلیف پرونده های حدود در صورت عدم حضور متهم و ضبط قرار تامین کیفری

پرسش:
اگر متهم در مرحله دادگاه حاضر نشود و قرار تامین کیفری به نفع دولت ضبط شود و جرایم از جمله حدود باشد با توجه به اینکه صدور رای غیابی غیرممکن و همچنین اجرای حدود مشمول مرور زمان نمی شود تکلیف دادگاه در بررسی پرونده چه می باشد؟

نظر هیئت عالی:
در پرونده های مربوط به مجازت حد چنانچه متهم در دسترس نباشد و تامین کیفری هم ضبط شده باشد از آنجا که رسیدگی غیابی ممنوع است و در صورتی که پرونده با کیفر خواست به دادگاه ارسال شده باشد موردی برای ارسال پرونده به دادسرا وجود ندارد و دادگاه باید راسا اقدام نماید.

نظر اکثریت:
حسب ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری چنانچه دادگاه ظرف یک ماه تحقیقات دادسرا را ناقص تشخیص دهد با ذکر مورد می تواند پرونده را به دادسرا عودت دهدلذا در فرض مورد تحقیقات دادسرا کامل بوده و اینکه متهم در دادگاه حاضر نشده دلیل بر ناقص بودن تحقیقات دادسرا نمی باشد وظیفه ای متوجه دادسرا نمی باشد. همچنین ماده 60 قانون آیین دادرسی کیفری دقیقا معنی تحقیقات مقدماتی دادسرا را روشن نموده لذا متهمی که دستگیر شده و قضیه اتهام و سپس اخذ تامین و آخرین دفاع اخذ شده است به معنی کامل بودن تحقیقات مقدماتی دادسرا محسوب می شود.

نظر اقلیت:
در مواردی مانند شرب خمر که از جرایم حدی است طبق ماده 60 قانون آیین دادرسی کیفری که عبارت "یافتن" متهم را قید کرده لذا دستگیری و یافتن متهم از وظایف دادسرا و در محدوده تحقیقات مقدماتی است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 341 ـ هرگاه پرونده با کیفرخواست به دادگاه ارجاع شود دادگاه مکلف است بدون تعیین وقت رسیدگی حداکثر ظرف یکماه پرونده را بررسی و چنانچه خود را صالح به رسیدگی نداند یا مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب تشخیص دهد حسب مورد اتخاذ تصمیم کند. همچنین در صورتی که دادگاه تحقیقات را ناقص بداند یا موارد جدیدی پس از پایان تحقیقات کشف شود که مستلزم انجام تحقیق باشد دادگاه با ذکر دقیق موارد تکمیل تحقیقات را از دادسرای مربوط درخواست یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات می کند. در مورد اخیر و همچنین در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود انجام تحقیقات مقدماتی توسط دادگاه باید طبق مقررات مربوط صورت گیرد.

مشاهده ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 60 ـ در بازجویی ها اجبار یا اکراه متهم استفاده از کلمات موهن طرح سوالات تلقینی یا اغفال کننده و سوالات خارج از موضوع اتهام ممنوع است و اظهارات متهم در پاسخ به چنین سوالاتی و همچنین اظهاراتی که ناشی از اجبار یا اکراه است معتبر نیست. تاریخ زمان و طول مدت بازجویی باید در اوراق صورت مجلس قید شود و به امضاء یا اثر انگشت متهم برسد.

مشاهده ماده 60 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM