نشست قضایی شماره 1398-6186

نشست قضایی شماره 1398-6186

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6186


کد نشست:
1398-6186

تاریخ برگزاری:
1397/09/08

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر استهبان

موضوع:
صدور قرار عدم دسترسی و ممنوعیت حضور وکیل در جلسات بازپرسی

پرسش:
چنانچه بازپرس مطابق مواد 190 و 191 قانون آیین دادرسی کیفری قرار عدم دسترسی وکیل به اوراق و محتویات پرونده را صادر نماید آیا وکیل از حضور در شعبه بازپرسی محروم و ممنوع خواهد بود؟

نظر هیئت عالی:
مستفاد از مواد 190 و 191 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 آن است که وکیل متهم به منظور اطلاع از محتویات پرونده حق مطالعه آن را دارد؛ مگر آن که بازپرس به استناد ماده 191 یاد شده قرار عدم دسترسی وکیل به تمام یا برخی از اوراق اسناد یا مدارک پرونده را صادر نماید که در این فرض مادامی که قرار صادره توسط دادگاه نقض نشده است کسب اطلاع از محتویات پرونده در حدودی که مغایر با مفاد قرار یاد شده نباشد به طریق مقتضی و به تشخیص بازپرس صورت می گیرد؛ این امر به معنای ممنوعیت و محروم کردن وکیل از حضور در بازپرسی نیست؛ لهذا نظر اکثریت صحیح اعلام می شود.

نظر اکثریت:
مطابق مواد 190 و 191 قانون آیین دادرسی کیفری سلب حضور وکیل در مراحل دادرسی بایستی مبتنی بر تجویز قانونی باشد؛ تا جایی که مقنن سلب حق همراه داشتن وکیل را مستوجب محکومیت انتظامی درجه هشت دانسته است. هدف مقنن از پیش بینی صدور قرار عدم دسترسی به پرونده در موارد ضروری بوده که لازم است وکیل به پرونده دسترسی نداشته باشد و منظور مقنن عدم حمایت از متهم و عدم حضور وکیل وی در مراحل رسیدگی نبوده و صرفا خواسته تحت شرایطی دسترسی به پرونده را برای وکیل محدود نماید. لذا عدم دسترسی فقط در مورد تمام یا قسمتی از اوراق اسناد و مدارک پرونده است و منافاتی با حضور وکیل در رسیدگی تحقیقات مقدماتی وجود ندارد.

نظر اقلیت:
در تحقیقات مقدماتی حضور وکیل اصل نیست؛ زیرا تحقیقات مقدماتی به صرورت محرمانه می باشد. هدف قانونگذار عدم اطلاع وکیل از مفاد و محتویات پرونده بوده و عدم دسترسی شامل هر نوع دیدن شنیدن اطلاعات پرونده است که در صورت حضور با محرمانه بودن و با مفاد قرار عدم دسترسی منافات خواهد داشت.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 190 ـ متهم می تواند در مرحله تحقیقات مقدماتی یک نفر وکیل دادگستری همراه خود داشته باشد. این حق باید پیش از شروع تحقیق توسط بازپرس به متهم ابلاغ و تفهیم شود. چنانچه متهم احضار شود این حق در برگه احضاریه قید و به او ابلاغ می شود. وکیل متهم می تواند با کسب اطلاع از اتهام و دلایل آن مطالبی را که برای کشف حقیقت و دفاع از متهم یا اجرای قانون لازم بداند اظهار کند. اظهارات وکیل در صورتمجلس نوشته می شود. تبصره 1 ـ سلب حق همراه داشتن وکیل و عدم تفهیم این حق به متهم به ترتیب موجب مجازات انتظامی درجه 8 و 3 است. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 2 ـ در جرایمی که مجازات آن سلب حیات یا حبس ابد است چنانچه متهم اقدام به معرفی وکیل در مرحله تحقیقات مقدماتی ننماید بازپرس برای وی وکیل تسخیری انتخاب می کند. تبصره 3 ـ درمورد این ماده و نیز چنانچه اتهام مطرح مربوط به منافی عفت باشد مفاد ماده (191) جاری است.

مشاهده ماده 190 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 191 ـ چنانچه بازپرس مطالعه یا دسترسی به تمام یا برخی از اوراق اسناد یا مدارک پرونده را با ضرورت کشف حقیقت منافی بداند یا موضوع از جرایم علیه امنیت داخلی یا خارجی کشور باشد با ذکر دلیل قرار عدم دسترسی به آنها را صادر می کند. این قرار حضوری به متهم یا وکیل وی ابلاغ می شود و ظرف سه روز قابل اعتراض در دادگاه صالح است. دادگاه مکلف است در وقت فوق العاده به اعتراض رسیدگی و تصمیم گیری کند.

مشاهده ماده 191 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM