نشست قضایی شماره 1400-7958

نشست قضایی شماره 1400-7958

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7958


کد نشست:
1400-7958

تاریخ برگزاری:
1398/12/07

برگزار شده توسط:
استان زنجان/ شهر خرمدره

موضوع:
مصادیق تعدد جرم در جرم توهین تهدید و تخریب

پرسش:
فرد الف اقدام به توهین و تهدید با چاقو و تخریب خودروی ب در مورخه 1397/02/10 نموده است آقای ب صرفا در خصوص توهین و تهدید با چاقو شکایت که با تخفیف منتهی به صدور حکم 6 ماه حبس و 30 ضربه شلاق می گردد و در نهایت محکوم با اجرای کامل مجازات آزاد می گردد ؛ شخص ب در مورخه 1398/01/29 اقدام به شکایت تخریب خودرو نیز می نماید که منتهی به صدور کیفرخواست می گردد حال سوال این است که نحوه صدور حکم بر مجازات بر اساس تعدد می باشد یا تکرار و در هر دو وجه آیا تعیین مجدد مجازات برای شخص الف وجهه قانونی دارد یا خیر ؟

نظر هیئت عالی:
موضوع سوال از مصادیق تعدد جرم محسوب می شود و در مانحن فیه مجازات اشد تخریب است و لازم الاجرا مع الوصف به سبب فرآیند انجام شده میزان مجازات قبلی اجرا شده باید لحاظ گردد و تتمه آن اجرا شود.

نظر اتفاقی:
موضوع سوال مطرح شده با توجه به زمان وقوع جرم تخریب عمدی مشمول تکرار نبوده بلکه مشمول قواعد تعدد جرم می باشد و قاضی مکلف است وفق ماده 134 قانون مجازات اسلامی مجازات تخریب را تعیین خواهد نمود یعنی حداکثر مجازات ماده 676 فصل تعزیرات ( 3 سال حبس ) و پس از تعیین 3 سال حبس قاضی می تواند از جهات مخففه استفاده نماید به عنوان مثال اگر الف به 18 ماه حبس محکوم شد و یک سال از آن تعلیق و مابقی اجرایی باشد چون مجازات تخریب اشد از تهدید با چاقو و توهین می باشد 8 ماه حبسی که تعلیق نشده است اجرا خواهد شد منتهی با ذکر این نکته که میزان مجازات تحمل شده سابق از مجازات 8 ماه فعلی کسر خواهد شد در نتیجه اگر الف قبلا 6 ماه حبس و 30 ضربه شلاق تحمل نموده باشد با تحمل یک ماه و 20 روز حبس آزاد خواهد شد چون هر 3 ضربه شلاق 1 روز محاسبه و مجموعا 10 روز می باشد که به اضافه 6 ماه حبس تحمل شده از مجازات فعلی کسر می گردد. مویدا به وحدت ملاک نظریه مشورتی 1238/92/7 مورخه 1392/06/25 که نظیر همین موضوع توسط اداره حقوقی پاسخ داده شده است و موضوع تخصصا از ماده 510 قانون آیین دادرسی کیفری خارج است.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 137 ـ هر کس به موجب حکم قطعی به یکی از مجازات های تعزیری از درجه یک تا شش محکوم شود و از تاریخ قطعیت حکم تا حصول اعاده حیثیت یا شمول مرور زمان اجرای مجازات مرتکب جرم تعزیری درجه یک تا شش دیگری گردد به حداکثر مجازات تا یک و نیم برابر آن محکوم می شود.

مشاهده ماده 137 قانون مجازات اسلامی

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

ماده 510 ـ هرگاه پس از صدور حکم معلوم شود محکوم علیه دارای محکومیت های قطعی دیگری است و اعمال مقررات تعدد در میزان مجازات قابل اجراء موثر است قاضی اجرای احکام کیفری به شرح زیر اقدام می کند: الف ـ اگر احکام به طور قطعی صادر یا به لحاظ عدم تجدید نظر خواهی قطعی شده باشند در صورت تساوی دادگاهها پرونده ها را به دادگاه صادرکننده آخرین حکم و در غیر این صورت به دادگاه دارای صلاحیت بالاتر ارسال می کند تا پس از نقض تمام احکام با رعایت مقررات مربوط به تعدد جرم حکم واحد صادر شود. ب ـ اگر حداقل یکی از احکام در دادگاه تجدید نظر استان صادر شده باشد پرونده ها را به این دادگاه ارسال می کند تا پس از نقض تمام احکام با رعایت مقررات مربوط به تعدد جرم حکم واحد صادر شود. چنانچه احکام از شعب مختلف دادگاه تجدید نظر استان صادر شده باشد شعبه صادرکننده آخرین حکم تجدید نظر خواسته صلاحیت رسیدگی دارد. پ ـ در سایر موارد و همچنین در صورتی که حداقل یکی از احکام در دیوانعالی کشور مورد تایید قرار گرفته باشد یا احکام متعدد در حوزه های قضایی استان های مختلف یا در دادگاههای با صلاحیت ذاتی متفاوت صادر شده باشد پرونده ها را به دیوان عالی کشور ارسال می کند تا پس از نقض احکام حسب مورد مطابق بندهای (الف) یا (ب) اقدام شود. تبصره ـ در موارد فوق دادگاه در وقت فوق العاده بدون حضور طرفین به موضوع رسیدگی و بدون ورود در شرایط و ماهیت محکومیت با رعایت مقررات تعدد جرم حکم واحد صادر می کند.

مشاهده ماده 510 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM