نشست قضایی شماره 1399-7638

نشست قضایی شماره 1399-7638

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7638


کد نشست:
1399-7638

تاریخ برگزاری:
1398/04/10

برگزار شده توسط:
استان هرمزگان/ شهر رودان

موضوع:
فک قرار بازداشت موقت به جهت ضعف دلایل علیه متهم

پرسش:
چنانچه در خصوص متهمی قرار بازداشت موقت صادر گردد و پس از جلسه دوم محرز گردد دلایل علیه متهم ضعیف است آیا می توان قرار بازداشت موقت را فک و متهم را بدون قید و شرط آزاد نمود ؟

نظر هیئت عالی:
در صورت ضعف دلایل با توجه به تشخیص مقام قضایی می توان قرار را فک یا تبدیل نمود نظریه اکثریت در حد این استنتاج تایید می گردد.

نظر اکثریت:
با توجه به ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری وظیفه صدور و شرایط قرار تامین مبین این است که شروط صدر ماده 217 شروط استمراری هستند لذا اگر در ادامه تحقیقات معلوم گردد که رفتار ارتکاب جرم نیست باید قرار تامین صادره فک شود و منظور از فک قرار تامین تبدیل قرار نیست و نمی توان برای مشتکی عنه که رفتار وی عنوان مجرمانه ندارد حتی قرار التزام به حضور با قول شرف صادر نمود لذا در فرض مذکور باید قرار صادر فک و متهم بلاقید آزاد گردد.

نظر ابرازی:
منظور از فک قرار بازداشت موقت در خصوص متهم آزادی بدون قید و شرط متهم نیست و مقام قضایی مکلف است پس از فک قرار بازداشت موقت قرار خفیف تر صادر نماید که منتهی به بازداشت متهم نشود و یکی از مواردی که موجب تخلف انتظامی می باشد آزادی متهم بدون قرار تامین کیفری قبل از صدور قرار نهایی می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 217 ـ به منظور دسترسی به متهم و حضور به موقع وی جلوگیری از فرار یا مخفی شدن او و تضمین حقوق بزه دیده برای جبران ضرر و زیان وی بازپرس پس از تفهیم اتهام و تحقیق لازم در صورت وجود دلایل کافی یکی از قرارهای تامین زیر را صادر می کند: الف ـ التزام به حضور با قول شرف ب ـ التزام به حضور با تعیین وجه التزام پ ـ التزام به عدم خروج از حوزه قضایی با قول شرف ت ـ التزام به عدم خروج از حوزه قضایی با تعیین وجه التزام ث ـ التزام به معرفی نوبه‏ای خود بهصورت هفتگی یا ماهانه به مرجع قضایی یا انتظامی با تعیین وجه التزام ج ـ التزام مستخدمان رسمی کشوری یا نیروهای مسلح به حضور با تعیین وجه التزام با موافقت متهم و پس از اخذ تعهد پرداخت از محل حقوق آنان از سوی سازمان مربوط چ ـ التزام به عدم خروج از منزل یا محل اقامت تعیین شده با موافقت متهم با تعیین وجه التزام از طریق نظارت با تجهیزات الکترونیکی یا بدون نظارت با این تجهیزات ح ـ اخذ کفیل با تعیین وجه الکفاله خ ـ اخذ وثیقه اعم از وجه نقد ضمانت‏نامه بانکی مال منقول یا غیرمنقول د ـ بازداشت موقت با رعایت شرایط مقرر قانونی تبصره 1 ـ در صورت امتناع متهم از پذیرش قرار تامین مندرج در بند (الف) قرار التزام به حضور با تعیین وجه التزام صادر و در صورت امتناع از پذیرش قرارهای مندرج در بندهای (ب) (پ) (ت) و (ث) قرار کفالت صادر می شود. تبصره 2 ـ در مورد بندهای (پ) و (ت) خروج از حوزه قضایی با اجازه قاضی ممکن است. تبصره 3 ـ در جرایم غیرعمدی در صورتی که به تشخیص مقام قضایی تضمین حقوق بزه دیده به طریق دیگر امکان‏پذیر باشد صدور قرار کفالت و وثیقه جایز نیست.

مشاهده ماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 242 ـ هرگاه در جرایم موضوع بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون تا دو ماه و در سایر جرایم تا یک ماه به علت صدور قرار تامین متهم در بازداشت بماند و پرونده اتهامی او منتهی به تصمیم نهائی در دادسرا نشود بازپرس مکلف به فک یا تخفیف قرار تامین است. اگر علل موجهی برای بقای قرار وجود داشته باشد با ذکر علل مزبور قرار ابقاء و مراتب به متهم ابلاغ می شود. متهم می تواند از این تصمیم ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ به دادگاه صالح اعتراض کند. فک یا تخفیف قرار بدون نیاز به موافقت دادستان انجام می شود و ابقای تامین باید به تایید دادستان برسد و در صورت مخالفت دادستان حل اختلاف با دادگاه صالح است. فک تخفیف یا ابقای بازداشت موقت باید به تایید دادستان برسد و در صورت مخالفت دادستان حل اختلاف با دادگاه صالح است. هرگاه بازداشت متهم ادامه یابد مقررات این ماده حسب مورد هر دو ماه یا هر یک ماه اعمال می شود. به هرحال مدت بازداشت متهم نباید از حداقل مجازات حبس مقرر در قانون برای آن جرم تجاوز کند و در هر صورت در جرایم موجب مجازات سلب حیات مدت بازداشت موقت از دو سال و در سایر جرایم از یکسال تجاوز نمی کند. تبصره 1 ـ نصاب حداکثر مدت بازداشت شامل مجموع قرارهای صادره در دادسرا و دادگاه است و سایر قرارهای منتهی به بازداشت متهم را نیز شامل می شود. تبصره 2 ـ تکلیف بازپرس به اظهارنظر درباره درخواست متهم موضوع ماده (241) این قانون در صورتی است که وفق این ماده نسبت به قرار اظهارنظر نشده باشد.

مشاهده ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM