نشست قضایی شماره 1398-6069

نشست قضایی شماره 1398-6069

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6069


کد نشست:
1398-6069

تاریخ برگزاری:
1397/10/02

برگزار شده توسط:
استان سمنان/ شهر سمنان

موضوع:
ارسال پرونده از سوی دادگاه های کیفری یک یا دو به دادسرا جهت تکمیل تحقیقات پس از تشکیل جلسه رسیدگی

پرسش:
آیا دادگاه های کیفری یک یا دو پس از تشکیل جلسه رسیدگی و حضور طرفین می توانند پرونده را جهت رفع نقص به دادسرا ارسال نمایند؟

نظر هیئت عالی:
اصل بر تبعیت دادسرا از دادگاه است؛ زیرا اصل صلاحیت مربوط به دادگاه است؛ صلاحیت دادسرا بالعرض می باشد؛ اما رعایت مهلت های مذکور در قانون برای دادگاه الزامی است. مع الوصف مفروض بر اعاده پرونده جهت انجام تحقیقات خارج از مهلت مرقوم در ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری کماکان اصل تبعیت حاکم و دادسرا حق استنکاف ندارد.

نظر اکثریت:
تبعیت دادسرا از دادگاه یک اصل مسلم و غیرقابل خدشه است و تحقیقات مقدماتی پرونده همیشه با دادسرا است و محدود نمودن دادگاه به فرجه یک ماهه و قبل از تشکیل جلسه رسیدگی وجاهت قانونی نداشته و نمی توان از عبارات مندرج در ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری مفهوم مخالف گرفت و این تفسیر (هر وقت دادگاه بخواهد می تواند پرونده را برای تکمیل تحقیقات به دادسرا اعاده نماید) با طبیعت دادسرا (سرعت عدم تشکیل اوقات رسیدگی هماهنگی و تعامل بیشتر دادسرا با مراجع انتظامی و.. .) نیز سازگارتر است و هم محاکم کیفری یک و هم محاکم کیفری دو از این قاعده پیروی می نمایند و فرجه های قانونی برای بلاتکلیف ماندن پرونده است و منافاتی با اختیار دادگاه برای اعاده پرونده به دادسرا ندارد.

نظر اقلیت:
در قانون برای محاکم کیفری یک و دو فرجه ای تعیین شده است و اصولا زمانیکه قانون برای دادگاه فرجه ای تعیین می نماید دادگاه مکلف به انجام تکالیف در آن مقطع زمانی می باشد. در ماده 341 ق.آ.د.ک به دادگاه اجازه داده شده که ظرف یک ماه پرونده را بررسی نماید و چنانچه تحقیقاتی را لازم دانست تکمیل آن را از دادسرا بخواهد ولی اگر دادگاه تشکیل جلسه داد دیگر نمی تواند پرونده را برای تحقیقات به دادسرا اعاده نماید. در ماده 389 نیز در محاکم کیفری یک قانون تعیین تکلیف کرده است و پس از آنکه تشکیل جلسه گردیده و ایرادی از ناحیه طرفین و وکلای آن ها در فرجه های قانونی مطرح نشد دیگر دادگاه کیفری یک نمی تواند پرونده را جهت تکمیل تحقیقات به دادسرا اعاده نماید. اصل تبعیت دادسرا از دادگاه در مواردی تخصیص خورده است. (البته در اقلیت نیز عده ای اعتقاد داشتند به صورت مطلق (هم دادگاه کیفری یک و هم کیفری دو) نمی تواند پس از تشکیل جلسه پرونده را به دادسرا اعاده نماید ولی عده ای معتقد بودند دادگاه کیفری 2 می تواند پس از تشکیل جلسه پرونده را به دادسرا اعاده نماید و بالعکس عده ای معتقد بودند دادگاه کیفری یک هر وقت بخواهد می تواند پرونده را اعاده نماید؛ در حالیکه در دادگاه کیفری 2 چنانچه دستور تشکیل جلسه داده شده دیگر دادگاه نمی تواند تکمیل تحقیقات را از دادسرا بخواهد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 341 ـ هرگاه پرونده با کیفرخواست به دادگاه ارجاع شود دادگاه مکلف است بدون تعیین وقت رسیدگی حداکثر ظرف یکماه پرونده را بررسی و چنانچه خود را صالح به رسیدگی نداند یا مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب تشخیص دهد حسب مورد اتخاذ تصمیم کند. همچنین در صورتی که دادگاه تحقیقات را ناقص بداند یا موارد جدیدی پس از پایان تحقیقات کشف شود که مستلزم انجام تحقیق باشد دادگاه با ذکر دقیق موارد تکمیل تحقیقات را از دادسرای مربوط درخواست یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات می کند. در مورد اخیر و همچنین در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود انجام تحقیقات مقدماتی توسط دادگاه باید طبق مقررات مربوط صورت گیرد.

مشاهده ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 389 ـ پس از اتمام مهلت اعم از آنکه ایراد و اعتراضی واصل شده یا نشده باشد مدیر دفتر پرونده را به دادگاه ارسال می کند. رئیس دادگاه پرونده را شخصا بررسی و گزارش جامع آن را تنظیم و یا به نوبت به یکی از اعضای دادگاه ارجاع می کند. عضو مذکور حداکثر ظرف 10 روز گزارش مبسوط راجع به اتهام و ادله و جریان پرونده را تهیه و تقدیم رئیس می کند. دادگاه به محض وصول گزارش جلسه مقدماتی اداری را تشکیل می دهد و با توجه به مفاد گزارش و اوراق پرونده و ایرادها و اعتراض های اصحاب دعوی به شرح زیر اقدام می کند: الف ـ در صورتی که تحقیقات ناقص باشد قرار رفع نقص صادر می کند و پرونده را نزد دادسرای صادرکننده کیفرخواست میفرستد تا پس از انجام دستور دادگاه آن را بدون اظهار نظر اعاده کند. ب ـ هرگاه موضوع خارج از صلاحیت دادگاه باشد قرار عدم صلاحیت صادر می کند. پ ـ در صورتیکه به دلیل شمول مرور زمان گذشت شاکی یا مدعی خصوصی و یا جهات قانونی دیگر متهم قابل تعقیب نباشد قرار موقوفی تعقیب صادر می کند. در اینصورت چنانچه متهم زندانی باشد به دستور دادگاه فوری آزاد می شود. تبصره ـ دادگاه می تواند در صورت ضرورت دادستان یا نماینده او شاکی یا مدعی خصوصی یا متهم و یا وکلای آنان را برای حضور در جلسه مقدماتی دعوت کند.

مشاهده ماده 389 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM