نشست قضایی شماره 1399-7354

نشست قضایی شماره 1399-7354

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7354


کد نشست:
1399-7354

تاریخ برگزاری:
1398/01/21

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر کلاله

موضوع:
ایراد ضرب و جرح منتهی به اخلال در نظم عمومی

پرسش:
در مورد صدمات و جراحات موضوع ماده 614 قانون مجازات اسلامی مصوب 75/3/2 نحوه تفهم اتهام به متهم چگونه است ؟ اگر اقدام متهم موجب اخلال در نظم و امنیت جامعه یا بیم تجری مرتکب یا دیگران نشده باشد آیا صدور قرار منع تعقیب توسط دادسرا راجع به جنبه عمومی جرم الزامی است ؟

نظر هیئت عالی:
با تذکر به این مطلب که چنانچه رفتار مرتکب از مصادیق بزه مذکور در ماده 614 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 ( تعزیرات ) تشخیص داده شود مقام قضایی دادسرا باید اتهام یاد شده را به متهم تفهیم و دفاع وی را در این خصوص اخذ نماید در صورتی که رفتار مرتکب صرفا ایراد ضرب و جرح عمدی بدون شرایط مذکور در ماده 614 قانون یاد شده باشد با توجه به اینکه برای رفتار واحد صدور دو قرار نهایی صحیح نمی باشد بنابراین تنها یک قرار نهایی ( قرار جلب به دادرسی در خصوص رفتار مزبور باید صادر گردد و صدور قرارهای نهایی متعدد نظیر قرار جلب به دادرسی و منع تعقیب ) نسبت به همان رفتار فاقد وجاهت قانونی است.

نظر اکثریت:
از مفاد مواد 195 و 280 قانون آیین دادرسی کیفری برمی آید موضوع اتهام یعنی مجموع اعمال ارتکابی متهم باید توسط مقام قضایی به او تفهیم گردد تفهیم ماده قانونی که به موجب آن عمل ارتکابی جرم انگاری شده به متهم ضرورتی ندارد.

نظر اقلیت:
اصل بر آن است که ایراد جرح یا ضرب واجد جنبه عمومی نیست مگر آن که احراز شود اقدام متهم موجب اخلال در نظم و صیانت و امنیت جامعه یا بیم تجری شده است. بنابراین صدور قرار منع تعقیب راجع به جنبه عمومی جرم علی القاعده ضرورتی ندارد. احراز این که عمل مرتکب موجب اخلال در امنیت جامعه یا بیم تجری شده امری است فوق العاده که در صورت احراز در کیفرخواست ذکر می شود و عدم ذکر ماده 614 قانون تعزیرات در کیفرخواست دادسرا به منزله عدم احراز وصف عمومی جرم است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 614 ـ قطع و از بین بردن تمام زبان کودکی که زمان سخن گفتن او فرا نرسیده موجب دیه کامل است لکن اگر بعدا معلوم شود که لال بوده است مازاد بر یک سوم دیه مسترد می شود.

مشاهده ماده 614 قانون مجازات اسلامی

ماده 195 ـ بازپرس پیش از شروع به تحقیق باتوجه به حقوق متهم به وی اعلام می کند مراقب اظهارات خود باشد. سپس موضوع اتهام و ادله آن را به شکل صریح به او تفهیم می کند و به او اعلام می نماید که اقرار یا همکاری موثر وی می تواند موجبات تخفیف مجازات وی را در دادگاه فراهم سازد و آنگاه شروع به پرسش می کند. پرسشها باید مفید روشن مرتبط با اتهام و در محدوده آن باشد. پرسش تلقینی یا همراه با اغفال اکراه و اجبار متهم ممنوع است. تبصره ـ وکیل متهم می تواند در صورت طرح سوالات تلقینی یا سایر موارد خلاف قانون به بازپرس تذکر دهد.

مشاهده ماده 195 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 280 ـ عنوان اتهامی که در کیفرخواست ذکر می شود مانع از تعیین عنوان صحیح قانونی توسط دادگاه نیست. در صورتیکه مجموع اعمال ارتکابی متهم در نتیجه تحقیقات دادسرا روشن باشد و دادگاه فقط عنوان اتهام را نادرست تشخیص دهد مکلف است اتهام جدید را به متهم تفهیم تا از اتهام انتسابی مطابق مقررات دفاع کند و سپس مبادرت به صدور رای نماید.

مشاهده ماده 280 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 614 ـ هر کس عمدا به دیگری جرح یا ضربی وارد آورد که موجب نقصان یا شکستن یا از کار افتادن عضوی از اعضا یا منتهی به مرض دایمی یا فقدان یا نقص یکی از حواس یا منافع یا زوال عقل مجنی علیه گردد در مواردی که قصاص امکان نداشته باشد چنانچه اقدام وی موجب اخلال در نظم و صیانت و امنیت جامعه یا بیم تجری مرتکب یا دیگران گردد به دو تا پنج سال حبس محکوم خواهد شد و در صورت درخواست مجنی علیه مرتکب به پرداخت دیه نیز محکوم می شود. تبصره ـ در صورتی که جرح وارده منتهی به ضایعات فوق نشود و آلت جرح اسلحه یا چاقو و امثال آن باشد مرتکب به سه ماه تا یک سال حبس محکوم خواهد شد.

مشاهده ماده 614 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM