نشست قضایی شماره 1399-7349

نشست قضایی شماره 1399-7349

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7349


کد نشست:
1399-7349

تاریخ برگزاری:
1398/03/27

برگزار شده توسط:
استان اردبیل/ شهر اردبیل

موضوع:
رسیدگی به اتهام مباشر و معاون

پرسش:
چنانچه در رسیدگی دادسرا نسبت به اتهام مباشر مجازات قانونی وی درجه 6 و مجازات معاون که یک یا دو درجه ضعیف تر از نوع 7 و 8 می باشد و به استناد ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری در صلاحیت دادگاه کیفری دو می باشد در چنین حالتی؛ آیا بایستی با لحاظ ماده 311 قانون مرقوم نسبت به اتهام معاون و مباشر جرم توامان در دادسرا رسیدگی شود یا اتهام مباشر در دادسرا و اتهام معاون طی قرار عدم صلاحیت به دادگاه ارسال شود؟

نظر هیئت عالی:
رسیدگی به اتهامات همه کسانی که به نحوی در ارتکاب جرم اعم از مباشرت یا معاونت دخالت داشته باشند در دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به اتهام متهم اصلی را دارد انجام می گیرد. لهذا درجه مجازات معاون جرم دخالتی در موضوع صلاحیت ندارد. نتیجتا نظر اکثریت صحیح است.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه مجازات معاون جرم عاریه ای است و معاون جرم زمانی محاکمه و مجازات می شود که جرم مباشر اصلی ثابت و به مجازات محکوم شود و اقتضای این امر آن است که مرجع واحد در خصوص اتهامات انتسابی به معاون و مباشر اصلی ورود و رسیدگی نماید و تفکیک اتهامات معاون و مباشر از حیث صلاحیت ذاتی بر خلاف مراتب مذکور است و از طرفی در ماده 311 قانون آیین دادرسی کیفری صراحتا بر لزوم رسیدگی توام به اتهامات معاون و مباشر و شرکاء جرم اشاره شده است لهذا بایستی به اتهامات معاون و مباشر به صورت یکجا رسیدگی صورت پذیرد.

نظر اقلیت:
با توجه به صراحت ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری بایستی با توجه به درجه مجازات معاون قرار عدم صلاحیت صادر شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 340 ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود. در این مورد و سایر مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود دادگاه پس از انجام تحقیقات به ترتیب زیر اقدام می کند: الف ـ چنانچه دادگاه خود را صالح به رسیدگی نداند قرار عدم صلاحیت صادر می کند و اگر مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب بداند حسب مورد اتخاذ تصمیم می کند. ب ـ در غیر موارد مذکور در بند (الف) چنانچه اصحاب دعوی حاضر باشند و درخواست مهلت نکنند دادگاه با تشکیل جلسه رسمی مبادرت به رسیدگی می کند. در صورتیکه اصحاب دعوی حاضر نباشند یا برای تدارک دفاع یا تقدیم دادخواست ضرر و زیان درخواست مهلت کنند دادگاه با اخذ تامین متناسب از متهم وقت رسیدگی را تعیین و مراتب را به اصحاب دعوی و سایر اشخاصی که باید در دادگاه حاضر شوند ابلاغ می کند.

مشاهده ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 311 ـ شرکا و معاونان جرم در دادگاهی محاکمه می شوند که صلاحیت رسیدگی به اتهام متهم اصلی را دارد مگر اینکه در قوانین خاص ترتیب دیگری مقرر شده باشد. تبصره ـ هرگاه دو یا چند نفر متهم به مشارکت یا معاونت در ارتکاب جرم باشند و یکی از آنان جزء مقامات مذکور در مواد (307) و (308) این قانون باشد به اتهام همه آنان حسب مورد در دادگاههای کیفری تهران و یا مراکز استان رسیدگی می شود و چنانچه افراد مذکور در مواد (307) و (308) این قانون در ارتکاب یک جرم مشارکت یا معاونت نمایند به اتهام افراد مذکور در ماده (308) نیز حسب مورد در دادگاه کیفری تهران رسیدگی می شود.

مشاهده ماده 311 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM