نشست قضایی شماره 1398-5772

نشست قضایی شماره 1398-5772

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5772


کد نشست:
1398-5772

تاریخ برگزاری:
1397/10/19

برگزار شده توسط:
استان خراسان شمالی/ شهر فاروج

موضوع:
میزان تقصیر در تصادف عابر و وسیله نقلیه وفق نظر کارشناس یا بالمناصفه

پرسش:
در تصادفات رانندگی در خصوص برخورد دو وسیله نقلیه به موجب ماده 528 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 همین که حادثه قابلیت انتساب به دو وسیله را داشته باشد هر دو وسیله نقلیه به طور مساوی مقصر هستند. حال سوال این است چنانچه تصادف فیما بین وسیله نقلیه و عابر پیاده باشد آیا میتوان از این ماده استفاده کرد و رای به تساوی تقصیر داد یا باید بر اساس درصد تقصیر اعلامی از سوی کارشناس تصادفات اقدام کرد؟

نظر هیئت عالی:
احراز وجود مسیولیت کیفری برای اشخاص در حوادث رانندگی و تعیین میزان توزیع مسیولیت در پرداخت دیه و سایر خسارات حسب مورد منوط به تحقق شرایط مذکور در قوانین مربوطه است و لذا پاسخگویی به پرسش نیازمند رسیدگی و بررسی موردی و احراز چگونگی موضوع و نحوه رفتار اشخاص دخیل در قضیه و اخذ نظریات کارشناسی و وجود شرایط قانونی و از جمله تعیین فرض حادثه ( جمع مباشرین یا اسباب یا جمع سبب و مباشر ) است و امکان اظهار نظر کلی وجود ندارد؛ بنابراین در فروض پرسش مسیولیت کیفری مرتکبین نیز با توجه به موازین قانونی نظیر مواد 145- 141 - 140 - 453 - 526 و 533 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 ( تعزیرات) قابلیت بررسی را دارد. مع الوصف با در نظر گرفتن مطالب فوق الذکر نظریه اقلیت قضات محترم دادگستری شهرستان فاروج استان خراسان شمالی در حدود فوق الذکر ( و با حذف شماره ماده 336 ) مورد تایید است.

نظر اکثریت:
با توجه به مواد 526 الی 528 قانون مجازات اسلامی در تجمیع اسباب عرضی کلیه اسباب به میزان تقصیر خویش مسیولیت جزایی دارند. اصل بر این است که هرکس بر مبنای کاری که کرده است مقصر است یعنی مسیولیت جزایی به میزان تقصیر. در فرض تصادم دو وسیله نقلیه طبق صراحت قانونی به طور اشتراکی کلیه وسایل نقلیه دخیل در حادثه مسیولیت دارند و در فرض تصادف عابر با وسیله نقلیه هریک بر مبنای میزان تقصیر دخیل در حادثه مسیول هستند.

نظر اقلیت:
با استفاده از اصول مطروحه در قانون مثل مواد 335 قانون مدنی و 336 قانون مجازات اسلامی اصل بر این است که شخصی مسیول است که تقصیر متوجه او باشد بنابراین اگر راننده کلیه احتیاطات لازم را به عمل آورده باشد ضامن نیست و مسیول پرداخت دیه یا خسارت نخواهد بود؛ چرا که فعل ارتکابی اصلا منتسب به وی نیست. یعنی یا 0 یا 100. یا تقصیری نکرده که مسیول نیست یا تقصیر کرده که کاملا مسیول است و جایی برای اعمال ماده 528 یا درصد گذاری تقصیر وجود ندارد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 528 ـ هرگاه در اثر برخورد دو وسیله نقلیه زمینی آبی یا هوایی راننده یا سرنشینان آنها کشته شوند یا آسیب ببینند درصورت انتساب برخورد به هر دو راننده هر یک مسوول نصف دیه راننده مقابل و سرنشینان هر دو وسیله نقلیه است و چنانچه سه وسیله نقلیه با هم برخورد کنند هر یک از رانندگان مسوول یک سوم دیه راننده های مقابل و سرنشینان هر سه وسیله نقلیه می باشد و به همین صورت در وسایل نقلیه بیشتر محاسبه می شود و هرگاه یکی از طرفین مقصر باشد به گونه ای که برخورد به او مستند شود فقط او ضامن است.

مشاهده ماده 528 قانون مجازات اسلامی

ماده 336 ـ نصاب قسامه برای اثبات قتل عمدی سوگند پنجاه مرد از خویشاوندان و بستگان مدعی است. با تکرار سوگند قتل ثابت نمی شود.

مشاهده ماده 336 قانون مجازات اسلامی

ماده 145 ـ تحقق جرایم غیر عمدی منوط به احراز تقصیر مرتکب است. در جنایات غیرعمدی اعم از شبه عمدی و خطای محض مقررات کتاب قصاص و دیات اعمال می شود. تبصره ـ تقصیر اعم از بی احتیاطی و بی مبالاتی است. مسامحه غفلت عدم مهارت و عدم رعایت نظامات دولتی و مانند آنها حسب مورد از مصادیق بی احتیاطی یا بی مبالاتی محسوب می شود.

مشاهده ماده 145 قانون مجازات اسلامی

ماده 141 ـ مسوولیت کیفری شخصی است.

مشاهده ماده 141 قانون مجازات اسلامی

ماده 140 ـ مسوولیت کیفری در حدود قصاص و تعزیرات تنها زمانی محقق است که فرد حین ارتکاب جرم عاقل بالغ و مختار باشد به جز در مورد اکراه بر قتل که حکم آن در کتاب سوم «قصاص» آمده است.

مشاهده ماده 140 قانون مجازات اسلامی

ماده 453 ـ هرگاه دو یا چند نفر به نحو اشتراک مرتکب جنایت موجب دیه گردند حسب مورد هریک از شرکاء یا عاقله آنها به طور مساوی مکلف به پرداخت دیه است.

مشاهده ماده 453 قانون مجازات اسلامی

ماده 526 ـ هرگاه دو یا چند عامل برخی به مباشرت و بعضی به تسبیب در وقوع جنایتی تاثیر داشته باشند عاملی که جنایت مستند به اوست ضامن است و چنانچه جنایت مستند به تمام عوامل باشد به طور مساوی ضامن می باشند مگر تاثیر رفتار مرتکبان متفاوت باشد که در این صورت هریک به میزان تاثیر رفتارشان مسوول هستند. در صورتی که مباشر در جنایت بی اختیار جاهل صغیر غیرممیز یا مجنون و مانند آنها باشد فقط سبب ضامن است.

مشاهده ماده 526 قانون مجازات اسلامی

ماده 533 ـ هرگاه دو یا چند نفر به نحو شرکت سبب وقوع جنایت یا خسارتی بر دیگری گردند به طوری که آن جنایت یا خسارت به هر دو یا همگی مستند باشد به طور مساوی ضامن می باشند.

مشاهده ماده 533 قانون مجازات اسلامی

ماده 528 ـ آیین نامه اجرائی مربوط به نحوه نگهداری و طبقه بندی محکومان و متهمان اشتغال و حرفه آموزی آنان برنامه های بازپروری نحوه ملاقات زندانیان نحوه اداره کانون های اصلاح و تربیت و کیفیت اصلاح و تربیت اطفال و نوجوانان در آنجا طبقه بندی اطفال و نوجوانان از حیث جنس سن نوع جرایم و امور اجرائی این کانون ها و نحوه اجرای مجازات حبس ظرف شش ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون توسط وزارت دادگستری با همکاری سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور تهیه می شود و به تصویب رئیس قوه قضاییه می رسد.

مشاهده ماده 528 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 335 - در صورت تصادم بین دو کشتی یا دو قطار راه آهن یا دو اتومبیل و امثال آن ها مسئولیت متوجه طرفی خواهد بود که تصادم در نتیجه ی عمد یا مسامحه ی او حاصل شده باشد و اگر طرفین تقصیر یا مسامحه کرده باشند هر دو مسئول خواهند بود.

مشاهده ماده 335 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM