نشست قضایی شماره 1399-7112

نشست قضایی شماره 1399-7112

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7112


کد نشست:
1399-7112

تاریخ برگزاری:
1398/02/26

برگزار شده توسط:
استان تهران/ شهر ملارد

موضوع:
احضار متهم بعنوان مطلع

پرسش:
آیا پس از صدور قرار منع تعقیب در دادسرا و اعتراض شاکی در راستای تحقیقات بعمل آمده دادگاه امکان رفع نقص و صدور دستور مبنی بر احضار متهم به عنوان مطلع را دارد؟

نظر هیئت عالی:
با تاکید بر این که دادگاه در انجام تحقیقات واجد اختیار است و اختیارات مربوط محصور در دادسرا نمی باشد و اساسا دادسرا در معیت دادگاه انجام وظیفه می کند نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری تهران موجه و مورد تایید است.

نظر اکثریت:
اولا؛ طبق اطلاق ماده 204 ق آ د ک مصوب 1392 می توان شخصی را که علیه او شکایت مطرح گردیده بعنوان مطلع احضار نمود. ثانیا؛طبق ماده 13 قانون مذکور تفهیم اتهام به کسی که بعنوان متهم احضار شده از قبیل شاهد یا مطلع ممنوع است و چنانچه این شخص پس از تحقیق در مظان اتهام باشد باید طبق مقررات و به عنوان متهم برای وقت دیگر احضار شود. از کنار هم قرار دادن این ماده و ماده 198 قانون مذکور چنین استنباط می گرددکه زمانی که شاکی علیه شخصی شکایتی را مطرح می نماید و دلیل کافی برای توجه اتهام به وی وجود ندارد می توان شخص را بعنوان مطلع احضار و پس از اخذ اظهارات ایشان چنان چه ادله دلالت برتوجه اتهام به ایشان نمود سپس نام برده را به عنوان متهم احضار کرد. ثالثا؛ زمانی که شاکی شکایت بی شایبه ای را مطرح می نماید و ادله حداقلی بر تحقق و انتصاب بزه به متهم ارایه شود به نحوی که ادله ابرازی مطابق ماده 118 قانون مارالذکر برای توجه اتهام به متهم کفایت نماید برای جلوگیری از تضییع حقوق شاکی می توان از ظرفیت قانون برای احضار متهم بعنوان مطلع استفاده نمود.

نظر ابرازی:
در مقررات آیین دادرسی کیفری مقنن از 5 شخص یادکرده است 1-شاکی 2- مطلع 3-گواه 4- متهم 5-مدعی خصوصی در مباحث کیفری و مقررات جزایی شخصی که اتهامی متوجه وی است با لفظ متهم شناسایی می گردد و زمانی که دادسرا با صدور قرار منع تعقیب متهم را در مرحله تحقیقات دادسرا از اتهام مبرا می نماید دادگاه تا قبل از صدور قرار جلب به دادسرا قانونا اختیار تلقی نمودن لفظ متهم را برای مشارالیه نداشته است علاوه بر این در ماده 188 قانون آیین دادرسی کیفری بازپرس را مکلف این امر نموده است که پس از حضور متهم تحقیقات را از وی شروع نماید و کلیه حقوق و مقررات در خصوص متهم را رعایت نماید لیکن چنانچه متهم را به عنوان مطلع احضار کند عملا باعث سردرگمی شخص در خصوص حقوق دفاعی خود می باشد لذا در مواردی که دادگاه قصد رفع نقص را دارد می بایست با ذکر نام شخص اقدام به رفع نقص نماید بدین صورت مشارالیه

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 204 ـ بازپرس به تشخیص خود یا با معرفی شاکی یا به تقاضای متهم و یا حسب اعلام مقامات ذیربط شخصی که حضور یا تحقیق از وی را برای روشن شدن موضوع ضروری تشخیص دهد برابر مقررات احضار می کند. تبصره 1 ـ در صورتی که شاهد یا مطلع برای عدم حضور خود عذر موجهی نداشته باشد جلب می شود. اما در صورتیکه عذر موجهی داشته باشد و بازپرس آن عذر را بپذیرد مجددا احضار و در صورت عدم حضور جلب می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که دلیل پرونده منحصر به شهادت شهود و مطلعان نباشد تحقیق از آنان می تواند به صورت الکترونیکی و با رعایت مقررات راجع به دادرسی الکترونیکی به عمل آید.

مشاهده ماده 204 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 189 ـ بازپرس مکلف است بلافاصله پس از حضور یا جلب متهم تحقیقات را شروع کند و در صورت عدم امکان حداکثر ظرف بیست و چهار ساعت از زمان تحت نظر قرار گرفتن او توسط ضابطان دادگستری با رعایت ماده (98) این قانون مبادرت به تحقیق نماید. در صورت غیبت یا عذر موجه بازپرس یا امتناع وی از شروع تحقیقات به دلایل قانونی دادستان انجام تحقیقات را به بازپرس دیگر یا در صورت اقتضاء به دادرس دادگاه محول می کند. تبصره ـ تحت نظر قرار دادن متهم بیش از بیست و چهار ساعت بدون آنکه تحقیق از او شروع یا تعیین تکلیف شود بازداشت غیرقانونی محسوب و مرتکب به مجازات قانونی محکوم می شود.

مشاهده ماده 189 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 188 ـ تا هنگامی که به متهم دسترسی حاصل نشده بازپرس می تواند با توجه به اهمیت و ادله وقوع جرم دستور منع خروج او را از کشور صادر کند. مدت اعتبار این دستور شش ماه و قابل تمدید است. در صورت حضور متهم در بازپرسی و یا صدور قرار موقوفی ترک و یا منع تعقیب ممنوعیت خروج منتفی و مراتب بلافاصله به مراجع مربوط اطلاع داده می شود. در صورتی که مدت مندرج در دستور منع خروج منقضی شود این دستور خودبه خود منتفی است و مراجع مربوط نمی توانند مانع از خروج شوند.

مشاهده ماده 188 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM