نشست قضایی شماره 1400-8133

نشست قضایی شماره 1400-8133

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8133


کد نشست:
1400-8133

تاریخ برگزاری:
1399/06/12

برگزار شده توسط:
استان خراسان جنوبی/ شهر طبس

موضوع:
صلاحیت انجام تحقیقات مقدماتی در جرائم تصرف عدوانی ممانعت و مزاحمت از حق

پرسش:
با توجه به تغییر مجازات جرایم تصرف عدوانی ممانعت و مزاحمت از حق در قانون کاهش حبس تعزیری مصوب 1399 تحقیقات مقدماتی این جرایم بر عهده کدام مرجع است؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به رای وحدت رویه شماره 807 دیوان عالی کشور رسیدگی به جرم تصرف عدوانی املاک و اراضی متعلق به اشخاص خصوصی به طور مستقیم در دادگاه کیفری دو مطرح می شود.

نظر اکثریت:
با عنایت به اصل اولیه انجام تحقیقات مقدماتی کلیه جرایم توسط دادسرا و نظر به اینکه 1. تفسیر قانون باید در پرتو مبنای آن باشد و در قانون کاهش مجازات حبس تعزیری قانونگذار در مقام تغییر درجه کیفرها و تعیین صلاحیت بر اساس آن نبوده است. 2. در سیاست جنایی تقنینی کنونی کشور استثنایا در سه نوع از جرایم تحقیقات مقدماتی بر عهده دادگاه کیفری دو نهاده شده است که یکی جرایم تعزیری درجه 7 و 8 به جهت خرد بودن این نوع جرایم و عدم نیاز به تحقیقات خاص و در نهایت التزام به یک نوع رسیدگی به صرفه و اقتصادی است و دیگری جرایم اطفال است که بر مبنای داده های جرم شناسی دادرسی افتراقی و پیشگیری از برچسب زنی به آنان است و در نهایت جرایم منافی عفت که منبعث از آموزه های فقهی و بر فلسفه عدم نشر چنین جرایمی استوار یافته است؛ اما هیچ کدام از مبانی گفته شده در مورد جرم تصرف عدوانی وجود ندارد و این جرم از زمره جرایمی است که اصولا نیازمند تحقیقات مقدماتی مفصلی است. 3. آنچه درجه یک بزه را تعیین می کند قانون است؛ اما تفاوتی از این حیث میان قانون مجازات اسلامی با قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین که مفاد آن در قوانین بودجه سالانه کشور به روزرسانی می شود وجود ندارد و با توجه به اختیار دادگاه در تعیین حبس یا جزای نقدی در مورد تصرف عدوانی لذا از این نظر نیز جرم تصرف عدوانی درجه 5 محسوب می گردد؛ لذا تحقیقات مقدماتی این جرایم کماکان بر عهده دادسرا می باشد.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه طبق ماده 19 قانون مجازات اسلامی ملاک تعیین درجه مجازات هر جرمی مجازات قانونی آن است و همچنین در نظریات مشورتی شماره 7/99/656 مورخ 1399/05/14 و 457/99/7 مورخ 1399/04/24 اداره حقوقی قوه قضاییه نیز منعکس گردیده مجازات بزه تصرف عدوانی مزاحمت و ممانعت از حق مندرج در ماده 690 قانون مجازات اسلامی باب تعزیرات بر اساس ماده 11 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مشمول تقلیل حبس قرار گرفته و در انطباق آن با شاخص های مندرج در ماده 19 قانون مجازات اسلامی جرم درجه 7 محسوب و اختیار دادگاه به تعیین مجازات بیش از سه ماه حبس یا جزای نقدی در اجرای بند 2 ماده 3 قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین مصوب 1373 که ممکن است منتهی به تعیین جزای نقدی گردد در صلاحیت مرجع رسیدگی کننده تاثیری ندارد؛ لذا مرجع صالح برای انجام تحقیقات مقدماتی این جرایم دادگاه کیفری دو می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 11 ـ طرفین می توانند با توافق یکدیگر مدتی را به نام دوره آزمایشی کار تعیین نمایند. در خلال این دوره هر یک از طرفین حق دارد بدون اخطار قبلی و بی آنکه الزام به پرداخت خسارات داشته باشد رابطه کار را قطع نماید. در صورتی که قطع رابطه کار از طرف کارفرما باشد وی ملزم به پرداخت حقوق تمام دوره آزمایشی خواهد بود و چنانچه کارگر رابطه کار را قطع نماید کارگر فقط مستحق دریافت حقوق مدت انجام کار خواهد بود. تبصره ـ مدت دوره آزمایشی باید در قرارداد کار مشخص شود. حداکثر این مدت برای کارگران ساده و نیمه ماهر یک ماه و برای کارگران ماهر و دارای تخصص سطح بالا سه ماه می باشد.

مشاهده ماده 11 قانون کار

ماده 19 ـ مجازات های تعزیری به هشت درجه تقسیم می شود: درجه 1 ـ حبس بیش از بیست و پنج سال ـ جزای نقدی بیش از یک میلیارد (1.000.000.000) ریال ـ مصادره کل اموال ـ انحلال شخص حقوقی درجه 2 ـ حبس بیش از پانزده تا بیست و پنج سال ـ جزای نقدی بیش از پانصد و پنجاه میلیون (550.000.000) ریال تا یک میلیارد (1.000.000.000) ریال درجه 3 ـ حبس بیش از ده تا پانزده سال ـ جزای نقدی بیش از سیصد و شصت میلیون (360.000.000) ریال تا پانصد و پنجاه میلیون (550.000.000) ریال درجه 4 ـ حبس بیش از پنج تا ده سال ـ جزای نقدی بیش از یکصد و هشتاد میلیون (180.000.000) ریال تا سیصد و شصت میلیون (360.000.000) ریال ـ انفصال دائم از خدمات دولتی و عمومی درجه 5 ـ حبس بیش از دو تا پنج سال ـ جزای نقدی بیش از هشتاد میلیون (80.000.000) ریال تا یکصد و هشتاد میلیون (180.000.000)ریال ـ محرومیت از حقوق اجتماعی بیش از پنج تا پانزده سال ـ ممنوعیت دائم از یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی برای اشخاص حقوقی ـ ممنوعیت دائم از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه برای اشخاص حقوقی درجه 6 ـ حبس بیش از شش ماه تا دو سال ـ جزای نقدی بیش از بیست میلیون (20.000.000) ریال تا هشتاد میلیون (80.000.000) ریال ـ شلاق از سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه و تا نود و نه ضربه در جرایم منافی عفت ـ محرومیت از حقوق اجتماعی بیش از شش ماه تا پنج سال ـ انتشار حکم قطعی در رسانه ها ـ ممنوعیت از یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی برای اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال ـ ممنوعیت از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه برای اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال ـ ممنوعیت از اصدار برخی از اسناد تجاری توسط اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال درجه 7 ـ حبس از نود و یک روز تا شش ماه ـ جزای نقدی بیش از ده میلیون (10.000.000) ریال تا بیست میلیون (20.000.000) ریال ـ شلاق از یازده تا سی ضربه ـ محرومیت از حقوق اجتماعی تا شش ماه درجه 8 ـ حبس تا سه ماه ـ جزای نقدی تا ده میلیون (10.000.000) ریال ـ شلاق تا ده ضربه تبصره 1 ـ موارد محرومیت از حقوق اجتماعی همان است که در مجازات های تبعی ذکر شده است. تبصره 2 ـ مجازاتی که حداقل آن منطبق بر یکی از درجات فوق و حداکثر آن منطبق با درجه بالاتر باشد از درجه بالاتر محسوب می شود. تبصره 3 ـ در صورت تعدد مجازات ها مجازات شدیدتر و درصورت عدم امکان تشخیص مجازات شدیدتر مجازات حبس ملاک است. همچنین اگر مجازاتی با هیچ یک از بندهای هشت گانه این ماده مطابقت نداشته باشد مجازات درجه هفت محسوب می شود. تبصره 4 ـ مقررات این ماده و تبصره های آن تنها جهت تعیین درجه مجازات است و تاثیری در میزان حداقل و حداکثر مجازات های مقرر در قوانین جاری ندارد. تبصره 5 ـ ضبط اشیاء و اموالی که در ارتکاب جرم به کار رفته یا مقصود از آن به کارگیری در ارتکاب جرم بوده است از شمول این ماده و بند (ب) ماده (20) خارج و در مورد آنها برابر ماده (215) این قانون عمل خواهد شد. در هر مورد که حکم به مصادره اموال صادر می شود باید هزینه های متعارف زندگی محکوم و افراد تحت تکفل او مستثنی شود.

مشاهده ماده 19 قانون مجازات اسلامی

ماده 690 ـ کاهش بینایی درصورتی که مقدار آن قابل تشخیص باشد به همان نسبت دیه دارد و چنانچه قابل تشخیص نباشد موجب ارش است.

مشاهده ماده 690 قانون مجازات اسلامی

ماده 690 ـ هر کس به وسیله صحنه سازی از قبیل پی کنی دیوارکشی تغییر حد فاصل امحای مرز کرت بندی نهرکشی حفر چاه غرس اشجار و زارعت و امثال آن به تهیه آثار تصرف در اراضی مزروعی اعم از کشت شده یا در آیش زراعی جنگل ها و مراتع ملی شده کوهستان باغ ها قلمستان ها منابع آب چشمه سارها انهار طبیعی و پارک های ملی تاسیسات کشاورزی و دامداری و دامپروری و کشت و صنعت و اراضی موات و بایر و سایر اراضی و املاک متعلق به دولت یا شرکت های وابسته به دولت یا شهرداری ها یا اوقاف و همچنین اراضی و املاک و موقوفات و محبوسات و اثلاث باقیه که برای مصارف عام المنفعه اختصاص یافته یا اشخاص حقیقی یا حقوقی به منظور تصرف یا ذی حق معرفی کردن خود یا دیگری مبادرت نماید یا بدون اجازه سازمان حفاظت محیط زیست یا مراجع ذیصلاح دیگر مبادرت به عملیاتی نماید که موجب تخریب محیط زیست و منابع طبیعی گردد یا اقدام به هر گونه تجاوز و تصرف عدوانی یا ایجاد مزاحمت یا ممانعت از حق در موارد مذکور نماید به مجازات یک ماه تا یک سال حبس محکوم می شود. دادگاه موظف است حسب مورد رفع تصرف عدوانی یا رفع مزاحمت یا ممانعت از حق یا اعاده وضع به حال سابق نماید. تبصره 1 ـ رسیدگی به جرایم فوق الذکر خارج از نوبت به عمل می آید و مقام قضایی با تنظیم صورتمجلس دستور متوقف ماندن عملیات متجاوز را تا صدور حکم قطعی خواهد داد. تبصره 2 ـ در صورتی که تعداد متهمان سه نفر یا بیشتر باشد و قرائن قوی بر ارتکاب جرم موجود باشد قرار بازداشت صادر خواهد شد مدعی می تواند تقاضای خلع ید و قلع بنا و اشجار و رفع آثار تجاوز را بنماید.

مشاهده ماده 690 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM