نشست قضایی شماره 1399-7156

نشست قضایی شماره 1399-7156

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7156


کد نشست:
1399-7156

تاریخ برگزاری:
1398/01/25

برگزار شده توسط:
استان بوشهر/ شهر جم

موضوع:
رسیدگی به دعوی ضرر و زیان ناشی از جرم در محکمه کیفری

پرسش:
در صورتی که در موضوع پرونده ای در دادسرا به جهت عدم احراز عنصر روانی قرار منع تعقیب صادر گردد و شاکی مبادرت به اعتراض به قرار نموده و سپس در دادگاه کیفری همزمان با اعتراض دادخواست حقوقی ضرر و زیان ناشی از جرم مطرح نماید در صورتیکه نظر دادگاه مبنی بر تایید قرار منع تعقیب باشد تکلیف دادخواست حقوقی مطروحه به چه نحو می باشد؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به مواد 14 و 15 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم توسط شاکی در دادگاه کیفری در صورتی امکان پذیر است که پرونده (کیفری) برای رسیدگی به کیفرخواست دادسرا یا متعاقب صدور قرار جلب به دادرسی از سوی دادگاه در دادگاه کیفری مطرح شده باشد؛ بنابراین در فرض پرسش موجب قانونی جهت رسیدگی به دعوی ضرر و زیان شاکی در دادگاه کیفری وجود ندارد لذا نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان جم در حدود فوق الذکر مورد تایید است.

نظر اکثریت:
با توجه به بند ب ماده 9 قانون آیین دادرسی کیفری دعوی خصوصی برای مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم می باشد و در صورتی دادگاه می تواند در خصوص ضرر و زیان ناشی از جرم (دعوی خصوصی) رای صادر نماید که «جرم» محرز باشد. لذا در صورت عدم احراز مجرمیت دادگاه کیفری صلاحیت رسیدگی به دعوی حقوقی را ندارد. به عبارت دیگر رسیدگی به امور حقوقی در دادگاه کیفری موضوعی استثنایی بوده و به تبع احراز جرم می باشد. لذا در صورت عدم احراز جرم رسیدگی به موضوع حقوقی نیز منتفی می باشد.

نظر اقلیت:
با توجه به ماده 20 قانون آیین دادرسی کیفری در صورتیکه تعقیب کیفری منتهی به صدور قرار منع تعقیب شده باشد دادگاه کیفری مکلف است در صورت طرح دعوی خصوصی مبادرت به رسیدگی و صدور رای نماید. لذا حتی با تاکید بر قرار منع تعقیب دادگاه کیفری ملزم به رسیدگی و صدور رای راجع به دادخواست مطرح شده می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 20 ـ سقوط دعوای عمومی موجب سقوط دعوای خصوصی نیست. هرگاه تعقیب امر کیفری به جهتی از جهات قانونی موقوف یا منتهی به صدور قرار منع تعقیب یا حکم برائت شود دادگاه کیفری مکلف است در صورتیکه دعوای خصوصی در آن دادگاه مطرح شده باشد مبادرت به رسیدگی و صدور رای نماید.

مشاهده ماده 20 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 9 ـ ارتکاب جرم می تواند موجب طرح دو دعوی شود: الف ـ دعوای عمومی برای حفظ حدود و مقررات الهی یا حقوق جامعه و نظم عمومی ب ـ دعوای خصوصی برای مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم و یا مطالبه کیفرهایی که به موجب قانون حق خصوصی بزه دیده است مانند حد قذف و قصاص

مشاهده ماده 9 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 14 ـ شاکی می تواند جبران تمام ضرر و زیانهای مادی و معنوی و منافع ممکن الحصول ناشی از جرم را مطالبه کند. تبصره 1 ـ زیان معنوی عبارت از صدمات روحی یا هتک حیثیت و اعتبار شخصی خانوادگی یا اجتماعی است. دادگاه می تواند علاوه بر صدور حکم به جبران خسارت مالی به رفع زیان از طرق دیگر از قبیل الزام به عذرخواهی و درج حکم در جراید و امثال آن حکم نماید. تبصره 2 ـ منافع ممکن الحصول تنها به مواردی اختصاص دارد که صدق اتلاف نماید. همچنین مقررات مرتبط به منافع ممکن الحصول و نیز پرداخت خسارت معنوی شامل جرایم موجب تعزیرات منصوص شرعی و دیه نمی شود.

مشاهده ماده 14 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 15 ـ پس از آنکه متهم تحت تعقیب قرار گرفت زیان دیده از جرم می تواند تصویر یا رونوشت مصدق تمام ادله و مدارک خود را جهت پیوست به پرونده به مرجع تعقیب تسلیم کند و تا قبل‏ از اعلام‏ ختم‏ دادرسی دادخواست ضرر و زیان خود را تسلیم دادگاه کند. مطالبه ضرر و زیان و رسیدگی به آن مستلزم رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی است.

مشاهده ماده 15 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM