نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1394/08/15

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر تبریز

موضوع:
تعلیق بخش دیگری از مجازات در مرحله اجرای حکم

پرسش:
در صورت تعلیق قسمتی از مجازات در دادگاه آیا قاضی اجرای احکام کیفری در مرحله اجرای حکم نیز می تواند در صورت وجود شرایط قانونی تعلیق مجددا از دادگاه تعلیق قسمت دیگری از مجازات را درخواست نماید یا خیر ؟

نظر هیئت عالی:
چنانچه بخشی از مجازات ضمن صدور حکم معلق شده باشد و قسمتی از آن که تعلیق نشده در حال اجرا باشد با حصول شرایط مقرر در مواد 40 و 46 قانون مجازات اسلامی از جمله سپری شدن ثلث مجازات قابل اجرا قاضی اجرای احکام می تواند از دادگاه صادر کننده حکم قطعی تقاضای تعلیق بقیه مجازات را بنماید و اطلاق ماده 46 قانون مرقوم جواز تعلیق بقیه مدت مجازات را در بر می گیرد. نتیجتا نظریه اکثریت قریب به اتفاق مورد تایید است.

نظر اکثریت:
با توجه به 1- سیاست های کیفری قوه قضاییه مبنی بر حبس زدایی و کاهش جمعیت کیفری 2- اصل تفسیر به نفع متهم قوانین جزایی در موراد ابهام 3 - لزوم اصلاح پذیری عدالت ترمیمی و امیدواری محکوم علیه جهت آزادی زودتر به جهت اصلاح و تربیت 4- استفاده از وحدت ملاک تخفیف این که دادگاه در زمان رضایت هر یک از شکات پرونده می تواند از تخفیف استفاده و مجازات را تخفیف دهد. 5-اجازه تخفیف مجدد به دادگاه تجدیدنظر در مرحله تجدیدنظرخواهی علی رغم تخفیف دادگاه بدوی؛ درخواست قاضی اجرای احکام کیفری بعد از تحمل یک سوم از مجازات قابل اجرا برای تعلیق قسمتی از باقیمانده مجازات یا تمام آن منع قانونی ندارد و دادگاه بر اساس درخواست قاضی اجرای احکام کیفری می تواند به تعلیق اجرای باقیمانده و یا قسمتی از مجازات حکم صادر نماید.

نظر اقلیت:
اصل بر عدم امکان تغییر در رای دادگاه بعد از صدور و قطعیت آن است مگر در مواردی که در قانون تصریح و مشخص شده است؛ و در خصوص موضوع سوال چنین تصریحی وجود ندارد. دادستان یا قاضی اجرای احکام و محکوم علیه زمانی می توانند از دادگاه درخواست تعلیق نمایند که دادگاه قبلا نسبت به تعلیق تمام و یا قسمتی از حکم اقدام نکرده باشد. در صورتی که دادگاه قبلا قسمتی از مجازات را تعلیق کرده باشد قاضی اجرای احکام نمی تواند درخواست مجدد برای تعلیق نماید و در صورت درخواست نیز دادگاه حق تعلیق مجدد را ندارد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 46 ـ در جرایم تعزیری درجه سه تا هشت دادگاه می تواند در صورت وجود شرایط مقرر برای تعویق صدور حکم اجرای تمام یا قسمتی از مجازات را از یک تا پنج سال معلق نماید. دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری نیز پس از اجرای یکسوم مجازات می تواند از دادگاه صادرکننده حکم قطعی تقاضای تعلیق نماید. همچنین محکوم می تواند پس از تحمل یکسوم مجازات در صورت دارا بودن شرایط قانونی از طریق دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری تقاضای تعلیق نماید.

مشاهده ماده 46 قانون مجازات اسلامی

ماده 40 ـ در جرایم موجب تعزیر درجه شش تا هشت دادگاه می تواند پس از احراز مجرمیت متهم با ملاحظه وضعیت فردی خانوادگی و اجتماعی و سوابق و اوضاع و احوالی که موجب ارتکاب جرم گردیده است در صورت وجود شرایط زیر صدور حکم را به مدت شش ماه تا دو سال به تعویق اندازد: الف ـ وجود جهات تخفیف ب ـ پیشبینی اصلاح مرتکب پ ـ جبران ضرر و زیان یا برقراری ترتیبات جبران ت ـ فقدان سابقه کیفری موثر تبصره ـ محکومیت موثر محکومیتی است که محکوم را به تبع اجرای حکم براساس ماده (25) این قانون از حقوق اجتماعی محروم می کند.

مشاهده ماده 40 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM