نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1393/02/22

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر اصفهان

موضوع:
ماهیت حقوقی بذل مهریه

پرسش:
ماهیت حقوقی بذل مهریه چیست؟ با توجه به ماهیت حقوقی بذل مهریه چنانچه زنی مهریه اش را به زوج بذل نماید بدون آنکه طلاق بین آنها واقع شده باشد آیا حق عدول از ما بذل را دارد درفرضی که بذل مهریه معوض بوده و زوجه مدعی عدم دریافت عوض بذل گردد حکم قضیه چیست ؟

نظر هیئت عالی:
بذل مهریه یک عمل حقوقی مستقل است که زوجه در قبال طلاق خلع یا مبارات به زوج بذل می کند و در صورتی که منجر به اجرای طلاق نشود و یا در طلاق رجعی عده تمام نشده باشد و امکان رجوع مرد به زن باشد زوجه می تواند از ما بذل عدول کرده و در این وضعیت مهریه کما فی السابق در مالکیت زوجه قرار دارد مگر اینکه زوجه از این حق دینی ابراء کرده و یا در قالب عقد صلح از آن صرف نظر کرده باشد که دیگر قابلیت عدول از ما بذل و رجوع به آن وجود ندارد.

نظر اتفاقی:
از آنجایی که شرایط انعقاد و آثار و نتایج هریک از این اصطلاحات ( بذل هبه ابراء و صلح ) با هم متفاوت می باشند می بایست درهر پرونده و قضیه حادث با بررسی ماهیتی و تطبیق آن با نهاد حقوقی مرتبط آثار و نتایج آن قالب حقوقی را بر قضیه بار نمود و مبادرت به صدور حکم مقتضی کرد. چرا که ابراء وفق ماده 289 قانون مدنی صرفا درخصوص دیون (کلی ما فی الذمه) قابل تحقق است و نیاز به رضایت بدهکار و حتی اهلیت وی ندارد و اگر قضیه با شرایط ابراء تطبیق نماید امکان رجوع متصور نیست.در صورت محقق بودن هبه وفق ماده 795 قانون مدنی با عنایت به اینکه هبه عقد است نیاز به ایجاب و قبول دارد و می تواند به صورت معوض یا غیر معوض منعقد گردد و با توجه به مفهوم مخالف بند 2 ماده 803 قانون مدنی چنانچه هبه معوض بوده و عوض داده نشده باشد واهب می تواند رجوع از هبه نماید. به هرحال قابلیت رجوع از هبه وفق شرایط مندرج در ماده 803 قانون مدنی در برخی موارد وجود دارد. بذل نیز یک عنوان مستقل حقوقی است که درقبال طلاق خلع و مبارات زن در مقابل مالی که به زوج می دهد طلاق می گیرد و رجوع به ما بذل طبق شرایط مقرر تا قبل از انقضای عده ممکن است تا راه برای رجوع زوج نیز به زوجیت میسر باشد. به همین ترتیب با بررسی قضیه و تطبیق آن با نهاد حقوقی خاص قابلیت رجوع داشتن یا نداشتن بخشش مهریه را می توان توجیه و تفسیر کرد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 10 - قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نموده اند در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد نافذ است.

مشاهده ماده 10 قانون مدنی

ماده 803 - بعد از قبض نیز واهب می تواند با بقای عین موهوبه از هبه رجوع کند مگر در موارد ذیل: 1 - در صورتی که متهب پدر یا مادر و یا اولاد واهب باشد؛ 2 - در صورتی که هبه معوض بوده و عوض هم داده شده باشد؛ 3 - در صورتی که عین موهوبه از ملکیت متهب خارج شده یا متعلق حق غیر واقع شود خواه قهرا مثل این که متهب به واسطه ی فلس محجور شود خواه اختیارا مثل این که عین موهوبه به رهن داده شود؛ 4 - در صورتی که در عین موهوبه تغییری حاصل شود.

مشاهده ماده 803 قانون مدنی

ماده 289 - ابراء عبارت از این است که دائن از حق خود به اختیار صرف نظر نماید.

مشاهده ماده 289 قانون مدنی

ماده 795 - هبه عقدی است که به موجب آن یک نفر مالی را مجانا به کس دیگری تملیک می کند تملیک کننده واهب طرف دیگر را متهب مالی را که مورد هبه است عین موهوبه می گویند.

مشاهده ماده 795 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM