نشست قضایی شماره 1398-6276

نشست قضایی شماره 1398-6276

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6276


کد نشست:
1398-6276

تاریخ برگزاری:
1397/09/05

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر سرخس

موضوع:
ملاک تعیین دادگاه صالح با توجه به تعدد دیه مجنی علیهم

پرسش:
فردی دو نفر را با اسلحه مجروح می کند مجموع دیات دو نفر روی هم از نصف دیه کامل بیشتر می شود مطابق ماده 302 ق. آ. د. ک چه دادگاهی صالح به رسیدگی می باشد ؟

نظر هیئت عالی:
چنانچه فردی مرتکب ضرب و جرح عمدی نسبت به عده ای شود میزان دیه هر یک از آنان ( مجنی علیهم) نصاب و ضابطه مقرر در مواد 203 302 و 427 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 است نه مجموع دیه صدمات وارده به مصدومین. بنابراین نظریه اقلیت قضات محترم دادگستری شهرستان سرخس استان خراسان رضوی موجه و مورد تایید است. ضمنا نظریه مشورتی شماره 7/95/1396 مورخ 1395/6/9 اداره کل حقوقی قوه قضاییه موید این استنتاج می باشد.

نظر اکثریت:
در صلاحیت دادگاه کیفری 1 می باشد چرا که وفق ماده 302 ق آ د ک وفق بند پ میزان نصف دیه یا بیش از آن به طور مطلق ذکر شده چه یک متهم نسبت به یک نفر یا چند نفر.

نظر اقلیت:
در صلاحیت دادگاه کیفری 2 می باشد. قانون گذار با ایجاد دادگاه کیفری 2 قصد رسیدگی به جرایم سنگین را در دادگاه کیفری 1 داشته لذا در ماده 427 نیز حتی کمتر از خمس دیه را قطعی دانسته تا قابل تجدید نظر خواهی نیز نباشد حال اگر چند نفر مجموعشان به بیشتر از نصف دیه شد آیا جرمشان مهمتر می شود که دادگاه کیفری 1 رسیدگی کند ؟ خیر صرفا محاسبه ها بیشتر می شود. نه اینکه مجازات مهم باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 302 ـ به جرایم زیر در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود: الف ـ جرایم موجب مجازات سلب حیات ب ـ جرایم موجب حبس ابد پ ـ جرایم موجب مجازات قطع عضو یا جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی با میزان نصف دیه کامل یا بیش از آن (اصلاحی 24/03/1394) ت ـ جرایم موجب مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر (اصلاحی 24/03/1394) ث ـ جرایم سیاسی و مطبوعاتی

مشاهده ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 203 ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات قطع عضو حبس ابد و یا تعزیر درجه چهار و بالاتر است و همچنین در جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی که میزان دیه آنها ثلث دیه کامل مجنی علیه یا بیش از آن است بازپرس مکلف است در حین انجام تحقیقات دستور تشکیل پرونده شخصیت متهم را به واحد مددکاری اجتماعی صادر نماید. این پرونده که به صورت مجزا از پرونده عمل مجرمانه تشکیل می گردد حاوی مطالب زیر است: الف ـ گزارش مددکار اجتماعی در خصوص وضع مادی خانوادگی و اجتماعی متهم ب ـ گزارش پزشکی و روان پزشکی

مشاهده ماده 203 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 427 ـ آراء دادگاههای کیفری جز در موارد زیر که قطعی محسوب می شود حسب مورد در دادگاه تجدید نظر استان همان حوزه قضایی قابل تجدید نظر و یا در دیوان عالی کشور قابل فرجام است: الف ـ جرایم تعزیری درجه هشت باشد. ب ـ جرایم مستلزم پرداخت دیه یا ارش درصورتی که میزان یا جمع آنها کمتر از یک دهم دیه کامل باشد. تبصره 1 ـ در مورد مجازات های جایگزین حبس معیار قابلیت تجدید نظر همان مجازات قانونی اولیه است. تبصره 2 ـ آراء قابل تجدید نظر اعم از محکومیت برائت یا قرارهای منع و موقوفی تعقیب اناطه و تعویق صدور حکم است. قرار رد درخواست واخواهی یا تجدید نظرخواهی درصورتی مشمول این حکم است که رای راجع به اصل دعوی قابل تجدید نظر خواهی باشد.

مشاهده ماده 427 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM