نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1393/12/19

برگزار شده توسط:
استان تهران/ شهر لواسان

موضوع:
مرجع ارسال پرونده به اجرای احکام

پرسش:
چنانچه حکم کیفری به مرحله قطعیت برسد آیا باید قاضی صادر کننده دستور ارسال به واحد اجرای احکام کیفری را صادر نماید یا صرف اینکه مدیر دفتر پرونده را ارسال نمایدکافی است ؟

نظر هیئت عالی:
باتوجه به نسخ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی وانقلاب وبا عنایت به مواد489 491494 495 و497 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 صدور دستور اجرای احکام کیفری قطعیت یافته و شروع به اجرا و نظارت بر اجرا با قاضی اجرای احکام کیفری است.

نظر اکثریت:
معتقدند که مدیر دفتر پرونده را به شعبه اجرای احکام ارسال می نماید و قاضی اجرای احکام دستور اجرا را صادر می نماید زیرا او قایم مقام دادگاه صادر کننده حکم است ( مستندا به ماده 281 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1378 )و معتقدند با وضع قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب اصلاحی سال 81 ماده 283 از قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری نسخ ضمنی شده است زیرا صراحتا «اجرای احکام» را به دادسرا و قاضی اجرای احکام واگذار نموده است.

نظر اقلیت:
معتقدند که قاضی صادر کننده حکم باید دستور اجرای حکم را صادر نماید زیرا :

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 484 ـ اجرای احکام کیفری برعهده دادستان است و «معاونت اجرای احکام کیفری» تحت ریاست و نظارت وی در مناطقی که رئیس قوه قضاییه تشخیص می دهد در دادسرا عهده دار این وظیفه است. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 1 ـ معاونت اجرای احکام کیفری می تواند در صورت ضرورت دارای واحد یا واحدهای تخصصی برای اجرای احکام باشد. تبصره 2 ـ معاونت اجرای احکام کیفری یا واحدی از آن می تواند با تصویب رئیس قوه قضاییه در زندان ها و یا موسسات کیفری مستقر شود. شیوه استقرار و اجرای وظایف آنها به موجب آیین نامه ای است که ظرف شش ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون توسط وزیر دادگستری با همکاری رئیس سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور تهیه می شود و به تصویب رئیس قوه قضاییه می رسد. تبصره 3 ـ در حوزه قضایی بخش اجرای احکام کیفری به عهده رئیس دادگاه و در غیاب وی با دادرس علی البدل است.

مشاهده ماده 484 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 489 ـ وظایف قاضی اجرای احکام کیفری عبارت است از: الف ـ صدور دستور اجرای احکام لازم الاجرای کیفری و نظارت بر شیوه اجرای آنها ب ـ نظارت بر زندان‏ها در امور راجع به زندانیان پ ـ اعلام‏نظر درباره زندانیان واجد شرایط عفو و آزادی مشروط مطابق قوانین و مقررات ت ـ اعطای مرخصی به محکومان براساس قوانین و مقررات ث ـ اتخاذ تصمیم درباره محکومان سالمند مبتلایان به بیماری های روانی و بیماریهای جسمی صعب العلاج و سایر افراد محکوم نیازمند به مراقبت و توجه ویژه از قبیل صدور اجازه بستری برای آنها در مراکز درمانی بر اساس ضوابط و مقررات ج ـ اجرای سایر وظایفی که به موجب قوانین و مقررات برای اجرای مجازات ها وضع شده یا بر عهده قاضی اجرای احکام کیفری یا ناظر زندان قرار گرفته است.

مشاهده ماده 489 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 497 ـ رفع ابهام و اجمال از رای با دادگاه صادرکننده رای قطعی است اما رفع اشکالات مربوط به اجرای رای با رعایت موازین شرعی و قانونی با قاضی اجرای احکام کیفری است که رای زیر نظر او اجراء می شود.

مشاهده ماده 497 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 491 ـ هرگاه قاضی اجرای احکام کیفری رای صادره را از لحاظ قانونی لازم الاجراء نداند مراتب را با اطلاع دادستان به دادگاه صادرکننده رای قطعی اعلام و مطابق تصمیم دادگاه اقدام می کند.

مشاهده ماده 491 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 495 ـ آراء کیفری به دستور و تحت نظارت قاضی اجرای احکام کیفری اجراء می شود و در مواردی که طبق قانون اجرای رای باید توسط وزارتخانه‏ها موسسات و شرکتهای دولتی و نهادهای عمومی غیردولتی و سازمان ها و نهادهایی که شمول قانون بر آنان مستلزم ذکر یا تصریح نام است به عمل آید قاضی اجرای احکام کیفری ضمن صدور دستور اجراء و ارائه تعلیمات لازم بر چگونگی اجراء و اقدامات آنها نظارت دارد.

مشاهده ماده 495 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 281 ـ هر گاه قبل از ارسال پرونده به دادگاه موجبی برای آزادی متهم یا تبدیل قرار تامین به وجود آید دادسرا با رعایت مقررات قانونی اقدام می کند.

مشاهده ماده 281 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM