نشست قضایی شماره 1398-5896

نشست قضایی شماره 1398-5896

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5896


کد نشست:
1398-5896

تاریخ برگزاری:
1396/02/21

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر قروه

موضوع:
بررسی ضرورت صدور کیفرخواست و تشکیل جلسه دادرسی در دادگاه بخش در مواردی که دادگاه نظر به محکومیت متهم دارد

پرسش:
با توجه به اینکه شعبات دادگاه بخش بدون کیفرخواست و راسا رای صادر می نمایند ارشاد فرمایید در جرایمی که دادگاه بخش صالح به رسیدگی است و اتهام انتسابی متوجه متهم بوده و دادگاه پس از تفهیم اتهام و تکمیل تحقیقات چنانچه نظر بر محکومیت متهم داشته باشد آیا مستفاد از مواد 340 الی 342 آیین دادرسی کیفری ضرورتا می بایست جلسه رسیدگی موضوع مواد مزبور تشکیل و طرفین دعوت شوند؟ به عبارتی تشکیل یک جلسه رسیدگی با حضور شاکی و متهم در دادگاه بخش در جایی که دادگاه نظر بر محکومیت دارد ضرورت دارد؟ یا اینکه دادگاه بخش بدون دعوت از شاکی متمکن از رسیدگی بوده و میتواند با اخذ آخرین دفاع متهم و بدون نیاز به دعوت از شاکی حکم محکومیت را صادر نماید؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اقلیت قضات محترم دادگستری شهرستان قروه استاند کردستان مورد تایید است.( نظریه مشورتی شماره 7/96/2151 مورخ 1396/9/14 اداره کل حقوقی قوه قضاییه به شرح بین الهلالین موید این استنتاج است:

نظر اکثریت:
آنچه در مواد 341 و 342 قانون آیین دادرسی کیفری ذکر شده در فرض رسیدگی دادگاه با کیفر خواست است یعنی تحقیقات مقدماتی بدوا از سوی دادسرا انجام شده و دادگاه مطابق ماده 342 ضرورتا باید یک جلسه دادرسی برگزار نماید و لیکن در دادگاه بخش که وظایف دادسرا را دادگاه راسا انجام میدهد الزامی به تشکیل جلسه رسیدگی و دعوت از اصحاب پرونده نمیباشد مگر اینکه دادگاه خود موضوع را ضروری تشخیص دهد وگرنه تکلیف قانونی به تشکیل جلسه رسیدگی در هر شرایطی ندارد. ممکن است دربرخی شرایط و به جهت اقناع وجدانی یا مواجهه حضوری یا جهات دیگر تشکیل جلسه را ضروری بداند و ممکن است با اندک تحقیق از متهم احراز بزه انتسابی به وی از طریق اقرار وی یا طرق دیگر نیازی به تشکیل جلسه رسیدگی نباشد و مبادرت به صدور رای نماید.

نظر اقلیت:
دادگاه بخش به جرایم در صلاحیت دادگاه کیفری دو رسیدگی می کند و لذا به تصریح ماده 341 قانون مزبور تشکیل جلسه رسیدگی با حضور اصحاب دعوا در جایی که دادگاه نظر بر محکومیت متهم دارد ضروری است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 341 ـ هرگاه پرونده با کیفرخواست به دادگاه ارجاع شود دادگاه مکلف است بدون تعیین وقت رسیدگی حداکثر ظرف یکماه پرونده را بررسی و چنانچه خود را صالح به رسیدگی نداند یا مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب تشخیص دهد حسب مورد اتخاذ تصمیم کند. همچنین در صورتی که دادگاه تحقیقات را ناقص بداند یا موارد جدیدی پس از پایان تحقیقات کشف شود که مستلزم انجام تحقیق باشد دادگاه با ذکر دقیق موارد تکمیل تحقیقات را از دادسرای مربوط درخواست یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات می کند. در مورد اخیر و همچنین در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود انجام تحقیقات مقدماتی توسط دادگاه باید طبق مقررات مربوط صورت گیرد.

مشاهده ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 340 ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود. در این مورد و سایر مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود دادگاه پس از انجام تحقیقات به ترتیب زیر اقدام می کند: الف ـ چنانچه دادگاه خود را صالح به رسیدگی نداند قرار عدم صلاحیت صادر می کند و اگر مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب بداند حسب مورد اتخاذ تصمیم می کند. ب ـ در غیر موارد مذکور در بند (الف) چنانچه اصحاب دعوی حاضر باشند و درخواست مهلت نکنند دادگاه با تشکیل جلسه رسمی مبادرت به رسیدگی می کند. در صورتیکه اصحاب دعوی حاضر نباشند یا برای تدارک دفاع یا تقدیم دادخواست ضرر و زیان درخواست مهلت کنند دادگاه با اخذ تامین متناسب از متهم وقت رسیدگی را تعیین و مراتب را به اصحاب دعوی و سایر اشخاصی که باید در دادگاه حاضر شوند ابلاغ می کند.

مشاهده ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 342 ـ در غیر موارد مذکور در مواد (340) و (341) این قانون دادگاه با تعیین وقت رسیدگی و ابلاغ آن به شاکی یا مدعی خصوصی متهم وکیل یا وکلای آنان دادستان و سایر اشخاصی که باید در دادگاه حاضر شوند آنان را برای شرکت در جلسه رسیدگی احضار می کند. تصویر کیفرخواست برای متهم فرستاده می شود. تبصره ـ در دعاوی مربوط به مطالبه خسارت موضوع ماده (260) این قانون و ماده (30) قانون نظارت بر رفتار قضات مصوب 17/7/1390 و مواردی که دیه از بیت المال مطالبه می شود دادگاه موظف است از دستگاه پرداخت کننده دیه یا خسارت به منظور دفاع از حقوق بیت المال برای جلسه رسیدگی دعوت نماید. دستگاه مذکور حق تجدیدنظرخواهی از رای را دارد. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 342 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM