نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1395/10/29

برگزار شده توسط:
استان هرمزگان/ شهر بندر عباس

موضوع:
تخفیف در مجازات پس از اسقاط حق تجدید نظرخواهی

پرسش:
در صورتیکه فردی در دادگاه بدوی محکوم شده و در دادگاه حاضر گردیده حق تجدیدنظرخواهی خود را اسقاط یا درخواست تجدیدنظر خود را مسترد کرده و تقاضای تخفیف مجازات را دارد حال دادگاه اقدام به اعمال ماده 442 نموده و تا یک چهارم از حبس وی یا به عبارتی مجازات وی را تقلیل داده و فرد تسلیم به رای شده است محکوم علیه تقاضای اعمال ماده 483 قانون آیین دادرسی کیفری را دارد آیا دادگاه تکلیف دارد اقدام به تخفیف مجدد نماید ؟

نظر هیئت عالی:
هدف از وضع ماده 442 ق.آ.د.ک 1392 جلوگیری از اتلاف وقت و تحمیل هزینه بر بیت المال در رسیدگی تجدیدنظر به پرونده هایی است که محکوم علیه به حکم محکومیت تمکین نموده است و قانونگذار در پاسخ به این همکاری محکوم علیه تخفیف مجازات تا یک چهارم را برای او در نظر گرفته است؛ اما ماده 483 ق.آ.د.ک مصوب 1392 حکم خاصی در مورد احکام قطعی است با شرایط خاص که تعارضی هم با ماده 442 ق.آ.د.ک 1392 ندارد. در فرض اعمال ماده 483 قانون صدرالذکر قاضی اختیار مجازات حبس به مجازات دیگر را که مناسب تر به حال محکوم علیه باشد دارا است ولی در صورت اعمال ماده 442 ق.آ.د.ک مطابق این ماده در خصوص مجازات حبس صرفا تقلیل حبس امکان پذیر است و دادگاه نمی تواند حبس را به مجازات دیگری تبدیل نماید؛ بلکه به میزان یک چهارم حبس را تقلیل می دهد. به عبارت دیگر تبدیل مجازات حبس به مجازات دیگر تنها در صورت اعمال ماده 483 ق.آ.د.ک مصوب 1392 پذیرفته شده است بنابراین؛ مقنن در مواد 442 و 483 ق.آ.د.ک در پی ایجاد حقوقی برای محکوم علیه به منظور تخفیف در مجازات وی می باشد و محروم کردن محکوم علیه از این حقوق بدون نص قانونی فاقد وجاهت است.

نظر اتفاقی:
برخی قایل هستند در صورتیکه فرد تسلیم به رای شده است یعنی رای را به طور کامل قبول دارد و رای قطعی شده است لذا اعمال ماده 483 ق.آدک موجه نمی باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 483 ـ هرگاه شاکی یا مدعی خصوصی در جرایم غیرقابل گذشت پس از قطعی شدن حکم از شکایت خود صرفنظر کند محکوم علیه می تواند از دادگاه صادرکننده حکم قطعی درخواست کند در میزان مجازات او تجدید نظر شود. در این صورت دادگاه به درخواست محکوم علیه در وقت فوق العاده و با حضور دادستان یا نماینده او با رعایت مقررات ماده (300) این قانون رسیدگی می کند و مجازات را در صورت اقتضاء در حدود قانون تخفیف می دهد یا به مجازاتی که مناسب تر به حال محکوم علیه باشد تبدیل می کند. این رای قطعی است.

مشاهده ماده 483 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 442 ـ در تمام محکومیت های تعزیری در صورتی که دادستان از حکم صادره درخواست تجدید نظر نکرده باشد محکوم علیه می تواند پیش از پایان مهلت تجدید نظرخواهی با رجوع به دادگاه صادرکننده حکم حق تجدید نظرخواهی خود را اسقاط یا درخواست تجدید نظر را مسترد نماید و تقاضای تخفیف مجازات کند. در اینصورت دادگاه در وقت فوق العاده با حضور دادستان به موضوع رسیدگی و تا یک چهارم مجازات تعیین شده را کسر می کند. این حکم دادگاه قطعی است.

مشاهده ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 38 ـ جهات تخفیف عبارتند از: الف ـ گذشت شاکی یا مدعی خصوصی ب ـ همکاری موثر متهم در شناسایی شرکاء یا معاونان تحصیل ادله یا کشف اموال و اشیاء حاصله از جرم یا به کار رفته برای ارتکاب آن پ ـ اوضاع و احوال خاص موثر در ارتکاب جرم از قبیل رفتار یا گفتار تحریک آمیز بزه دیده یا وجود انگیزه شرافتمندانه در ارتکاب جرم ت ـ اعلام متهم قبل از تعقیب یا اقرار موثر وی در حین تحقیق و رسیدگی ث ـ ندامت حسن سابقه و یا وضع خاص متهم از قبیل کهولت یا بیماری ج ـ کوشش متهم به منظور تخفیف آثار جرم یا اقدام وی برای جبران زیان ناشی از آن چ ـ خفیف بودن زیان وارده به بزه دیده یا نتایج زیانبار جرم ح ـ مداخله ضعیف شریک یا معاون در وقوع جرم تبصره 1 ـ دادگاه مکلف است جهات تخفیف مجازات را در حکم خود قید کند. تبصره 2 ـ هرگاه نظیر جهات مندرج در این ماده در مواد خاصی پیش بینی شده باشد دادگاه نمی تواند به موجب همان جهات مجازات را دوباره تخفیف دهد.

مشاهده ماده 38 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM