نشست قضایی شماره 1398-5843

نشست قضایی شماره 1398-5843

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5843


کد نشست:
1398-5843

تاریخ برگزاری:
1394/02/02

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر استهبان

موضوع:
نحوه اعمال قواعد تعدد جرم و قرار تعویق صدور حکم

پرسش:
اگر کسی مرتکب چندین فقره جرم شود و برخی از آنها تعزیرات درجه 6 تا 8 باشد آیا ابتدا و راسا می توان در صورت وجود شرایط قرار تعویق صدور حکم صادر کرد؟ یا باید ابتدا قواعد تعدد جرم را اجرا کنیم و سپس به سراغ تعویق برویم؟

نظر هیئت عالی:
در شرایط قانونی صدور قرار تعویق صدور حکم موضوع سوال به عنوان منع ذکر نگردیده؛ لهذا نظریه اکثریت صایب اعلام می شود.

نظر اکثریت:
ابتدا می توانیم نسبت به جرایم مشمول تعویق قرار تعویق صدور حکم صادر نماییم و نسبت به مابقی جرایم ارتکابی با رعایت ماده 134 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 مبادرت به صدور حکم نماییم زیرا از طرفی تفسیر به نفع متهم است و از طرف دیگر منع قانونی نیز در خصوص اینکه بدوا نسبت به جرایم درجه 6 تا 8 قرار تعویق صدور حکم صادر نماییم وجود ندارد.

نظر اقلیت:
با توجه به قسمت اخیر ماده 134 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 که مقرر می دارد «اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیر قابل اجرا شود مجازات اشد بعدی اجرا می گردد» به نظر می رسد بدوا می بایست در خصوص کلیه جرایم ارتکابی قواعد تعدد جرم را رعایت نماییم و سپس شرایط تعویق صدور حکم بررسی و بر اساس آن اقدام شود.»

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

ماده 46 ـ در جرایم تعزیری درجه سه تا هشت دادگاه می تواند در صورت وجود شرایط مقرر برای تعویق صدور حکم اجرای تمام یا قسمتی از مجازات را از یک تا پنج سال معلق نماید. دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری نیز پس از اجرای یکسوم مجازات می تواند از دادگاه صادرکننده حکم قطعی تقاضای تعلیق نماید. همچنین محکوم می تواند پس از تحمل یکسوم مجازات در صورت دارا بودن شرایط قانونی از طریق دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری تقاضای تعلیق نماید.

مشاهده ماده 46 قانون مجازات اسلامی

ماده 44 ـ در مدت تعویق در صورت ارتکاب جرم موجب حد قصاص جنایات عمدی موجب دیه یا تعزیر تا درجه هفت دادگاه به لغو قرار تعویق اقدام و حکم محکومیت صادر می کند. در صورت عدم اجرای دستورهای دادگاه قاضی می تواند برای یک بار تا نصف مدت مقرر در قرار به مدت تعویق اضافه یا حکم محکومیت صادر کند. تبصره ـ در صورت الغای قرار تعویق و صدور حکم محکومیت صدور قرار تعلیق اجرای مجازات ممنوع است.

مشاهده ماده 44 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM