نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1395/12/19

برگزار شده توسط:
استان قم/ شهر قم

موضوع:
مخالفت دادستان با تعقیب مجدد موضوع ماده 278 قانون آئین دادرسی کیفری

پرسش:
در صورتی که شاکی تقاضای اعمال ماده 278 قانون آیین دادرسی کیفری را داشته باشد اگر دادستان با تجویز تعقیب مجدد مخالفت نماید آیا باید در قالب قرارهای نهایی اتخاذ تصمیم شود یا پرونده با دستور بایگانی می شود؟

نظر هیئت عالی:
به نظر می رسد باید قایل به تفکیک شد چنانچه دلایل ابرازی قبلا مورد بررسی قرار گرفته و عینا همان دلایل ارایه و اقامه شده است مصداق ماده 13 ق.آ.د.کیفری است و محکوم به قرار موقوفی تعقیب خواهد بود اما در فرضی که ادله جدید ارایه شده اما دلایل ابرازی جدید کافی به مقصود برای انتساب بزه نیست و در عین حال غیر از ادله سابق می باشد محکوم به همه قواعد رسیدگی جدید خواهد بود در این فرض به نظر صدور قرار منع پیگرد صایب خواهد بود.

نظر اکثریت:
با توجه به ماده 278 ق آیین دادرسی کیفری چنانچه قرار منع تعقیب به علت فقدان یا عدم کفایت دلیل صادر گردد و قطعی شود پس از کشف دلایل جدید با نظر دادستان برای یک بار قابل تعقیب است. حال اگر شاکی دلایل جدید ارایه نکند یا دلایل جدید وی توسط دادستان مورد پذیرش قرار نگیرد از شمول ماده 278 خارج است و طبق بند «چ» ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری مشمول اعتبار امر مختومه می باشد و با صدور قرار موقوفی تعقیب مختومه می شود. لذا با توجه به ارجاع پرونده جدید و طرح شکایت مجدد باید پرونده جدید با تصمیم قضایی در قالب قرار نهایی مختومه شود.

نظر اقلیت:
با دستور قضایی بایگانی می شود؛ چون فقط درخواستی از سوی شاکی ارایه شده و شکایت جدیدی مطرح نیست. با توجه به این که دلیل جدید ارایه نشده یا دادستان با آن موافقت نکرده است؛ لذا درخواست صرف از سوی شاکی اقدامی ندارد و پرونده بایگانی می شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 278 ـ هرگاه به علت جرم نبودن عمل ارتکابی قرار منع تعقیب صادر و به هر دلیل قطعی شود نمی توان بار دیگر متهم را به همان اتهام تعقیب کرد. هرگاه به علت فقدان یا عدم کفایت دلیل قرار منع تعقیب صادر و در دادسرا قطعی شود نمی توان بار دیگر متهم را به همان اتهام تعقیب کرد مگر پس از کشف دلیل جدید که در این صورت با نظر دادستان برای یکبار قابل تعقیب است و اگر این قرار در دادگاه قطعی شود پس از کشف دلیل جدید به درخواست دادستان می‏توان او را برای یکبار با اجازه دادگاه صالح برای رسیدگی به اتهام تعقیب کرد. در صورتی که دادگاه تعقیب مجدد را تجویز کند بازپرس مطابق مقررات رسیدگی می کند.

مشاهده ماده 278 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 13 ـ تعقیب امر کیفری که طبق قانون شروع شده است و همچنین اجرای مجازات موقوف نمی شود مگر در موارد زیر: الف ـ فوت متهم یا محکوم علیه ب ـ گذشت شاکی یا مدعی خصوصی در جرایم قابل گذشت پ ـ شمول عفو ت ـ نسخ مجازات قانونی ث ـ شمول مرور زمان در موارد پیش بینی شده در قانون ج ـ توبه متهم در موارد پیشبینی شده در قانون چ ـ اعتبار امر مختوم تبصره 1 ـ درباره دیه مطابق قانون مجازات اسلامی عمل می گردد. تبصره 2 ـ هرگاه مرتکب جرم پیش از صدور حکم قطعی مبتلا به جنون شود تا زمان افاقه تعقیب و دادرسی متوقف می شود. مگر آنکه در جرایم حق الناسی شرایط اثبات جرم به نحوی باشد که فرد مجنون یا فاقد هوشیاری در فرض افاقه نیز نتواند از خود رفع اتهام کند. در این صورت به ولی قیم یا سرپرست قانونی وی ابلاغ می شود که ظرف مهلت پنج روز نسبت به معرفی وکیل اقدام نماید. درصورت عدم معرفی صرف نظر از نوع جرم ارتکابی و میزان مجازات آن وفق مقررات برای وی وکیل تسخیری تعیین می شود و تعقیب و دادرسی ادامه می یابد. (اصلاحی 24/03/1394)

مشاهده ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM