نشست قضایی شماره 1397-3416

نشست قضایی شماره 1397-3416

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-3416


کد نشست:
1397-3416

تاریخ برگزاری:
1396/06/30

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر استهبان

موضوع:
نحوه ی اجرای مجازات حبس و انفصال موقت یا دائم

پرسش:
در صورتی که متهم طی حکم دادگاه علاوه بر مجازات حبس به انفصال موقت یا دایم محکوم شود نحوه اجرای مجازات اخیر چگونه است؟ آیا همزمان با مجازات حبس قابل اجرا است یا بعد از حبس بایستی اجرا شود؟

نظر هیئت عالی:
مطابق ماده 21 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 درصورتیکه مجازات حبس با انفصال موقت از خدمت توام باشد اجرای مجازات انفصال موقت از زمان پایان یافتن مجازات حبس شروع می شود و در خصوص مجازات انفصال دایم نیز به محض ابلاغ حکم قطعی به محکوم علیه قاضی اجرای احکام باید وفق ماده 490 قانون فوق الذکر و در اجرای ماده 10 آیین نامه اجرایی راجع به نحوه اجرای مجازات های تکمیلی موضوع ماده 23 قانون مجازات اسلامی مصوب 01/02/1392 که در تاریخ 23/11/1393 به تصویب رییس قوه قضاییه رسیده است نسبت به صدور دستور ابلاغ مراتب به دستگاه اداری ذیربط (متبوع مستخدم) به منظور اجرای مفاد حکم اقدام نماید؛ لهذا نظریه اکثریت مورد تایید است.

نظر اکثریت:
اصل براین است که اعمال یک مجازات نباید مانع اجرای مجازات دیگر شود؛ لذا با وجود اجرای مجازات حبس منعی برای اجرای مجازات انفصال وجود ندارد و در مورد مجازات انفصال موقت یا دایم بیشتر امتیازات اداری که محکوم علیه از آن محروم می شود مدنظر است و این موضوع همزمان با اجرای مجازات حبس قابل اعمال است.

نظر اقلیت:
قانون گذار از وضع مجازات انفصال دایم یا موقت هدفی داشته است که اگر همزمان با تحمل حبس مجازات انفصال هم اجرا شود هدف قانون گذار محقق نشده است زیرا ماهیت مجازات حبس و انفصال با هم متفاوت است و هر یک باید در جای خودش اعمال شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 500 ـ محکوم علیه برای اجرای رای احضار می شود و در صورت عدم حضور به کفیل یا وثیقه گذار اخطار می شود تا محکوم علیه را برای اجرای رای تسلیم کند. در این صورت قاضی اجرای احکام کیفری می تواند به طور همزمان دستور جلب محکوم علیه را صادر کند. تبصره ـ در صورتی که بیم فرار یا مخفی شدن محکوم علیه باشد قاضی اجرای احکام کیفری می تواند با ذکر دلیل در پرونده از ابتداء دستور جلب محکوم علیه را صادر کند.

مشاهده ماده 500 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 21 ـ هرگاه احراز مجرمیت متهم منوط به اثبات مسائلی باشد که رسیدگی به آنها در صلاحیت مرجع کیفری نیست و در صلاحیت دادگاه حقوقی است با تعیین ذینفع و با صدور قرار اناطه تا هنگام صدور رای قطعی از مرجع صالح تعقیب متهم معلق و پرونده بهصورت موقت بایگانی می شود. در اینصورت هرگاه ذینفع ظرف یکماه از تاریخ ابلاغ قرار اناطه بدون عذر موجه به دادگاه صالح رجوع نکند و گواهی آن را ارائه ندهد مرجع کیفری به رسیدگی ادامه می دهد و تصمیم مقتضی اتخاذ می کند. تبصره 1 ـ در مواردی که قرار اناطه ‏توسط بازپرس صادر می ـشود باید ظرف سه روز به نظر دادستان برسد. در صورتیکه دادستان با این قرار موافق نباشد حل اختلاف طبق ماده (271) این قانون به عمل می آید. تبصره 2 ـ اموال منقول از شمول این ماده مستثنی هستند. تبصره 3 ـ مدتی که پرونده به صورت موقت بایگانی می شود جزء مواعد مرور زمان محسوب نمی شود.

مشاهده ماده 21 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 23 ـ دادگاه می تواند فردی را که به حد قصاص یا مجازات تعزیری از درجه شش تا درجه یک محکوم کرده است با رعایت شرایط مقرر در این قانون متناسب با جرم ارتکابی و خصوصیات وی به یک یا چند مجازات از مجازات های تکمیلی زیر محکوم نماید: الف ـ اقامت اجباری در محل معین ب ـ منع از اقامت در محل یا محل های معین پ ـ منع از اشتغال به شغل حرفه یا کار معین ت ـ انفصال از خدمات دولتی و عمومی ث ـ منع از رانندگی با وسایل نقلیه موتوری و یا تصدی وسایل موتوری ج ـ منع از داشتن دسته چک و یا اصدار اسناد تجارت چ ـ منع از حمل سلاح ح ـ منع از خروج اتباع ایران از کشور خ ـ اخراج بیگانگان از کشور د ـ الزام به خدمات عمومی ذ ـ منع از عضویت در احزاب گروه ها و دستجات سیاسی یا اجتماعی ر ـ توقیف وسایل ارتکاب جرم یا رسانه یا موسسه دخیل در ارتکاب جرم ز ـ الزام به یادگیری حرفه شغل یا کار معین ژ ـ الزام به تحصیل س ـ انتشار حکم محکومیت قطعی تبصره 1 ـ مدت مجازات تکمیلی بیش از دو سال نیست مگر در مواردی که قانون به نحو دیگری مقرر نماید. تبصره 2 ـ چنانچه مجازات تکمیلی و مجازات اصلی از یک نوع باشد فقط مجازات اصلی مورد حکم قرار می گیرد. تبصره 3 ـ آیین نامه راجع به کیفیت اجرای مجازات تکمیلی ظرف شش ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون توسط وزیر دادگستری تهیه می شود و به تصویب رئیس قوه قضاییه می رسد.

مشاهده ماده 23 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM