نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1396/03/10

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر اصفهان

موضوع:
صدور قرار ترک تعقیب

پرسش:
اگر شاکی پس از رای دادگاه مبنی بر جلب به محاکمه متعاقب اعتراض وی به قرار منع تعقیب تقاضای ترک تعقیب نماید تکلیف دادسرا چیست؟

نظر هیئت عالی:
در مواردی که دادگاه در مقام رسیدگی به اعتراض شاکی به قرار منع تعقیب در اجرای ماده 276 و صدر ماده 274 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 با الحاقات و اصلاحات بعدی قرار صادره را نقض و قرار جلب به دادرسی صادر و پرونده را به دادسرا ارسال می نماید صدور قرار ترک تعقیب موضوع ماده 79 قانون مارالذکردر صورت فراهم بودن اقتضای ماده مذکور توسط مقام قضایی صالح به صدور آن (دادستان یا دادیاری که از طرف دادستان این وظیفه به وی محول شده باشد) فاقد منع قانونی است و در صورتیکه تقاضای شاکی مبنی بر ترک تعقیب به بازپرس مربوط ارایه شده باشدلازم است که بازپرس تقاضا را اخذ و ضمیمه پرونده شخصی متقاضی نموده و نزد دادستان یا جانشین وی جهت اتخاذ تصمیم مقتضی به شرح فوق الذکر ارسال دارد و در فرض سوال نیازی به ارسال پرونده به دادگاه نخواهد بود و مورد از قلمرو قاعده ی فراغ دادرس خارج است. ( بند 2 نظریه شماره 7/96/2323 مورخ 96/6/27 اداره کل حقوقی قوه قضاییه )

نظر اکثریت:
در این فرض دادسرا از سوی دادگاه دستور جلب به محاکمه متهم را دارد و از سوی دیگر با تقاضای شاکی مبنی بر ترک تعقیب ( در جرایم قابل گذشت ) مواجه است و چون سابقا دادسرا اتخاذ تصمیم نهایی کرده است (قرارمنع تعقیب). راسا حق صدور قرار ترک تعقیب ندارد لذا نظر به حفظ حقوق شاکی و متهم و با توجه به اینکه هنوز کیفرخواستی صادر نشده است و از طرفی صلاحیت صدور قرار ترک تعقیب با دادستان است ( مستندا به ماده 79 ق.آ.د.ک 92 ) دادسرا با استعلام از دادگاه و کسب ارشاد قضایی تکلیف خود را مشخص می نماید چنانچه دادگاه موافق باشد پرونده به دادسرا اعاده و قرار مذکور توسط دادستان صادر می گردد.

نظر اقلیت:
ذکر واژه "دادستان" در ماده 79 ق.آ.د.ک 92 از باب غالب است لذا در جرایم قابل گذشتی که در صلاحیت مستقیم دادگاه است ( مانند جرایم تعزیری درجه 7و 8 ) دادگاه راسا حق صدور قرار ترک تعقیب را دارد و در جرایمی که مستقیما در صلاحیت دادگاه نیست در فرض سوال با ارشاد قضایی از دادگاه توسط دادستان قرار ترک تعقیب صادر می شود. به عبارت دیگر فقط در جرایمی که دادسرا رسیدگی میکند با نظر اول موافق و در سایر موارد مخالف می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 276 ـ در صورت نقض قرار منع تعقیب و صدور قرار جلب به دادرسی توسط دادگاه بازپرس مکلف است متهم را احضار و موضوع اتهام را به او تفهیم کند و با اخذ آخرین دفاع و تامین مناسب از وی پرونده را به دادگاه ارسال نماید.

مشاهده ماده 276 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 274 ـ دادگاه در صورتی که اعتراض شاکی به قرار منع یا موقوفی تعقیب را موجه بداند آن را نقض و قرار جلب به دادرسی صادر می کند. در مواردی که به نظر دادگاه تحقیقات دادسرا کامل نباشد بدون نقض قرار می تواند تکمیل تحقیقات را از دادسرا بخواهد یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات کند. موارد نقص تحقیق باید به تفصیل و بدون هرگونه ابهام در تصمیم دادگاه قید شود. در صورت نقض قرار اناطه توسط دادگاه بازپرس تحقیقات خود را ادامه می دهد.

مشاهده ماده 274 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 79 ـ در جرایم قابل گذشت شاکی می تواند تا قبل از صدور کیفرخواست درخواست ترک تعقیب کند. در این صورت دادستان قرار ترک تعقیب صادر می کند. شاکی می تواند تعقیب مجدد متهم را فقط برای یکبار تا یکسال از تاریخ صدور قرار ترک تعقیب درخواست کند.

مشاهده ماده 79 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 79 ـ تعیین انواع خدمات عمومی و دستگاه ها و موسسات دولتی و عمومی پذیرنده محکومان و نحوه همکاری آنان با قاضی اجرای احکام و محکوم به موجب آیین نامه ای است که ظرف سه ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون به وسیله وزارتخانه های کشور و دادگستری تهیه می شود و با تایید رئیس قوه قضاییه به تصویب هیات وزیران می رسد. مقررات این فصل پس از تصویب آیین نامه موضوع این ماده لازم الاجراء می شود.

مشاهده ماده 79 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM