نشست قضایی شماره 1398-6357

نشست قضایی شماره 1398-6357

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6357


کد نشست:
1398-6357

تاریخ برگزاری:
1397/09/01

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر اصفهان

موضوع:
بررسی ارکان شمول اعتبار امر مختومه

پرسش:
چنان چه پرونده ای با صدور قرار منع تعقیب در خصوص بی احتیاطی در رانندگی منجر به ایراد صدمه بدنی غیرعمدی مختومه گردد و پس از آن مصدوم فوت نماید و اولیاء دم با طرح شکایت جدید مدعی معرفی شهود در خصوص قضیه باشند؛ آیا موضوع مشمول اعتبار امر مختومه گردیده و باید اظهارات اولیاء دم را در قالب ماده 278 قانون آیین دادرسی کیفری و تجویز رسیدگی مجدد لحاظ نموده یا اینکه با عنایت به تغییر عنوان جزایی از بی احتیاطی در رانندگی منجر به ایراد صدمه بدنی غیرعمدی به بی احتیاطی در رانندگی منجر به قتل غیرعمدی موضوع باید مورد رسیدگی مجدد قرار بگیرد؟

نظر هیئت عالی:
علی الاصول اعتبار امر مختوم ناظر به تصمیم در خصوص رفتار مجرمانه متهم است. نتیجتا چون قرار منع تعقیب صادره از اعتبار امر مختوم برخوردار است تا بقاء قانونی آن تعقیب مجدد جایز نیست.

نظر اکثریت:
جهت شمول اعتبار امر مختومه وحدت اصحاب وحدت موضوع و وحدت سبب لازم است که در پرونده کیفری شاکی اعتباری تلقی شود و علی الاصول نفس شاکی ملاک نیست در پرونده موضوع سوال شاکی اعتبارا واحد تلقی می گردد و تفاوتی ندارد که تعقیب را چه کسی خواسته باشد و از طرفی وحدت سبب نیز وجود دارد در خصوص وحدت موضوع نیز در امور کیفری رفتار مجرمانه ملاک اتخاذ تصمیم است نه عناوین مجرمانه مطرح شده و نتیجه نیز در موضوع تفاوتی ایجاد نمی کند لذا پرونده مطروحه مشمول اعتبار امر مختومه گردیده و نهایتا باید در راستای ماده 278 قانون آیین دادرسی کیفری اقدام نمود.

نظر ابرازی:
به نظر می رسد جهت شمول اعتبار امر مختومه باید قایل به وحدت رکن مادی جرم باشیم و نه وحدت رفتار مجرمانه؛ چرا که رکن مادی اعم از رفتار مجرمانه و نتیجه حاصله می باشد خصوصا اینکه تغییر نتیجه در تغییر عنوان مجرمانه نیز موثر بوده است. در مواردی که زوایا و نتایج جدیدی که از رفتار مجرمانه سابق حاصل گردیده است کشف گردد حتی اگر منتهی به صدور قرار نهایی قطعی در خصوص رفتار مجرمانه سابق شده باشد مانعی برای رسیدگی نسبت به عنوان مجرمانه ‎ای که از نتیجه کشف شده نمی باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 278 ـ هرگاه به علت جرم نبودن عمل ارتکابی قرار منع تعقیب صادر و به هر دلیل قطعی شود نمی توان بار دیگر متهم را به همان اتهام تعقیب کرد. هرگاه به علت فقدان یا عدم کفایت دلیل قرار منع تعقیب صادر و در دادسرا قطعی شود نمی توان بار دیگر متهم را به همان اتهام تعقیب کرد مگر پس از کشف دلیل جدید که در این صورت با نظر دادستان برای یکبار قابل تعقیب است و اگر این قرار در دادگاه قطعی شود پس از کشف دلیل جدید به درخواست دادستان می‏توان او را برای یکبار با اجازه دادگاه صالح برای رسیدگی به اتهام تعقیب کرد. در صورتی که دادگاه تعقیب مجدد را تجویز کند بازپرس مطابق مقررات رسیدگی می کند.

مشاهده ماده 278 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 13 ـ تعقیب امر کیفری که طبق قانون شروع شده است و همچنین اجرای مجازات موقوف نمی شود مگر در موارد زیر: الف ـ فوت متهم یا محکوم علیه ب ـ گذشت شاکی یا مدعی خصوصی در جرایم قابل گذشت پ ـ شمول عفو ت ـ نسخ مجازات قانونی ث ـ شمول مرور زمان در موارد پیش بینی شده در قانون ج ـ توبه متهم در موارد پیشبینی شده در قانون چ ـ اعتبار امر مختوم تبصره 1 ـ درباره دیه مطابق قانون مجازات اسلامی عمل می گردد. تبصره 2 ـ هرگاه مرتکب جرم پیش از صدور حکم قطعی مبتلا به جنون شود تا زمان افاقه تعقیب و دادرسی متوقف می شود. مگر آنکه در جرایم حق الناسی شرایط اثبات جرم به نحوی باشد که فرد مجنون یا فاقد هوشیاری در فرض افاقه نیز نتواند از خود رفع اتهام کند. در این صورت به ولی قیم یا سرپرست قانونی وی ابلاغ می شود که ظرف مهلت پنج روز نسبت به معرفی وکیل اقدام نماید. درصورت عدم معرفی صرف نظر از نوع جرم ارتکابی و میزان مجازات آن وفق مقررات برای وی وکیل تسخیری تعیین می شود و تعقیب و دادرسی ادامه می یابد. (اصلاحی 24/03/1394)

مشاهده ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM