نشست قضایی شماره 1399-6962

نشست قضایی شماره 1399-6962

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6962


کد نشست:
1399-6962

تاریخ برگزاری:
1397/11/30

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر سروستان

موضوع:
شاکی در جرایم منافی عفت

پرسش:
در جرایم منافی عفت ارتکاب یافته توسط زنان یا نسبت به زنان چه فردی شاکی خصوصی محسوب شده و با شکایت آنان مشتکی عنه تعقیب می گردد؟ آیا با شکایت هر یک از اقوام زن می توان اقدام به رسیدگی نمود؟

نظر هیئت عالی:
در خصوص موضوع سوال نظریه اداره حقوقی به شماره 3398/97/7 مورخ 28/1/98 به شرح زیر مورد تایید اعضای هیات عالی است؛ مطابق ماده 10 قانون آیین دادرسی کیفری بزه دیده شخصی است که از وقوع جرمی متحمل ضرر و زیان می شود و چنانچه تعقیب مرتکب را درخواست نماید "شاکی" نامیده می شود و ضرر و زیان هم اعم است از ضرر و زیان مادی و معنوی. تبصره 1 ماده یاد شده ضرر و زیان معنوی را صدمات روحی یا هتک حیثیت و اعتبار شخصی و خانوادگی یا اجتماعی دانسته است؛ بنابراین در جرایم منافی عفت پدر یا مادر می توانند عنوان شاکی را داشته باشند؛ با این حال تشخیص مصادیق شاکی در ماده 102 قانون مجازات اسلامی 1392 در هر مورد به عهده مرجع قضایی رسیدگی کننده است.

نظر اکثریت:
به لحاظ آنکه مالک فرج شوهر زن می باشد تنها همسر شاکی خصوصی محسوب می شود و در صورت فوت شوهر و یا مجرد بودن زن پدر آن زن شاکی خصوصی محسوب می شود.

نظر اقلیت:
با توجه به آنکه شاکی خصوصی شخصی می باشد که از وقوع بزه متحمل ضرر و زیان می گردد و ضرر و زیان اعم از مادی و معنوی می باشد و در فرض سوال ضرر و زیان به شوهر پدر و مادر فرزندان و برادران و خواهران وارد می گردد؛ بنابراین تمام افراد خانواده شخصی و خانواده پدری زن شاکی محسوب می شوند.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 306 ـ به جرایم منافی عفت به طور مستقیم در دادگاه صالح رسیدگی می شود. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ منظور از جرایم منافی عفت در این قانون جرایم جنسی حدی همچنین جرایم رابطه نامشروع تعزیری مانند تقبیل و مضاجعه است. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 306 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 10 ـ بزه دیده شخصی است که از وقوع جرم متحمل ضرر و زیان می گردد و چنانچه تعقیب مرتکب را درخواست کند «شاکی» و هرگاه جبران ضرر و زیان وارده را مطالبه کند «مدعی خصوصی» نامیده می شود.

مشاهده ماده 10 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 102 ـ هرگاه متضررین از جرم متعدد باشند تعقیب جزایی با شکایت هر یک از آنان شروع می شود ولی موقوفی تعقیب رسیدگی و اجرای مجازات موکول به گذشت تمام کسانی است که شکایت کرده اند. تبصره ـ حق گذشت به وراث قانونی متضرر از جرم منتقل و در صورت گذشت همگی وراث حسب مورد تعقیب رسیدگی یا اجرای مجازات موقوف می گردد.

مشاهده ماده 102 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM