نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1381/11/08

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
مداخله زوجه کمتر از هجده سال در امور مالی

پرسش:
دختر شانزده ساله ای که قبلا ازدواج کرده است با رضایت شوهرش قصد طلاق توافقی از دادگاه را دارد با توجه به این که سن زوجه کمتر از هجده سال است آیا وی می تواند کلیه حقوق مالی خود را از قبیل مهر نفقه و غیره بذل نماید؟

نظر هیئت عالی:
عقد ازدواج با بلوغ زوجین بنابه مفاد تبصره یک ماده 1210 قانون مدنی ناظر به ماده 1041 همان قانون می تواند محقق شود. اما با توجه به الزامات ناشی از قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق (1371) که مطابق آن زوجین و دادگاه مکلفند که در امور مالی زوجین از قبیل مهر اجرت المثل و نفقه و امثال آن ها در موقع صدور رای تعیین تکلیف نماید و نظر به مدلول رای وحدت رویه قضایی شماره 30 ـ 64/10/3که در خصوص تبصره های ماده 1210 قانون مدنی صادر شده و به موجب آن هرگونه تصرف مالی اشخاص موکول به اثبات رشد است با توجه به حکومت فرض قانونی در مورد سوال که زوجه کمتر از هجده سال دارد اقدام او به بذل بدون تحصیل مجوز از دادگاه راجع به رشدش و یا موافقت ولی موجه نبوده و صدور رای ممکن نیست.

نظر اتفاقی:
چون در هر حال بذل حقوق مالی مطابق ماده 1210 قانون مدنی مستلزم داشتن اهلیت قانونی یعنی رسیدن به سن رشد است در صورتی که زوجه بخواهد با بذل کلیه حقوق مالی گواهی عدم امکان سازش دریافت کند چنین دعوایی به لحاظ نداشتن اهلیت قانونی قابلیت استماع نداشته و دادگاه باید قرار عدم استماع دعوا را صادر نماید. البته زوجه چنان چه دارای قیم قانونی بوده و یا حکم رشد وی صادر شود می تواند با زوج تقاضای طلاق توافقی نماید.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1210 - هیچ کس را نمی توان بعد از رسیدن به سن بلوغ به عنوان جنون یا عدم رشد محجور نمود مگر آن که عدم رشد یا جنون او ثابت شده باشد. تبصره 1 - سن بلوغ در پسر پانزده سال تمام قمری و در دختر نه سال تمام قمری است. تبصره 2 - اموال صغیری را که بالغ شده است در صورتی می توان به او داد که رشد او ثابت شده باشد.

مشاهده ماده 1210 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM