نشست قضایی شماره 1400-7738

نشست قضایی شماره 1400-7738

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7738


کد نشست:
1400-7738

تاریخ برگزاری:
1398/04/17

برگزار شده توسط:
استان البرز/ شهر فردیس

موضوع:
وظیفه دادسرا در صورت شناسایی متهم اصلی در دادگاه و اعلام جرم به دادستان

پرسش:
چنانچه پرونده با شکایت شاکی خصوصی دایر بر سرقت و کیفرخواست دادستان محترم نسبت به شخص الف مبنی بر ارتکاب بزه سرقت جهت رسیدگی به محاکم کیفری دو ارسال و پس از رسیدگی در محکمه و ملاحظه فیلم دوربین مدار بسته و تطبیق چهره سارق با متهم حاضر به لحاظ عدم تطابق چهره متهم منجر به صدور حکم برایت شخص الف گردد:

نظر هیئت عالی:
اعلام وقوع جرم از ناحیه دادگاه به دادسرا در فرض سوال فاقد منع قانونی است و دادسرا چنانچه موضوع سرقت از مصادیقی که محتاج به شکایت شاکی است نباشد تکلیف به تعقیب دارد.

نظر اتفاقی:
اعضای حاضر در جلسه معتقد هستند با توجه به اینکه اولا دادگاه کیفری مطابق با بند ج ماده 359 و ماده 362 از قانون آیین دادرسی کیفری برای کشف واقع می تواند هر تحقیق و اقدامی را که ضروری می داند راسا یا با نقض تحقیقات از طریق دادسرا انجام دهد و محدود به ادله اعلامی از سوی دادستان نمی باشد در ثانی اینکه دادگاه صرفا به جرایم مندرج در کیفرخواست رسیدگی می کند مربوط به بند ج ماده 14 از قانون اصلاح قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری سابق بوده است که با تصویب قانون آیین دادرسی کیفری در سال 1392 نسخ گردیده است و ثالثا همان طور که دادگاه محدود به پیروی از عنوان اتهامی دادسرا نبوده و در صورتی که عمل مجرمانه را با ماده دیگری مطابق بداند می تواند بدون ارسال به دادسرا نیز عنوان اتهامی را تغییر دهد (ماده 280 قانون فوق الذکر) لذا نتیجتا در صورتی که دادگاه شخصی را که دادستان به عنوان متهم معرفی کرده است را بی گناه تشخیص و شخص دیگری را مجرم بداند با تبریه آن شخص طی نقض تحقیقات پرونده را به دادسرا اعاده می نماید تا در خصوص شخص معرفی شده پرونده با جلب به دادرسی به دادگاه ارسال گردد. دادستان به حکم برایت صادره برای شخص اول حق اعتراض دارد (ماده 433 قانون فوق الذکر).

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 280 ـ عنوان اتهامی که در کیفرخواست ذکر می شود مانع از تعیین عنوان صحیح قانونی توسط دادگاه نیست. در صورتیکه مجموع اعمال ارتکابی متهم در نتیجه تحقیقات دادسرا روشن باشد و دادگاه فقط عنوان اتهام را نادرست تشخیص دهد مکلف است اتهام جدید را به متهم تفهیم تا از اتهام انتسابی مطابق مقررات دفاع کند و سپس مبادرت به صدور رای نماید.

مشاهده ماده 280 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 359 ـ رسیدگی در دادگاه به صورت ترافعی و به ترتیب زیر انجام می شود: الف ـ قرائت کیفرخواست توسط منشی دادگاه یا استماع عقیده دادستان یا نماینده وی در مواردی که طبق قانون پرونده با بیان ادعای شفاهی در دادگاه مطرح شده است. ب ـ استماع اظهارات و دلایل دادستان یا نماینده وی که برای اثبات اتهام انتسابی ارائه می شود. پ ـ استماع اظهارات شاکی یا مدعی خصوصی که شخصا یا از سوی وکلای آنان بیان می شود. ت ـ پرسش از متهم راجع به قبول یا رد اتهام انتسابی و استماع دفاعیات متهم و وکیل او که عینا توسط منشی در صورتمجلس قید می شود. ث ـ در صورت انکار یا سکوت متهم یا وجود تردید در صحت اقرار دادگاه شروع به تحقیقات از متهم می کند و اظهارات شهود کارشناس و اهل خبره‏ای که دادستان یا شاکی مدعی خصوصی متهم و یا وکیل آنان معرفی می کنند استماع می نماید. ج ـ بررسی وسایل ارتکاب جرم و رسیدگی به سایر ادله ابرازی از سوی طرفین و انجام هر نوع تحقیق و اقدامی که دادگاه برای کشف واقع ضروری تشخیص می دهد.

مشاهده ماده 359 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 362 ـ دادگاه علاوه بر رسیدگی به ادله مندرج در کیفرخواست یا ادله مورد استناد طرفین هرگونه تحقیق یا اقدامی که برای کشف حقیقت لازم است را با قید جهت ضرورت آن انجام می دهد.

مشاهده ماده 362 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 433 ـ اشخاص زیر حق درخواست تجدید نظر یا فرجام دارند: الف ـ محکوم علیه وکیل یا نماینده قانونی او ب ـ شاکی یا مدعی خصوصی و یا وکیل یا نماینده قانونی آنان پ ـ دادستان از جهت برائت متهم عدم انطباق رای با قانون و یا عدم تناسب مجازات

مشاهده ماده 433 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM