نشست قضایی شماره 1399-6794

نشست قضایی شماره 1399-6794

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6794


کد نشست:
1399-6794

تاریخ برگزاری:
1398/05/10

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر نکا

موضوع:
عدم حضور متهم پس از احضار و اخطار به وکیل جهت معرفی موکل (متهم)

پرسش:
اگر متهم پس از احضار از سوی دادسرا در این مرجع حاضر نگردد و صرفا وکیل معرفی کند آیا دادسرا مکلف است به وکیل اخطار نماید تا در جهت دفاع از موکل خود اگر مطلبی دارد ارایه نماید؟

نظر هیئت عالی:
در مرحله تحقیقات مقدماتی در فرض به وجود ادله بر توجه اتهام احضاریه برای شخص متهم صادر می گردد احضاریه مراکز متهم صادر میگردد. تذکر بر همراه داشتن وکیل در مرحله تحقیقات مقدماتی نافی تکلیف صدر الاشعار نیست.

نظر اکثریت:
با توجه مقررات آیین دادرسی کیفری در بخش تحقیقات مقدماتی در دادسرا و نظر به اصول حاکم بر تحقیقات مقدماتی قضات دادسرا مکلفند پس از کسب دلایل کافی مبنی بر توجه اتهام به متهم نسبت به احضار وی اقدام و بر اساس تکلیف مقرر در ماده 190 قانون آیین دادرسی کیفری در احضاریه به متهم متذکر شوند می تواند به همراه خود یک وکیل در جلسه حاضر نماید و در صورت عدم حضور متهم در هیچ یک از جلسات دادسرا و صرفا معرفی وکیل از سوی وی (بر خلاف مقررات حاکم بر رسیدگی در دادگاه از جمله ماده 342 قانون آیین دادرسی کیفری ) الزامی جهت ارسال اخطاریه به وکیل از سوی دادسرا جهت دفاع از متهم وجود ندارد. مگر اینکه وکیل در جریان تحقیقات دفاع موثری نماید که بر اساس آن قاضی تحقیق به آن توجه نموده و تصمیم مقتضی اتخاذ می نماید.

نظر اقلیت:
با توجه به مفاد ماده 190 قانون آیین دادرسی کیفری که طی آن حضور وکیل را در تحقیقات مقدماتی پذیرفته است اگر قاضی نیاز به حضور موکل دارد باید با اخطار به وکیل اعلام نماید تا موکل خود را درجلسه حاضر نماید در هر صورت اگر متهم پس از احضار حضور نیابد و وکیل معرفی کند مقام تحقیق مکلف است پیرامون موضوع پرونده از وکیل متهم تحقیق کند و اگر وکیل در پرونده اعلام وکالت نماید و متهم نیز پس از احضار حاضر نشود مقام تحقیق لازم است به وکیل اخطار نماید که جهت دفاع از موکل خود در شعبه حاضر و اگر دفاعی دارد بیان نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 342 ـ در غیر موارد مذکور در مواد (340) و (341) این قانون دادگاه با تعیین وقت رسیدگی و ابلاغ آن به شاکی یا مدعی خصوصی متهم وکیل یا وکلای آنان دادستان و سایر اشخاصی که باید در دادگاه حاضر شوند آنان را برای شرکت در جلسه رسیدگی احضار می کند. تصویر کیفرخواست برای متهم فرستاده می شود. تبصره ـ در دعاوی مربوط به مطالبه خسارت موضوع ماده (260) این قانون و ماده (30) قانون نظارت بر رفتار قضات مصوب 17/7/1390 و مواردی که دیه از بیت المال مطالبه می شود دادگاه موظف است از دستگاه پرداخت کننده دیه یا خسارت به منظور دفاع از حقوق بیت المال برای جلسه رسیدگی دعوت نماید. دستگاه مذکور حق تجدیدنظرخواهی از رای را دارد. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 342 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 190 ـ متهم می تواند در مرحله تحقیقات مقدماتی یک نفر وکیل دادگستری همراه خود داشته باشد. این حق باید پیش از شروع تحقیق توسط بازپرس به متهم ابلاغ و تفهیم شود. چنانچه متهم احضار شود این حق در برگه احضاریه قید و به او ابلاغ می شود. وکیل متهم می تواند با کسب اطلاع از اتهام و دلایل آن مطالبی را که برای کشف حقیقت و دفاع از متهم یا اجرای قانون لازم بداند اظهار کند. اظهارات وکیل در صورتمجلس نوشته می شود. تبصره 1 ـ سلب حق همراه داشتن وکیل و عدم تفهیم این حق به متهم به ترتیب موجب مجازات انتظامی درجه 8 و 3 است. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 2 ـ در جرایمی که مجازات آن سلب حیات یا حبس ابد است چنانچه متهم اقدام به معرفی وکیل در مرحله تحقیقات مقدماتی ننماید بازپرس برای وی وکیل تسخیری انتخاب می کند. تبصره 3 ـ درمورد این ماده و نیز چنانچه اتهام مطرح مربوط به منافی عفت باشد مفاد ماده (191) جاری است.

مشاهده ماده 190 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM