نشست قضایی شماره 1398-5816

نشست قضایی شماره 1398-5816

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5816


کد نشست:
1398-5816

تاریخ برگزاری:
1397/02/27

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر بندر ترکمن

موضوع:
صدور قرار عدم دسترسی به پرونده و درخواست وکیل برای حضور در تحقیقات مرجع انتظامی

پرسش:
در صورتی که متهمی به اتهام قتل عمد در حین تحقیقات مقدماتی در بازپرسی موضوع ماده 190 از قانون آیین دادرسی کیفری مبنی بر به همراه داشتن وکیل به وی تفهیم و ابلاغ گردد سپس با انجام تحقیقات با قرار بازداشت موقت به زندان اعزام بعد از مدتی متهم وکیلی معرفی نماید و پرونده بلحاظ نوع بزه ارتکابی قرار عدم دسترسی صادر و مورد موافقت دادگاه قرار گیرد متهم نیز در اختیار پلیس آگاهی قرار گیرد و در همین حین وکیل متهم در خواست حضورش در مرجع انتظامی در حین تحقیقات مرجع انتظامی را می نماید تکلیف بازپرس در این مورد چیست؟

نظر هیئت عالی:
صدور قرار عدم دسترسی به تمام یا برخی از اوراق اسناد یا مدارک پرونده به حکم ماده 191 قانون آیین دادرسی کیفری امری جدا از تکلیف مقرر در ماده 190 قانون مرقوم که بر حق همراه داشتن وکیل از سوی متهم تاکید نموده می باشد؛ لهذا علیرغم صدور قرار عدم دسترسی وکیل می تواند در مرجع انتظامی یا در مرحله تحقیقات مقدماتی همراه متهم باشد نتیجتا نظریه اقلیت مورد تایید است.

نظر اکثریت:
هر چند متهم حسب ماده 190 از قانون آیین دادرسی کیفری در مرجع تحقیقات مقدماتی وکیل همراه خود داشته باشد و این امر هم قبل از شروع تحقیق توسط بازپرس به متهم ابلاغ میگردد ولی مرحله تعقیب را نمی توان از تحقیق جدا کرد چرا که عمده کار در دادسرا صورت میگیرد و از آنجاییکه بازپرس در ادامه قرار عدم دسترسی اوراق پرونده را حسب ماده 191 از همان قانون صادر می کند و اگر وکیل در جریان تحقیقات مقدماتی که امری (تفتیشی-کتبی-محرمانه-سری) می باشد بازجویی متهم قرار بگیرد به منزله دسترسی به اوراق پرونده محسوب میگردد و چه بسا سایر شرکاء و یا معاونین وی یا تحقیقات که منافی نظر بازپرس می باشد از موضوع مطلع شده و از لحاظ مجازات فرار نماید در واقع حضور وکیل با وجود قرار عدم دسترسی به منزله دسترسی شفاهی محسوب میگردد و عدم دسترسی به اوراق قضایی موضوع ماده 191 از قانون مذکور استثنایی بر اصل 190 آن قانون می باشد؛ بنابراین با شرط قرار عدم دسترسی به اوراق قضایی وکیل نمی تواند در مرجع انتظامی در حین تحقیقات حاضر گردد.

نظر اقلیت:
حضور وکیل در تحقیقات مقدماتی طبق ماده 190 از قانون آیین دادرسی کیفری لازم و ضروری است؛ چرا که قانونگذار بیان نمود که قبل از شروع تحقیق موضوع همراه داشتن وکیل را به متهم ابلاغ نماید و قانونگذار خواسته اعلام نماید که متهم بایستی از حقوق حقه خود مطلع شود حتی در جایی دیگر در ماده 348 قانون مذکور اعلام داشته اگر متهم نتواند وکیل در جرایم موضوع ماده بگیرد برای وی وکیل تسخیری تعیین گردد؛ به عبارت دیگر عدم دسترسی به اوراق پرونده صادره از سوی بازپرس حسب ماده 191 از قانون مذکور فرع بر عدم حضور وکیل در تحقیقات مقدماتی می باشد و این با روح قانون سازگار تر می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 190 ـ متهم می تواند در مرحله تحقیقات مقدماتی یک نفر وکیل دادگستری همراه خود داشته باشد. این حق باید پیش از شروع تحقیق توسط بازپرس به متهم ابلاغ و تفهیم شود. چنانچه متهم احضار شود این حق در برگه احضاریه قید و به او ابلاغ می شود. وکیل متهم می تواند با کسب اطلاع از اتهام و دلایل آن مطالبی را که برای کشف حقیقت و دفاع از متهم یا اجرای قانون لازم بداند اظهار کند. اظهارات وکیل در صورتمجلس نوشته می شود. تبصره 1 ـ سلب حق همراه داشتن وکیل و عدم تفهیم این حق به متهم به ترتیب موجب مجازات انتظامی درجه 8 و 3 است. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 2 ـ در جرایمی که مجازات آن سلب حیات یا حبس ابد است چنانچه متهم اقدام به معرفی وکیل در مرحله تحقیقات مقدماتی ننماید بازپرس برای وی وکیل تسخیری انتخاب می کند. تبصره 3 ـ درمورد این ماده و نیز چنانچه اتهام مطرح مربوط به منافی عفت باشد مفاد ماده (191) جاری است.

مشاهده ماده 190 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 348 ـ در جرایم موضوع بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون جلسه رسیدگی بدون حضور وکیل متهم تشکیل نمی شود. چنانچه متهم خود وکیل معرفی نکند یا وکیل او بدون اعلام عذر موجه در دادگاه حاضر نشود تعیین وکیل تسخیری الزامی است و چنانچه وکیل تسخیری بدون اعلام عذر موجه در جلسه رسیدگی حاضر نشود دادگاه ضمن عزل او وکیل تسخیری دیگری تعیین می کند. حق‏ الوکاله وکیل تسخیری از محل اعتبارات قوه قضاییه پرداخت می شود. تبصره 1 ـ هرگاه وکیل بدون عذر موجه از حضور در دادرسی امتناع کند دادگاه مراتب را به مرجع صالح به منظور تعقیب وکیل متخلف اعلام می دارد. تبصره 2 ـ هرگاه پس از تعیین وکیل تسخیری متهم وکیل تعیینی به دادگاه معرفی کند وکالت تسخیری منتفی می شود. تبصره 3 ـ تقاضای تغییر وکیل تسخیری از سوی متهم فقط برای یکبار قابل پذیرش است.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 191 ـ چنانچه بازپرس مطالعه یا دسترسی به تمام یا برخی از اوراق اسناد یا مدارک پرونده را با ضرورت کشف حقیقت منافی بداند یا موضوع از جرایم علیه امنیت داخلی یا خارجی کشور باشد با ذکر دلیل قرار عدم دسترسی به آنها را صادر می کند. این قرار حضوری به متهم یا وکیل وی ابلاغ می شود و ظرف سه روز قابل اعتراض در دادگاه صالح است. دادگاه مکلف است در وقت فوق العاده به اعتراض رسیدگی و تصمیم گیری کند.

مشاهده ماده 191 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM