نشست قضایی شماره 1397-5141

نشست قضایی شماره 1397-5141

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5141


کد نشست:
1397-5141

تاریخ برگزاری:
1397/01/23

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر گنبدکاووس

موضوع:
امکان تخفیف مجازات در راستای اعمال مواد 510 و 442 قانون آیین دادرسی کیفری

پرسش:
در صورت صدور دادنامه در اجرای ماده 510 قانون آیین دادرسی کیفری توسط دادگاه کیفری دو؛ در صورتی که این دادنامه را قابل تجدیدنظرخواهی بدانیم بیان فرمایید چنانچه محکوم علیه پرونده اعتراضی به این دادنامه ننموده و تقاضای اعمال ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری را بنماید آیا امکان اعمال تخفیف تا یک چهارم وفق ماده 442 قانون فوق الذکر وجود دارد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
چنانچه رای دادگاه صادرکننده حکم تجمیعی قطعی باشد در این صورت دادگاه مزبور ملزم به رعایت حق مکتسب محکوم علیه و تعیین مجازات با لحاظ محکومیت تخفیف یافته در خصوص مورد مطروحه است و چنانچه رای صادره تجمیعی قابلیت تجدیدنظر را داشته باشد چون محکوم علیه در صورت تمایل می تواند از ارفاق موضوع ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری برخوردار گردد نتیجتا نظریه اتفاقی مورد تایید است.

نظر اتفاقی:
با توجه به اینکه طبق ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری دادگاه تقاضای تخفیف در عدم اعتراض به رای را مورد پذیرش قرار می دهد و زمانی که مقررات تعدد و تکرار را اعمال می کنیم محکوم علیه با مجازات شدیدتری مواجه می گردد؛ لذا باید تقاضای محکوم علیه را مورد پذیرش قرار داده و با توجه به اصل تفسیر به نفع محکوم؛ امکان اعمال ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری در مورد سوال فراهم است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 510 ـ هرگاه پس از صدور حکم معلوم شود محکوم علیه دارای محکومیت های قطعی دیگری است و اعمال مقررات تعدد در میزان مجازات قابل اجراء موثر است قاضی اجرای احکام کیفری به شرح زیر اقدام می کند: الف ـ اگر احکام به طور قطعی صادر یا به لحاظ عدم تجدید نظر خواهی قطعی شده باشند در صورت تساوی دادگاهها پرونده ها را به دادگاه صادرکننده آخرین حکم و در غیر این صورت به دادگاه دارای صلاحیت بالاتر ارسال می کند تا پس از نقض تمام احکام با رعایت مقررات مربوط به تعدد جرم حکم واحد صادر شود. ب ـ اگر حداقل یکی از احکام در دادگاه تجدید نظر استان صادر شده باشد پرونده ها را به این دادگاه ارسال می کند تا پس از نقض تمام احکام با رعایت مقررات مربوط به تعدد جرم حکم واحد صادر شود. چنانچه احکام از شعب مختلف دادگاه تجدید نظر استان صادر شده باشد شعبه صادرکننده آخرین حکم تجدید نظر خواسته صلاحیت رسیدگی دارد. پ ـ در سایر موارد و همچنین در صورتی که حداقل یکی از احکام در دیوانعالی کشور مورد تایید قرار گرفته باشد یا احکام متعدد در حوزه های قضایی استان های مختلف یا در دادگاههای با صلاحیت ذاتی متفاوت صادر شده باشد پرونده ها را به دیوان عالی کشور ارسال می کند تا پس از نقض احکام حسب مورد مطابق بندهای (الف) یا (ب) اقدام شود. تبصره ـ در موارد فوق دادگاه در وقت فوق العاده بدون حضور طرفین به موضوع رسیدگی و بدون ورود در شرایط و ماهیت محکومیت با رعایت مقررات تعدد جرم حکم واحد صادر می کند.

مشاهده ماده 510 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 442 ـ در تمام محکومیت های تعزیری در صورتی که دادستان از حکم صادره درخواست تجدید نظر نکرده باشد محکوم علیه می تواند پیش از پایان مهلت تجدید نظرخواهی با رجوع به دادگاه صادرکننده حکم حق تجدید نظرخواهی خود را اسقاط یا درخواست تجدید نظر را مسترد نماید و تقاضای تخفیف مجازات کند. در اینصورت دادگاه در وقت فوق العاده با حضور دادستان به موضوع رسیدگی و تا یک چهارم مجازات تعیین شده را کسر می کند. این حکم دادگاه قطعی است.

مشاهده ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM