نشست قضایی شماره 1400-8441

نشست قضایی شماره 1400-8441

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8441


کد نشست:
1400-8441

تاریخ برگزاری:
1399/03/01

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر اصفهان

موضوع:
مسئولیت پزشک یا کادر درمان بیمارستان در ابتلای بیمار به کرونا

پرسش:
وجود یا عدم مسیولیت پزشک و کادر درمانی در ابتلاء شخص بیماری که در بدو پذیرش در بیمارستان تست کرونای وی منفی بوده و در بیمارستان مبتلا به این بیماری می گردد در دو فرض عمل جراحی ضروری و غیر ضروری؟

نظر هیئت عالی:
اولا؛ معیار در ایجاد مسیولیت کیفری یا مدنی با توجه به ماده 493 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 قابلیت استناد است. ثانیا؛ مسیولیت پزشک و کادر درمان ناشی از تقصیر در تشخیص صحیح و به موقع بیماری که منتهی به سرایت و انتشار ویروس کرونا شود مطابق عمومات مسیولیت مدنی (ماده 45 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392) و موجبات ضمان در ذیل فصل 6 از بخش اول کتاب دیات قانون مجازات اسلامی و به ویژه مواد 495 الی 497 و همچنین ماده 295 این قانون است و تشخیص موضوع با قاضی رسیدگی کننده خواهد بود.

نظر اکثریت:
اصل؛ ضمان پزشک و کادر درمانی است در فرضی که مرتکب تقصیر شده باشند. لذا نیازمند بررسی کارشناسی است؛ چنانچه حسب نظر کارشناسی تقصیری از جهت عدم رعایت دستورالعمل های مربوطه محرز شد حسب مورد بیمارستان یا کادر درمانی مربوط مسیولیت دارند و نوع عمل اعم از آنکه ضروری یا غیر ضروری باشد تاثیری در موضوع و مسیولیت ندارد؛ به عبارت دیگر هرکس که مدعی است از طرف کادر درمانی تقصیر واقع شده باید اثبات نماید.

نظر اقلیت:
در صورتی مسیولیت وجود دارد که تقصیر محرز باشد؛ در صورت وجود تقصیر در عدم رعایت دستورالعمل های مربوطه مسیولیت متوجه بیمارستان است و این مسیولیت در ارتباط با موارد ضروری است و در موارد غیر ضروری چون شخص علم و آگاهی از وضعیت موجود کشور داشته در واقع علیه خود اقدام کرده و مسیولیتی متوجه شخص نیست.

نظر ابرازی:
در هر حال مسیولیت متوجه بیمارستان است.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 510 ـ هرگاه شخصی با انگیزه احسان و کمک به دیگری رفتاری را که به جهت حفظ مال جان عرض یا ناموس او لازم است انجام دهد و همان عمل موجب صدمه و یا خسارت شود در صورت رعایت مقررات قانونی و نکات ایمنی ضامن نیست.

مشاهده ماده 510 قانون مجازات اسلامی

ماده 492 ـ جنایت در صورتی موجب قصاص یا دیه است که نتیجه حاصله مستند به رفتار مرتکب باشد اعم از آنکه به نحو مباشرت یا به تسبیب یا به اجتماع آنها انجام شود.

مشاهده ماده 492 قانون مجازات اسلامی

ماده 496 ـ پزشک در معالجاتی که دستور انجام آن را به مریض یا پرستار و مانند آن صادر می نماید در صورت تلف یا صدمه بدنی ضامن است مگر آنکه مطابق ماده (495) این قانون عمل نماید. تبصره 1 ـ در موارد مزبور هرگاه مریض یا پرستار بداند که دستور اشتباه است و موجب صدمه و تلف می شود و با وجود این به دستور عمل کند پزشک ضامن نیست بلکه صدمه و خسارت مستند به خود مریض یا پرستار است. تبصره 2 ـ در قطع عضو یا جراحات ایجاد شده در معالجات پزشکی طبق ماده (495) این قانون عمل می شود.

مشاهده ماده 496 قانون مجازات اسلامی

ماده 495 ـ هرگاه پزشک در معالجاتی که انجام می دهد موجب تلف یا صدمه بدنی گردد ضامن دیه است مگر آنکه عمل او مطابق مقررات پزشکی و موازین فنی باشد یا این که قبل از معالجه برائت گرفته باشد و مرتکب تقصیری هم نشود و چنانچه اخذ برائت از مریض به دلیل نابالغ یا مجنون بودن او معتبر نباشد و یا تحصیل برائت از او به دلیل بیهوشی و مانند آن ممکن نگردد برائت از ولی مریض تحصیل می شود. تبصره 1– در صورت عدم قصور یا تقصیر پزشک در علم و عمل برای وی ضمان وجود ندارد هر چند برائت اخذ نکرده باشد. تبصره 2 ـ ولی بیمار اعم از ولی خاص است مانند پدر و ولی عام که مقام رهبری است. در موارد فقدان یا عدم دسترسی به ولی خاص رئیس قوه قضاییه با استیذان از مقام رهبری و تفویض اختیار به دادستان های مربوطه به اعطای برائت به طبیب اقدام می نماید.

مشاهده ماده 495 قانون مجازات اسلامی

ماده 494 ـ مباشرت آن است که جنایت مستقیما توسط خود مرتکب واقع شود.

مشاهده ماده 494 قانون مجازات اسلامی

ماده 497 ـ در موارد ضروری که تحصیل برائت ممکن نباشد و پزشک برای نجات مریض طبق مقررات اقدام به معالجه نماید کسی ضامن تلف یا صدمات وارده نیست.

مشاهده ماده 497 قانون مجازات اسلامی

ماده 493 ـ وجود فاصله زمانی میان رفتار مرتکب و نتیجه ناشی از آن مانع از تحقق جنایت نیست مانند فوت ناشی از انتقال عامل بیماری کشنده که حسب مورد موجب قصاص یا دیه است. حکم این ماده و ماده (492) این قانون در مورد کلیه جرایم جاری است.

مشاهده ماده 493 قانون مجازات اسلامی

ماده 45 ـ پس از گذشت مدت تعویق با توجه به میزان پایبندی مرتکب به اجرای دستورهای دادگاه گزارش های مددکار اجتماعی و نیز ملاحظه وضعیت مرتکب دادگاه حسب مورد به تعیین کیفر یا صدور حکم معافیت از کیفر اقدام می کند.

مشاهده ماده 45 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM