نشست قضایی شماره 1400-7782

نشست قضایی شماره 1400-7782

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7782


کد نشست:
1400-7782

تاریخ برگزاری:
1398/09/12

برگزار شده توسط:
استان بوشهر/ شهر بندر کنگان

موضوع:
نصب دستگاه شنود

پرسش:
شنود اخذ لیست تماس ها و ورودی و خروجی و بازبینی محتوای پیام های بین افراد تحت چه شرایط و مقرارتی قابل انجام است؟

نظر هیئت عالی:
به غیر از اخذ لیست تماسهای ورودی و خروجی سایر موارد از مصادیق کنترل داده محتوا محسوب می شود که در خصوص آن ضوابط مقرر در ماده 150 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال 92 با اصلاحات بعدی لازم الرعایه است.

نظر اکثریت:
از نظر لغوی و برگرفته از فرهنگ لغت های دهخدا معین و عمید کنترل به معنای بازرسی تفتیش بازبینی جستجو تحت نظارت و مراقبت داشتن می باشد و منظور از ارتباطات مخابراتی هرگونه ارتباط صوتی و تماس های تلفنی و الکترونیکی بین اشخاص است. بنابراین با تکیه برای تعریف و با استناد به ماده 150 قانون آیین دادرسی کیفری اولا شنود مکالمات تلفنی اخذ لیست تماس های ورودی و خروجی و استخراج محتویات پیامک ها و ایمیل ها مشمول تعریف کنترل ارتباطات مخابراتی قرار می گیرد. ثانیا کنترل ارتباطات مخابراتی صرفا در جرایم علیه امینت داخلی و خارجی کشور و جرایم موضوع بندهای الف ب پ و ت ماده 302 قانون آ.د.ک مجاز است (با موافقت رییس کل دادگستری استان) اما در سایر جرایم امکان پذیر نیست و در صورت صدور چنین دستوری ضمانت اجرای ماده 582 قانون تعزیرات قابل اعمال است. ثالثا با توجه به تاکید مقنن بر حفظ حریم خصوصی افراد و تغییر ماده قانونی مرتبط در قانون سابق که اجازه کنترل را داده بود هدف قانون فعلی تغییر رویه و ایجاد محدودیت در این زمینه بوده است لذا باید در این راستا قانون را تفسیر کرد.

نظر اقلیت:
قرینه ای در ماده 150 قانون آ.د.ک وجود دارد که دلالت بر انحصار معنای کنترل در شنود دارد که عبارت از «.. . تعیین مدت و دفعات کنترل.. . » مسلم است در اخذ لیست تماس های ورودی و خروجی دفعات انجام این کار قید نمی گردد بلکه لیست تماس ها از یک تاریخ تا تاریخ دیگر استخراج می گردد. بنابراین کنترل ناظر به انجام اقدامی نسبت به آینده است اما لیست تماس ها مربوط به گذشته است لذا اولا صرفا شنود ارتباطات مخابراتی که ناظر به آینده است دچار محدودیت ماده 150 قانون آ.د.ک است و سایر مصادیق سیوال را در بر نمی گیرد. ثانیا در مورد همه جرایم جهت تکمیل تحقیقات مقدماتی اخذ لیست تماس ها و متن پیامک ها مجاز است زیرا منع کنترل شامل این تعریف نمی گردد. ثالثا اگر بنابر ایجاد محدودیت در این زمینه باشد امروزه به دلیل ورود اکثر جرایم به بستر فضای مجازی و مخابراتی فرآیند تحقیقات و دادرسی دچار خلل جدی می گردد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 302 ـ به جرایم زیر در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود: الف ـ جرایم موجب مجازات سلب حیات ب ـ جرایم موجب حبس ابد پ ـ جرایم موجب مجازات قطع عضو یا جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی با میزان نصف دیه کامل یا بیش از آن (اصلاحی 24/03/1394) ت ـ جرایم موجب مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر (اصلاحی 24/03/1394) ث ـ جرایم سیاسی و مطبوعاتی

مشاهده ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 150 ـ کنترل ارتباطات مخابراتی افراد ممنوع است مگر در مواردی که به امنیت داخلی و خارجی کشور مربوط باشد یا برای کشف جرایم موضوع بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون لازم تشخیص داده شود. در این صورت با موافقت رئیس کل دادگستری استان و با تعیین مدت و دفعات کنترل اقدام می شود. کنترل مکالمات تلفنی اشخاص و مقامات موضوع ماده (307) این قانون منوط به تایید رئیس قوه قضاییه است و این اختیار قابل تفویض به سایرین نمی باشد. تبصره 1 ـ شرایط و کیفیات کنترل ارتباطات مخابراتی به موجب مصوبه شورای عالی امنیت ملی تعیین می شود. تبصره 2 ـ کنترل ارتباطات مخابراتی محکومان جز به تشخیص دادگاه نخستین که رای زیر نظر آن اجراء می شود یا قاضی اجرای احکام ممنوع است.

مشاهده ماده 150 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 582 ـ هر یک از مستخدمین و مامورین دولتی مراسلات یا مخابرات یا مکالمات تلفنی اشخاص را در غیر مواردی که قانون اجازه داده حسب مورد مفتوح یا توقیف یا معدوم یا بازرسی یا ضبط یا استراق سمع نماید یا بدون اجازه صاحبان آن ها مطالب آن ها را افشاء نماید به حبس از یک سال تا سه سال و یا جزای نقدی از شش تا هیجده میلیون ریال محکوم خواهد شد.

مشاهده ماده 582 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM