نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1394/05/08

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر اصفهان

موضوع:
نحوه اجرای ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی در امور کیفری

پرسش:
با توجه به اینکه در ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی قید شده «..... چنانچه محکوم علیه تا 30 روز پس از ابلاغ اجراییه ضمن ارایه صورت کلیه اموال خود دعوی اعسار خویش را اقامه کرده باشد حبس نمی شود....» در امور کیفری به چه نحو عمل خواهد شد؟ چرا که ماده 490 قانون آیین دادرسی کیفری بیان نموده پس از ابلاغ دادنامه قطعی حکم لازم الاجرا خواهد شد ؟

نظر هیئت عالی:
در خصوص رد مال که بدون تقدیم دادخواست دادگاه کیفری مکلف به صدور حکم است؛ مبدا شروع مهلت 30 روز مقرر در ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب 94 از تاریخ ابلاغ احضاریه به محکوم علیه است نتیجتا نظریه اکثریت مورد تایید است.

نظر اکثریت:
در امور کیفری ( با فرض اعتقاد به این نکته که ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی 1394 ماده 696 قانون مجازات اسلامی 1375 را نسخ نموده است ) برای اجرای حکم کیفری از تاریخ ابلاغ احضاریه محکوم علیه مکلف است ظرف 30 روز صورت کلیه اموال خود را ارایه و دعوی اعسار خویش را اقامه کند در این صورت حبس نمی شود.

نظر اقلیت:
این مطلب با ماده 490 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 منافات دارد و به محض ابلاغ دادنامه قطعی حکم کیفری را می توان اجرا کرد و به همین خاطر ملاک مهلت فوق را باید براساس ابلاغ دادنامه قطعی دانست.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 490 ـ آراء کیفری در موارد زیر پس از ابلاغ به موقع اجراء گذاشته می شود: الف ـ رای قطعی که دادگاه نخستین صادر می کند. ب ـ رایی که در مهلت قانونی نسبت به آن واخواهی یا درخواست تجدید نظر یا فرجام نشده باشد یا درخواست تجدید نظر یا فرجام آن رد شده باشد. پ ـ رایی که مرجع تجدید نظر آن را تایید یا پس از نقض رای نخستین صادر کرده باشد. ت ـ رایی که به تایید مرجع فرجام رسیده باشد.

مشاهده ماده 490 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 3ـ اگر استیفای محکوم به از طرق مذکور در این قانون ممکن نگردد محکوم علیه به تقاضای محکوم له تا زمان اجرای حکم یا پذیرفته شدن ادعای اعسار او یا جلب رضایت محکوم له حبس می شود. چنانچه محکوم علیه تا سی روز پس از ابلاغ اجرائیه ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود دعوای اعسار خویش را اقامه کرده باشد حبس نمی شود مگر اینکه دعوای اعسار مسترد یا به موجب حکم قطعی رد شود. تبصره 1ـ چنانچه محکوم علیه خارج از مهلت مقرر در این ماده ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود دعوای اعسار خود را اقامه کند هرگاه محکوم له آزادی وی را بدون اخذ تامین بپذیرد یا محکوم علیه به تشخیص دادگاه کفیل یا وثیقه معتبر و معادل محکوم به ارائه نماید دادگاه با صدور قرار قبولی وثیقه یا کفیل تا روشن شدن وضعیت اعسار از حبس محکوم علیه خودداری و در صورت حبس او را آزاد می کند. در صورت رد دعوای اعسار به موجب حکم قطعی به کفیل یا وثیقه گذار ابلاغ می شود که ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ واقعی نسبت به تسلیم محکوم علیه اقدام کند. در صورت عدم تسلیم ظرف مهلت مذکور حسب مورد به دستور دادستان یا رئیس دادگاهی که حکم تحت نظر آن اجراء می شود نسبت به استیفای محکوم به و هزینه های اجرائی از محل وثیقه یا وجه الکفاله اقدام می شود. در این مورد دستور دادگاه ظرف مهلت ده روز پس از ابلاغ واقعی قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر است. نحوه صدور قرارهای تامینی مزبور مقررات اعتراض نسبت به دستور دادستان و سایر مقررات مربوط به این دستورها تابع قانون آیین دادرسی کیفری است. تبصره 2ـ مقررات راجع به تعویق و موانع اجرای مجازات حبس در خصوص کسانی که به استناد این ماده حبس می شوند نیز مجری است.

مشاهده ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

ماده 696 ـ هرگاه با قطع تمام زبان حس چشایی از بین برود فقط دیه قطع زبان پرداخت می شود و اگر با قطع بخشی از زبان چشایی از بین برود یا نقصان یابد درصورتی که چشایی از بین رفته مربوط به همان قسمت زبان باشد هرکدام از ارش چشایی و دیه زبان که بیشتر باشد باید پرداخت شود و اگر چشایی از بین رفته مربوط به همان قسمت از زبان نباشد ارش چشایی و دیه زبان جداگانه باید پرداخت شود مگر اینکه از دیه کامل بیشتر باشد که در این صورت فقط به میزان دیه کامل پرداخت می شود و اگر با جنایت بر غیرزبان چشایی از بین برود یا نقصان پیدا کند دیه یا ارش آن جنایت بر ارش چشایی افزوده می گردد.

مشاهده ماده 696 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM