نشست قضایی شماره 1398-6159

نشست قضایی شماره 1398-6159

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6159


کد نشست:
1398-6159

تاریخ برگزاری:
1397/07/12

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر نی ریز

موضوع:
مرجع اعتراض نسبت به تصمیم دادگاه انقلاب در خصوص ضبط خودرو

پرسش:
آیا رسیدگی به دعوی اعتراض ثالث به ضبط خودرو در پرونده های جرایم درجه 4 به بالا در دادگاه انقلاب با تعدد قاضی صورت می گیرد؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به تبصره 2 ماده 148 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 مرجع اعتراض نسبت به تصمیم دادگاه انقلاب در خصوص "ضبط خودرو" که مورد اعتراض ثالث قرار گرفته دادگاه تجدیدنظر استان است. بنابراین در فرض پرسش رسیدگی دادگاه انقلاب به اعتراض ثالث (با وحدت یا تعدد قضات) سالبه به انتفاء موضوع است. (ضمنا نظریه مشورتی شماره 2245/97/7 مورخ 17/10/1397 اداره کل حقوقی قوه قضاییه موید این استنتاج است.)

نظر اکثریت:
نظر به اینکه در جرایم درجه 4 و بالاتر دادگاه بدون حضور مستشار رسمیت ندارد و همچنین مستشار نیز عقیده به ضبط خودرو داده است جلسه رسیدگی به اعتراض ثالث نیز باید با تعدد قاضی برگزار گردد.

نظر ابرازی:
با توجه به اینکه دادگاه در ماهیت دعوی ورود نمی کند جلسه دادگاه با حضور یک قاضی تشکیل می شود و تصمیم مقتضی صادر می گردد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 296 ـ دادگاه کیفری یک دارای رییس و دو مستشار است که با حضور دو عضو نیز رسمیت می یابد. در صورت عدم حضور رییس ریاست دادگاه به عهده عضو مستشاری است که سابقه قضایی بیشتری دارد. تبصره 1 ـ دادگاه کیفری یک در مرکز استان و به تشخیص رئیس قوه قضاییه در حوزه قضایی شهرستان ها تشکیل می شود. در حوزه هایی که این دادگاه تشکیل نشده است به جرایم موضوع صلاحیت آن در نزدیکترین دادگاه کیفری یک در حوزه قضایی آن استان رسیدگی می شود. تبصره 2 ـ دادرس علی البدل حسب مورد می تواند به جای رئیس یا مستشار انجام وظیفه کند. همچنین با انتخاب رئیس کل دادگستری استان عضویت مستشاران دادگاههای تجدید نظر در دادگاه کیفری یک و دادگاه انقلاب در مواردی که با تعدد قاضی رسیدگی می کند بلامانع است. تبصره 3 ـ دادگاه های کیفری استان و عمومی جزائی موجود به ترتیب به دادگاههای کیفری یک و دو تبدیل می شوند. جرایمی که تا تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون در دادگاه ثبت شده است از نظر صلاحیت رسیدگی تابع مقررات زمان ثبت است و سایر مقررات رسیدگی طبق این قانون در همان شعب مرتبط انجام می شود. این تبصره درمورد دادگاه انقلاب و دادگاههای نظامی نیز جاری است.

مشاهده ماده 296 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 148 ـ بازپرس در صورت صدور قرار منع موقوفی یا ترک تعقیب باید درباره استرداد و یا معدوم کردن اشیاء و اموال مکشوفه که دلیل یا وسیله ارتکاب جرم بوده از جرم تحصیل شده حین ارتکاب استعمال شده و یا برای استعمال اختصاص داده شده است تعیین تکلیف کند. در مورد ضبط این اموال یا اشیاء دادگاه تکلیف آنها را تعیین می کند. بازپرس مکلف است مادام که پرونده نزد او جریان دارد به تقاضای ذینفع و با رعایت شرایط زیر دستور رد اموال و اشیای مذکور را صادر کند: الف ـ وجود تمام یا قسمتی از آن اشیاء و اموال در بازپرسی یا دادرسی لازم نباشد. ب ـ اشیاء و اموال بلامعارض باشد. پ – از اشیاء و اموالی نباشد که باید ضبط یا معدوم شود. تبصره 1 ـ در تمام امور کیفری دادگاه نیز باید ضمن صدور رای نسبت به استرداد ضبط و یا معدوم کردن اشیاء و اموال موضوع این ماده تعیین تکلیف کند. تبصره 2 ـ متضرر از تصمیم بازپرس یا دادگاه در مورد اشیاء و اموال موضوع این ماده می تواند طبق مقررات اعتراض کند هر چند قرار بازپرس یا حکم دادگاه نسبت به امر کیفری قابل اعتراض نباشد. در این مورد مرجع رسیدگی به اعتراض نسبت به تصمیم بازپرس دادگاه و نسبت به تصمیم دادگاه دادگاه تجدید نظر استان است.

مشاهده ماده 148 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM